Çalışanlara ‘pamuk eller cebe’ dediler

Hükümetin ilan ettiği bağış kampanyası ‘tuhaf’ denebilecek uygulamalara da sebep oluyor. Zarar ettiğinde hazinenin finanse ettiği Ziraat Bankası hazineye bağış yaparken kamu çalışanlarının hakkını savunduğunu iddia eden Memur-Sen de bağışcı oldu. Yardım kampanyası hükümetin gözüne girme yarışına dönüşmeye başladı.

Öte yandan bir çok kamu kurumu da personel maaşlarından yardım yapılmasını talep etti. Doğalgaz işletmecisi BOTAŞ’ta personele mesaj gönderilerek, “Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında 2020 nisan ayı maaşlarımızdan, kapsam dışı personelimizden 400 TL, kapsam içi personelimizden 200 TL olmak üzere kesinti yapılacaktır” denildi. İlgili mesaj basına yansıyınca istemeyenler katılmayabilir açıklaması yapıldı.

BOTAŞ’a benzer bir uygulama da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden geldi. Kurumun genel müdürü Burhan Ersoy imzasıyla tüm vakıflara gönderilen yazıda, kampanyaya tüm çalışanların destek olmasının önemi vurgulandı.

Tüm bunların yanı sıra iktidar medyasında toplanan maaşın 100 milyon lira tutarında olduğu iddia ediliyor. Bu tutarın kamu maliyesi açısından anlamı şu;

■ İşsizlik sigortasında bekleyen tutarın 10 binde 7’si

■ 2019’daki bütçe açığının 10 binde 8’i

■ Sarayın 2019’daki aylık ortalama harcamasının yüzde 35’i

■ Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4 günlük harcaması

■ Makam araçlarına ödenen kiranın yüzde 18’i

■ 2019’da tütün ürünlerinden toplanan ÖTV’nin yüzde 2’si

■ Sadece 2020 şubat ayında hazinenin borcuna karşılık ödediği faizin binde 7’si

Toplanan bağışlar her ne kadar bütçedeki kara deliği kapatmaya yetmese de bu bağışlarla hızla toplanan ve denetimsiz harcanabilen bir varlık yaratılmış oluyor.