İstanbul Sözleşmesi pankartına tahammül edemeyen iktidarın polisi, Artvin’deki SOL Partilileri bir kez daha gözaltına aldı, parti binasını aradı. SOL Parti ise tüm binalarına pankart asacağını açıkladı. İfadeye çağrılan kadınlar, ‘Bizden korktuklarını biliyoruz, pankartlardan vazgeçmeyeceğiz’ dedi.

Çaldıklarınızı geri alacağız

BirGün/KADIN

İstanbul Sözleşmesi’ni uzun zamandır hedef alıp fesheden iktidarın, kadınların direnişine yönelik müdahalesi devam ediyor. İktidar kadınları susturamayınca pankartlara müdahale etmeye başladı. SOL Parti’nin Artvin’deki il ve ilçe örgütlerine asılan pankartlar polislerce kaldırılırken partililer ise gözaltına alındı.

Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, yükümlülüklerini yerine getirin’’ demekten vazgeçmezken iktidar pankartlara bile göz dikmiş durumda. Öyle ki kadınların isyanını haykırdığı, direnmeye devam edeceklerini vurguladığı pankartlara tahammül edemeyen iktidar, polisi eliyle pankartları indirtti, yargısıyla da soruşturma başlattı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, geçen günlerde İstanbul Zincirlikuyu’daki bir binaya ‘Ölmek istemiyorum’ başlıklı şikâyet mektubunun yer aldığı dev pankart astı. Dev şikâyet dilekçesine kadınlardan destek yağarken pankart polislerce indirildi. Ardından İstanbul Sözleşmesi’ne destek pankartları ülkenin dört bir yanında görünür hale geldi. İndirilen dev pankart ise İstanbul Beşiktaş’ta, Antalya’da ve birçok kentte tekrar tekrar asıldı.

Dev dilekçenin ardından ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ pankartları da kentlerde boy gösterdi. Barolar, siyasi partiler, kadın örgütleri şehirlerin dört bir yanını İstanbul Sözleşmesi’yle donattı. Ancak son günlerde pankartı asanlara da direkt bir müdahale gerçekleşti. SOL Parti Hopa İlçe Başkanlığı, parti binalarına astıkları ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Tek adam rejimi kararnamesini tanımıyoruz’ yazılı pankartın indirilmesi için emniyetten arandığını açıkladı. Daha sonra pankart polis tarafından söküldü. SOL Partililer ise sökülen pankartı Borçka ve Artvin’deki parti binasına astı. Polis bu kez yine müdahale ederek çok sayıda Sol Partiliyi gözaltına aldı, bir kısmı ise ifadeye çağrıldı.

SOL PARTİ’YE POLİS BASKINI

İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine tepki içeren pankartı binasından kaldırmayan SOL Parti hakkında savcılık arama ve el koyma kararı verildi. Polis, SOL Parti Artvin İl Örgütü’nün kapısına geldi. SOL Parti Artvin İl Örgütü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Artvin Emniyet Müdürlüğü, savcılık kararı ile il binamızda arama yapmak ve pankarta el koymak istiyor” dedi.

SOL Parti Artvin İl Başkanı Sercan Dede, polisin parti binasına gelmesinden kısa süre sonra gözaltına alındı. Dede, 4 arkadaşıyla birlikte gözaltına alındığı sırada darp edildiğini kaydetti. SOL Parti Genel Merkezi ise Artvin’de yaşanan gelişmeler üzerine Twitter hesabından açıklama yaptı. Parti, “Artvin İl Binamız, İstanbul Sözleşmesi Bizim, pankartı nedeniyle savcılık kararıyla aranıyor. Şeriatçı azgın azınlığın talebiyle kadınların haklarını ve laikliği tümden yok etmeye çalışan iktidara karşı SOL Parti, sesini her yerde ve her koşulda yükseltmeye devam edecek. Parti binamız baskın yaparak pankartı almak isteyenler bilsin ki, o pankartı Artvin’de ve ülkenin her sokağında görmeye devam edeceksiniz” dedi.

caldiklarinizi-geri-alacagiz-862809-1.

SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Gizem Gül Kürekçi ise şunları söyledi: “Bundan sonra tüm SOL Parti örgütlerinden, sokaklardan sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.’’

HÜKÜMSÜZ KARAR

Savcılık tarafından ifadeye çağrılan SOL Partili Ezgi Eriman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gecede kendi başına İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik fesih kararının hükümsüz olduğunu söyledi.

