SORU: Hüseyin Bey üç yıla yakın çalışmakta olduğum iş yerinde, iş esnasında bel rahatsızlığı geçirdim. Olay olduktan sonra hastane yerine eve bırakıldım, dinlenmemi söylediler. Ağrılarımın artması sonucu aile hekimine gittim, rapor almak için. Aile hekimim MR çektirmek için özel hastaneye acil sevk etti. Aynı gün MR çektirdim, beyin ve sinir cerrahisine gösterdim. Fıtık teşhisi kondu, ameliyattan bahsetti. MR sonucunu "yazılı evrak" ile aile hekimine de gösterdim; “üç fıtık olduğunu ve uzman birine göstermemi” söyledi. Bende devlet hastanesinden gün aldım. Doktor da “üç fıtığımın olduğunu, ameliyatın riskli olduğunu, olursa açık ameliyatın gerekli olduğunu ve fizik tedavi öncelikli olduğunu” söyledi. Şu anda özel fizyoterapistte tedavi görüyorum. Ücretini kendim karşılıyorum. Devlet hastanesinde randevu aradım, bölgemde gün vermedi Sadece ulaşım güçlüğü olan bölgelerden randevu veriyor, gidip gelmem zor. Rapor bitişi ikinci rapor almayıp işyerine gidip sonuçları ve süreci anlattığımda, normalmiş gibi karşılayıp, fikirlerini söylediler. Kısaca yardımcı olmadılar. Dört saate yakın çalıştırıp ayakta duramadığımı görünce, bayram tatili ile birleştirmek sureti ile “senelik iznimden dört gün kullan, bu arada dinlenmiş ve tedavini olursun” söylemiyle eve yolladılar. Bu durumda nasıl hareket etmeliyim? Fizyoterapist, geçirdiğim rahatsızlık için “Yapmış olduğun işten kaynaklı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun, sizin böyle bir durumda yapabilecekleriniz şunlar:

Birincisi sağlık sebebi ile İş Kanunu 24/1. madde (sağlık sebepleri) iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirmek ve kıdem tazminatınızı talep ederek, o işyerinden ayrılmak… Ancak bunun olabilmesi için yapmakta olduğunuz işin sağlığınız ve yaşayışınız için risk oluşturması ve bu durumu doktor (heyet) raporu ile işverene kanıtlamanız gerekir. İş Kanunu’nun ilgili maddesi aynen aşağıdaki gibidir:

I. Sağlık sebepleri:

“İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa…"

Yukarıda da belirttiğim gibi 24/1. madde çerçevesinde iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirebilmek için bu durumu belgelemek size düşmektedir. Gerçekten de yüksek yargının verdiği kararlar da bu yöndedir. Aşağıda konuya ilişkin bir Yargıtay kararı özetini sunuyorum:

“24.maddeden kendisinden kaynaklı sebeplerle sözleşmeyi feshettiğini ispat yükü işçi üzerindedir. İşçi sözleşmenin feshini gerektiren nedenlerin bulunduğunu ve bu nedenle sözleşmeyi haklı olarak feshettiğini ispatlamalıdır. İş Kanunu’nun 24/1 maddesinde öngörülen unsurlar işyerinin özellikleri, davacının çalışma koşulları, yaptığı işi, yaşı ve hizmet süresi bir bütün halinde dikkate alınıp davacının çalışmasına engel olabilecek bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığının tespiti için tam teşekküllü bir devlet hastanesi, Adli Tıp veya Üniversite Hastanelerinden heyet raporu alınmalıdır.” (Y.22.H.D. Esas No. 2016/29903 Karar No. 2020/2152 Tarihi: 11/02/2020)

Diğer taraftan bu rahatsızlığınızın işyerinde yaptığınız iş esnasında oluştuğunu belirtmişsiniz ki bu iş kazası anlamına gelir. İşverenin iş kazalarını SGK'ye bildirme zorunluluğu vardır. Sizin ifadelerinizden bunun yapılmadığı da anlaşılıyor. Bu durumda sizin iş kazası raporu düzenletmeniz gerekiyor. Çünkü raporlu olduğunuz süre içinde SGK size iş göremezlik ödeneği ödeyecek, bunun için raporunuzun iş kazası olarak düzenlenmesi gerekirdi. Ayrıca olayın iş kazası olduğunun tespiti ileride hastalığınızın yaptığınız işten kaynaklandığı iddiasında olursanız meslek hastalığı sebebiyle işverene dava açmanız açısından da önem arz ediyor. Çünkü iş kazasına ve/veya meslek hastalığına uğrayan işçilerin işverene dava açmak hakları da var. Bu konularda (dava açmak vb.) ihtiyaç duymanız halinde daha detaylı bilgi edinmek için bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim.