Sivasspor'a tarihindeki ilk Türkiye Kupası'nı kazandıran ve aynı zamanda kendisinin antrenörlük kariyerindeki ilk kupayı kaldıran Çalımbay bir Anadolu takımını üst üste üçüncü defa Avrupa'ya götürerek önemli bir başarıya imza attı.

Çalımbay farkı

Yunis ALAÇAM

Üç sezon önce Sivasspor'un başına geçen Rıza Çalımbay yakaladığı istikrarla Türkiye'nin en başarılı antrenörlerinden biri olmayı başardı. Sivasspor önceki gün Kayserispor'u 3-2 yenerek tarihinin ilk kupasını kazanırken Rıza Çalımbay da 21 yıllık teknik direktörlük kariyerinde ilk defa kupa kazandı. Bu sonuçla Sivasspor'u üst üste üçüncü defa Avrupa kupalarına taşıyan deneyimli antrenör çok önemli bir başarıya imza attı. Kariyeri boyunca Anadolu takımlarını üst seviyeye taşımayı başaran Çalımbay, hak ettiği değeri görmeyen antrenörlerden.

GÖZTEPE'YLE BAŞLADI

Beşiktaş'ta 17 yıllık başarılı kariyerinin ardından futbolu bırakan Rıza Çalımbay, ilk teknik direktörlük deneyimini Göztepe'de yaşadı. İlk sezonunda İzmir temsilcisini 8'inci yapmayı başaran Çalımbay, bir sezon sonra ilk büyük başarısını kazandığı Denizlispor'un başına geçti. Yeşil-siyahlılarda oldukça başarılı bir grafik ortaya koyan başarılı teknik direktör UEFA Kupası'nda oldukça başarılı sonuçlar aldı. Kupada sırasıyla Fransa’nın Lorient, Çek Cumhuriyeti’nin Sparta Prag ve Fransa’nın Olympique Lyon takımını eleyen Çalımbay'ın Denizlisi dördüncü turda Jose Mourinho'nun Portosuna takıldı. Porto o sezon UEFA Kupası'nı bir sonraki sezon ise Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazandı.

Denizli'nin ardından Ankaragücü'nün başına geçen Çalımbay, sezon ortasında Vicente del Bosque ile yollarını ayıran Beşiktaş'ın başına getirildi. Şampiyonluk yarışından kopmuş siyah-beyazlıları ikinci yarının lideri yapan Çalımbay, Kadıköy'de alınan unutulmaz 4-3'lük galibiyette de başroldeydi. Gelecek sezon istediği kadro kurulmayan Çalımbay, Beşiktaş'ın en kaotik dönemlerinde elinden geleni yapmış ama Demirören yönetiminin kurbanı olmuştu. Başarılı teknik direktör Beşiktaş macerasının ardından birçok Anadolu takımında çalıştı. Özellikle lige formsuz giren takımlar için acil imdat çekici haline gelen Rıza Çalımbay, gittiği takımlara yaptığı olumlu katkılarla başarılı oldu. 2017-2018'de Trabzonspor'da kısa bir dönem geçiren Çalımbay'a çok az şans verilmesine rağmen bazı yorumcular tarafından 'büyük takım antrenörü değil' yakıştırması yapıldı.

AVRUPA MACERASI

2019'da memleketinin takımı Sivasspor'un başına tekrar geçen Çalımbay, burada geçirdiği üç sezonda Süper Lig'in en istikrarlı yapısını oluşturdu. Zor maç kaybeden ve en önemlisi ne oynadığını bilen bir takım yaratan Çalımbay elindeki yetersiz bütçeye rağmen büyük başarılara imza attı. 2019-2020 sezonunu 4'üncü tamamlayan kırmızı-beyazlılar, 2020-2021 sezonunda ligin beşinci sırasında yer aldı. Bu iki sezonda da Avrupa Ligi'nde de elinden geleni yapan Sivasspor, bu dönemde üç büyüklerden daha fazla puan kazandı. Rıza Hoca'nın başarısını küçük bir detayla pekiştirelim: Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale çıkma başarısı gösteren Villarreal sadece Liverpool'dan üç gol yedi. İspanyol temsilcisine Avrupa kupalarında Liverpool'dan önce üç gol atmayı başaran takım ise Rıza Çalımbay'ın Sivassporuydu. Bu başarıları bu sezonki kupa zaferiyle pekiştiren Rıza Çalımbay maç sonu yaptığı açıklamadaki şu cümlesiyle hem futbolun hem de ülkenin küçük bir özetini yapıyordu: "Benim en çok üzüldüğüm şeylerden bir tanesi hak edenler hak ettiği yere gelmiyor."