Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının asgari ücret anketinde, yeni yılda kamuoyunun ortak beklentisinin 7 bin 845 lira olduğu belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret anket sonuçlarını açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.

Türkiye genelinde gerçekleştirilen araştırma kapsamında hem işçi hem de işveren kesimine ulaşıldı. Katılımcıların yüzde 50’sini kadınlar, yüzde 50’sini erkekler oluşturdu. Araştırmaya katılanların yüzde 18,1’ini ilkokul ve altı, yüzde 18,1’ini ortaokul/ilköğretim, yüzde 37,3'ünü lise ve dengi, yüzde 26,5’ini ise yükseköğretim ve üzeri eğitim alanlar oluşturdu.

İŞVERENLERİN BEKLENTİSİ 7 BİN TL

Bakanlığın açıkladığı verilere göre, işçi, işveren ve farklı mesleklerden oluşan yurttaşların oluşturduğu katılımcılara 2023 yılı asgari ücret beklentisinin sorulması üzerine, işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 500 TL’nin üzerindeyken, işverenlerin beklentisi 7 bin TL oldu.

İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden oluşan yurttaşların oluşturduğu katılımcıların ortak beklentisi ise, bakanlık verilerine göre 7 bin 845 TL oldu. Asgari ücretle çalıştığını belirten işçilerin asgari ücretten beklentisi de ortalama 7 bin 630 TL olarak hesaplandı.

'Asgari ücretin artırılacak olması ile birlikte işsizlik oranı da artar mı?' sorusuna katılımcıların yüzde 55’i asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı, yüzde 45’i ise artırmayacağı yanıtını verdi. İşverenlerin yüzde 68,8’i asgari ücretin artırılmasının işsizlik oranını da artıracağını belirtti.

(DHA)