İktidar ile gericilerin kadına yönelik şiddet, ataerki düzeni, gericilik ve zorbalıktan beslendiğini aktaran Eriman, ‘’Mevcut yasaları uygulamama noktasında bu kadarda ısrarcı olan iktidar şiddeti, istismarı, yaşam alanlarımızı daha açık tehdit ediyor. 20 Mart’tan bu yana çok daha net görüyoruz ki yok hükmündeki kararın konuşuluyor olması bile erkekleri cesaretlendiriyor’’ dedi.

Daha önce herhangi bir parti binasına asılan pankart için soruşturma açıldığını duymadığını belirten Eriman, şunları dile getirdi: ‘’Art arda Hopa, Borçka ve Artvin merkezde pankartların asılmasının ardından ifadeye çağırıldık. Emniyetteki polisin de pankartın içeriği ile ilgili savcılığın soruşturma başlattığını dile getirmesiyle de şaşırdım. Pankartları böyle hedef almalarının tek sebebi sözümüzün çok açık olması. İstanbul Sözleşmesi’nden neden vazgeçmediğimizi ve kimin, neden vazgeçmek istediğini biliyoruz.’’

caldiklarinizi-geri-alacagiz-862810-1.

YAŞAMAK İSTİYORUZ

“Kendileri gibi düşünmeyen hiç kimseye tahammülü olmayan bir toplamdan bahsediyoruz’’ diyen Eriman, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kafalarında oluşturdukları bir gelenek dayatması ile toplumu kendilerine itiraz etmeyen, onların normlarına göre yaşayan bir noktada tutmak istiyorlar. Hepimizi kendi fanuslarında hapsetmek istiyorlar. Bu isteklerin tam da karşısında duran bir sözleşmeden bahsediyoruz ve bu sözleşme kadar da net pankartlardan. İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı büyüyen bu dalga bize güç veriyor. Söylediğimiz sözün doğruluğunu, mücadelemizin gerekliliğini ve haklılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu dalga iyi ki var kız kardeşlerimiz iyi ki var. Mücadelemizden de haklarımızdan da vazgeçmiyoruz. Yaşamak istiyoruz özgür ve korkusuz!’’

caldiklarinizi-geri-alacagiz-862811-1.

BİZİ YILDIRAMAZLAR

Pankartlarla İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçilmesine izin vermeyeceklerini gösterdiklerini söyleyen Nagihan Akkaş ise pankarta müdahale edilmesinin kendisini şaşırtmadığını belirtti. ‘Pankartımızı alarak, ilçe/il başkanlarını taciz ederek, bizi böyle bir nedenle ifadeye çağırarak yıldırmaya çalışıyorlar’’ diyen Akkaş, ‘’Bütün bu uğraşların sesimiz daha az çıksın, kadınlar her gün ölsün ve buna tüm toplum alışsın çabasıyla yapıldığını düşünüyorum. Pankarta yönelik bu hamle de şimdi ve bundan sonra iktidarın kadın katillerini korumaya devam edeceğinin, bunu kabullenmeyecek biz kadınların da her daim tehdit altında olacağının ön adımıdır. SOL Partili kadınlar olarak bize bu tür baskıların engel olamayacağını ve gücümüzü en çok birbirimizden aldığımızı biliyoruz’’ diye konuştu.

Kadın mücadelesinin iktidar mensuplarını rahatsız ettiğine dikkat çeken Akkaş, şu ifadeleri kullandı: “Rahatsız olduklarını biz burada pankartları talep ediş şekillerinden bile anlayabiliyoruz. Toplumun çok büyük bir kısmı İstanbul Sözleşmesi’nin fesih edilmesinin ne kadar yanlış olduğunu dile getiriyor, iktidarın bu hamleleri karşısında öfkeli. Bu durumu kimse dile getirmesin, konuşulmasın, bir gece yine böyle kararlar almaya kalkışmak istiyorlar ama vazgeçmeyeceğimizi bilsinler istiyoruz. Pankart kaldırıldı yenisini astık, bugün kaldırılsa yarın yenisini asarız. Biz eşit, özgür ve korkusuz yaşamı savunuyoruz. Pankartlarımızı gece yarısı korkakça alarak bizi en doğal hakkımız olan özgür yaşam talebimizden vazgeçiremezler.’’ İktidar ve gericilerin anlamadığı bir şey var: Kadınlar omuz omuza verdikleri mücadelelerinden de haklarından da İstanbul Sözleşmesi’nden de asla vazgeçmeyecek!