Çalışırsam yetim aylığım kesilir mi?

Soru: Babamdan dolayı yetim aylığı alıyordum. İşe başladığımda (2011 yılında) dilekçe vererek iptal ettirmiştim. Bir süredir çalışmıyorum, son 6 aydır da tekrar başvurum neticesinde yetim aylığını almaya başladım. Sorum şu; tekrar işe başladığımda yine iptal ettirmem gerekiyor mu? Almaya devam etme hakkım devam eder mi?

Cevap: Şayet kısmi sigortalılık söz konusu değilse ve öğrenci (öğrenci olma koşulunda da yaş sınırı vardır) değilseniz çalışmanız durumunda yetim aylığınız kesilir ve zaten bu şekilde olmuş. Yeniden bir işe başlarsanız yetim aylığınız yine kesilecektir.


Şehir değiştirmem gerekiyor tazminatımı alma hakkım var mı?

Soru: Eşimin annesi heyet raporlu kanser hastası olması nedeniyle şehir değiştirmem gerekiyor. Tazminatımı alma hakkım var mı acaba?

Cevap: Ne yazık ki kıdem tazminatını düzenleyen yasaya göre bu tür bir nedenle işten ayrılırsanız istifa etmiş sayılırsınız ve kıdem tazminatı almaya hakkınız da olmaz. Ancak işveren iyi niyet kuralları çerçevesinde her ne kadar ödemek zorunluluğu olmasa da size kıdeminizi ödeyebilir. Ödemesinde yasal bakımdan bir engel de yok.

Baskı altında kâğıt imzalattılar

Soru: Özel bir şirkette 6 yıldır çalışıyorum. İşten çıkarıldım ve fazla mesailer hariç diğer haklarımızı vererek baskı altında kâğıt imzalattılar. Benim haklarımı aramak gibi bir şansım var mı? Varsa yol gösterir misiniz?

Cevap: İşçinin ödenmediğini iddia ettiği işçilik hakları söz konusu ise bunun aksini ispat etmek işverene düşer. Size imzalatılan belgenin ki bu genellikle ibranamedir, ifa borcunu ispat bakımından tek başına kanıt niteliği yoktur. İşverenin işçinin ödenmediğini iddia ettiği ücret, fazla mesai, tazminat gibi hakları ödediğinin somut kanıtları olmalıdır. Bunlar fazla mesaileri de gösteren işçinin imzalı ücret bordroları, banka kayıtları gibi belgeler olması gerekir. Dolayısı ile siz işten ayrıldığınız tarihten itibaren 5 yıl boyunca bu haklar (fazla mesai) için hak arayışında bulunabilirsiniz. Bunun için bir hukukçu ile görüşmelisiniz.