AKP’li belediyelerin, merkezi Ankara’da bulunan “şirket uzantılı bir enstitü”den aldıkları halde “UNESCO ödülü aldık” diye duyurduğu törenin bir benzerinin de geçen yıl Strazburg’daki Avrupa Konseyi binasında düzenlendiği ortaya çıktı

Çakma ödüller için her yıl bir Avrupa ülkesi: Önce Strazburg, sonra Paris

İsmail ARI

AKP’li belediyelerin “UNESCO İdeal Kent Ödülü aldık” diye duyurduğu Paris’teki törenin benzeri geçen yıl da bir başka Avrupa kentinde düzenlendi. Ankara’daki enstitü, kendi organizasyon şirketi ile Avrupa’ya götürdüğü başkanlara 2019’da Strazburg’daki Avrupa Konseyi binasında “Uluslararası İdeal Kent” ödülü verdi.

Kent Araştırmaları Enstitüsü’nün, bu yıl Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe’nin katılımıyla yaptığı törenin geçen yılki üst düzey AKP’li konuğu da AKP Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mahmut Kaçar oldu.

VURGUN PROJESİNE ÖDÜL

2018 yılında ödül alan belediyeler arasında yerel seçimlere kadar AKP’li Menderes Türel tarafından yönetilen Antalya Büyükşehir Belediyesi de yer aldı. Belediye Konyaaltı Sahil Düzenlemesi Projesi nedeniyle ödüllendirildi. Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar’ın da içerisinde yer aldığı iş ortaklığının yıllık 8,5 milyon TL’ye kiraladığı Konyaaltı Sahili’ni, kısa süre içinde bir başka ortaklığa 11 milyon TL’ye başkalarına kiralandığı ortaya çıkmış, yeni Belediye Başkanı Muhittin Böcek de proje için büyük israf yapıldığını açıklamıştı.

15 TEMMUZ ANITI’NA ÖDÜL

Kent Araştırmaları Enstitüsü’nden 2018 yılında AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de ödül aldı. AKP’li belediyenin “15 Temmuz Şehitler Meydanı Anıtı” nedeniyle ödüle layık görüldüğü açıklandı. AKP’li Başakşehir Belediyesi ise “Akıllı çöp toplama” sistemiyle ödüllendirildi. Enstitünün internet sitesinde yer alan bilgiye göre belediye “Akıllı Yeraltı Çöp Toplama Sistemi” projesiyle ödüle “layık görüldü.”

HER PARTİDEN BELEDİYE VAR

Enstitünün ödüllendirdiği belediyelerden bazıları da törene katılmadı. Çoğunluğu AKP’lierden oluşan belediyelerin yanısıra CPHP ve MHP’lilerden ödül verilenlerden oldu.

2018 yılında ödül alan belediyeler listesinde “Sürdürülebilir Enerji Eylem Planıyla CHP’li Çankaya Belediyesi, Atık Yönetimi ile AKP’li Malatya Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Belediyecilikle AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Odunpazarı Bölgesi Kentsel Gelişim Projesiyle CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji projesiyle AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Antik Side Kentsel Tasarım Projesiyle CHP’li Manavgat Belediyesi, Çevre Düzenleme ile AKP’li Keçiören Belediyesi ve Sürdürülebilir Kalkınma modeli ile de AKP’li Esenler Belediyesi” yer aldı.

TBMM GÜNDEMİNDE

CHP Milletvekili Murat Bakan, AKP’li belediyelerin önce “UNESCO’dan aldık” diye duyurduğu ve ardından da UNESCO’nun “Biz vermedik” dediği ödülleri TBMM gündeme gündemine taşıdı. CHP’li Bakan, “Paris’e sorduk, Unesco’nun İdeal Kentler adında bir ödülü yok” dedi.