Çalışana bayram yok

HABER MERKEZİ

Urfa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda pandemi dolayısıyla kentte hakim olan sessizliği çöplerden katı atık toplayan çocukların ‘çek çek’ adını verdikleri arabaların ve inşaatlarda çalışmayı sürdüren işçilerin çekiç sesleri bozdu.

Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik kriz nedeniyle günden güne büyüyen işsizlik ve yoksulluk koşulları içerisinde yaşamlarını sürdürmekte zorlanan işçi ve emekçiler, Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan “tam kapanma” kararı dolayısıyla bu yıl da 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda kitlesel olarak sokağa çıkamadı. 17 Mayıs’a kadar sürecek sokağa çıkma yasağı nedeniyle sessizliğe gömülen kentlerden Urfa’da yasağa rağmen eve kapanamayan işçi ve emekçiler çalışmayı sürdürdü.


AKKUYU DA İŞÇİLER ÇALIŞTIRILDI

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında, işçilerin 1 Mayıs’ta hem de fiziki mesafe olmaksızın çalıştırılmasına sert tepki gösterdi. Bu günün emek ve dayanışma günü olduğunu vurgulayan CHP’li Başarır , “Bugün 1 Mayıs. Maalesef ki, Mersin Akkuyu Nükleer Santral İnşaatında 1 Mayıs bayramı yok. Yasaklara rağmen, sağlık koşulları, pandemi koşulları hiçe sayılarak oradaki emekçi işçilerimiz bugün dahi çalıştırılıyor. Sömürü düzenine devam ediliyor. Böylesine anlamlı bir günde ve üstelik sağlıksız koşullarda Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki işçilerimizi çalışmaya zorluyorlar. Emekten, emekçiden, haktan, adaletten, gelir eşitliğinden yana olmayanlarla mücadelemizi sonu kadar sürdüreceğiz” dedi.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda da binlerce tarım işçisi çalışmaya devam etti. Koronavirüs salgını nedeniyle 17 Mayıs’a kadar devem edecek olan tam kapanmada Silifke ilçesinde çilek hasadının başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen tarım işçileri, 1 Mayıs’a tarlada girdi. Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Silifke’de hasadın yoğunlaşmasıyla tam kapanmada bile çalıştıklarını belirten Hülya Tol, “Bizim hayatımızda şartlar zor. Bizler tarım işçisi çocukları olarak dünyaya geldik. Her yıl 1 Mayıs’ta tarlada oluruz. Sabah 5’te kalkar, öğle iş bırakırız. 1 Mayıs’ın işçi bayramı olduğunu bile çoğu zaman hatırlamayız” dedi. Tarım işçilerinden Saniye Kutlu, günün ilk ışıklarından güneşin batışına kadar çalıştıklarını belirterek, “Çalışmaktan bayram görmüyoruz. Hiç 1 Mayıslarda eğlenme zamanımız olmadı. Hayatımız çilekle uğraşmakla ve hep tarlada çalışmakla geçiyor” diye konuştu.

***

27 derece sıcaklıkta kavun fidesi diktiler

Kısıtlamadan muaf tutulan tarım işçileri, 1 Mayıs’ı tarlada geçirdi. Diyarbakır’dan Çanakkale’ye gelen mevsimlik işçiler, 27 dereceyi bulan sıcak havada tarlada kavun fidesi dikti. Mevsimlik işçilerden Mehmet Şah Aydın ise 9 yaşından beri tarlalarda çalıştığını belirterek, “Ailemle birlikte çalışmaya geldik. Mecburuz, çalışmak zorundayız. Bu mücadeleyi vermek zorundayız. 6 ay boyunca çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.