Silivri ile Maltepe Cezaevi’ni ziyaret eden CHP’li Çakırözer, “Gazeteciler, vekiller, öğrenciler hapiste oldukça OHAL bitti denemez” dedi

Çakırözer'den cezaevlerine ziyaret: Haksız tutuklamalara son vermedikçe OHAL bitmez

BirGün Ankara​

Silivri ve Maltepe Cezaevi’ne ziyarette bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, tutuklu milletvekilleri Enis Berberoğlu, CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, yazar Ahmet Altan, işinsanı Osman Kavala ve üniversite öğrencisi Cihan Dağdelen’i ziyaret etti. Çakırözer, “İki yıl süren OHAL bitti. Ama milletvekilleri, gazeteciler, avukatlar, sivil toplum örgütü yöneticileri ve öğrencilerin düşünceleri, konuşmaları ve yazdıkları için cezaevlerinde tutulduğu sürece OHAL bitti denemez” dedi.

Yargıtay vahim bir karara imza attı
Yargıtay’ın yeniden milletvekili seçilmesine rağmen kendisini tahliye etmeme kararını protesto etmek için “Mahkemeye ve ziyaretçi görüşüne çıkmama” kararı alan Berberoğlu’nu ziyaretini değerlendiren Çakırözer şöyle konuştu: “Berberoğlu, 405 gündür haksız hukuksuz ve adaletsiz bir biçimde özgürlüğünden, mahrum. Berberoğlu, halkın iradesi ile yeniden milletvekili seçildi. Anayasa’nın ‘dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin yeniden seçilirse yeniden dokunulmazlık kazanacağı’ hükmüne dayanarak Berberoğlu için tahliye talebinde bulunuldu. Ancak Yargıtay vahim bir karara imza atarak bu talebi reddetti. Verilen bu karar ile milletvekilimizin anayasal hakları, güvenceleri çalınmıştır. Berberoğlu, bu vahim karar sonrasında artık mahkemelere çıkmama ve ailesi de dahil hiçbir ziyaretçisi ile görüşmeme kararı aldığını duyurdu. Kendisi bir gazete haberi nedeniyle önce ömür boyu, sonra 25 yıl hapis cezasına son olarak da 5 yıl hapse mahkûm edildi. Ortada suç olmadığı mahkemeler tarafından defalarca dile getirilse de ne yazık ki olmayan bir suçtan mahkûmiyet yaratıldı.”

Türkiye OHAL’den kurtulmuş sayılamaz
Berberoğlu’na yönelik hukuksuzluğun bir an önce son bulması gerektiğini belirten Çakırözer, “Berberoğlu Maltepe zindanından bir an önce serbest bırakılarak ait olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri dönmeli. Bunu Yargıtay mı sağlar 14 aydır dosyasına bakmayan Anayasa Mahkemesi mi sağlar bilemiyoruz. Ama artık yeter” diye konuştu.
CHP’li Vekil, sözlerini şöyle noktaladı: “Milletvekilleri, gazeteciler, hukukçular, akademisyenler öğrenciler, hak savunucuları ve aydınlarımız düşünceleri, eleştirileri, yazdıkları için cezaevinde tutulmaya devam ettiği sürece Türkiye OHAL’den kurtulmuş sayılamaz. Aydınlarımızı gerçek anlamda özgürleştirdiğimiz zaman ancak olağan hukuk sistemine geçebiliriz.”