25 Mart'ta Boğaziçi Üniversitesi ve girişinde gözaltına alınan 12 kişinin yargılanacağı davanın görüleceği İstanbul Adliyesi çevresinde eylem ve etkinlikler 1 gün süreyle yasaklandı.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde bir günlük eylem yasağı

Kağıthane Kaymakamlığı, Çağlayan Adliyesi meydanı ve çevresinde gerçekleştirilmesi planlanan eylem, gösteri, toplanma, toplantı, basın açıklaması ve oturma eylemi gibi etkinliklerin 1 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

Bugün İstanbul Adliyesinde, 25 Mart'ta Boğaziçi Üniversitesinde gözaltına alınan 12 kişinin duruşması görülüyor.

Pandemi bahanesiyle adliye çevresinde açıklama, eylem ve etkinlikleri yasaklayan Kaymakamlığın açıklamasında bugün Çağlayan Adliyesi meydanı ve çevresine çok sayıda toplanma çağrıları yapıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

"İlçemiz sınırları içerisinde yapılacak olan veya yapılması muhtemel açık/kapalı yer toplantısı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması benzeri faaliyetleri öncesinden tespit edebilmek amacıyla sosyal medya ve açık kaynaklardan usulüne uygun yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen bilgiler doğrultusunda; 03/06/2021 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi Meydanı ve çevresine çok sayıda toplanma çağrıları yapıldığı tespit edilmiştir.

Bu kapsamda; ilgili kanun maddeleri ve buna ek olarak Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili hükümlerine istinaden genel sağlığın ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi adına;

Çağlayan Adliyesi Meydanı ve çevresinde gerçekleştirilmesi planlanan eylem, gösteri, toplanma, toplantı, basın açıklaması, oturma eylemi vb. tarz eylem ve etkinlikler 03/06/2021 tarihinden itibaren 1 (bir) gün süreyle yasaklanmıştır."

NE OLMUŞTU?

25 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nin de yer aldığı Hisarüstüstü Mahallesi’nde dört öğrenci “LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları” gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı. Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi rektör atanmasını protesto eylemleri sırasında LGBTİ+ bayrağı taşıyan bir öğrenciye açılan disiplin soruşturması açılmış ve öğrenciler arkadaşlarına destek olmak istemişti.

Polisin gözaltıları Kuzey Kampüs’te, üniversitenin Bebek kapısında ve 26 Mart’ta ise gözaltındakilerin çıkarıldığı İstanbul Adliyesi’nde de devam etmişti.

25 Mart'ta gözaltına alınan 12 kişiye “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşması bugün İstanbul Adliyesi’nde görülüyor.