Çalışma yaşamında kazaların, ölümlerin ardı arkası gelmiyor. 5 ayrı ilde meydana gelen ‘kaza’larda 2 işçi hayatını kaybederken, 8’i çocuk 12 işçi yaralandı. 4 işçi ise kimyasal maddeden zehirlendi

Çalışma yaşamı savaş alanı gibi


İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve denetimsizlik nedeniyle ülkenin dört bir yanında her gün çok sayıda işçi, çalışırken yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor. Yalnızca dün ajanslara düşen haberler, durumun vehametini ortaya koyuyor. Buna göre son iki günde 5 ayrı ilde kazalar ve iş cinayetleri yaşandı; 2 işçi hayatını kaybederken, 8’i çocuk 12 işçi yaralandı. 4 işçi ise kimyasal maddeden zehirlendi.

ESKİŞEHİR VE SAMSUN’DA İKİ ÖLÜM

Eskişehir’de faaliyet gösteren bir beton üretim santralinde çalışan Yakup Ağralı (38), yaklaşık 12 metre yüksekliğindeki beton hunisindeyken dengesini yitirerek zemine düştü. Ağır yaralanan Ağralı, 112 Acil Servis ekiplerince Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı, ancak kurtarılmadı.

Samsun’un Bafra ilçesinde ise bir inşaatın dış cephesini sıvamak için kurulan ikinci kattaki iskeleden düşen sıva işçisi Şerif Arslan (48) ağır yaralandı. Bafra Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Arslan, ilk müdahalenin ardından Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. 4 çocuk babası Şerif Arslan hayatını kaybetti.

TARIM İŞÇİSİ AİLE YARALANDI

Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs şarampole devrildi. Kazada, 8’i çocuk, 10 kişi yaralandı.

Kaza, dün Tufanbeyli ilçesi Çatalçam Mahallesi’nde meydana geldi. Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde nohut tarlalarında çalıştıktan sonra Urfa’daki evlerine gitmek için yola çıkan ailenin içinde bulunduğu minibüsün freni boşaldı. Kontrolden çıkan minibüs, şarampole devrildi. Kazada, sürücünün de aralarında bulunduğu aynı aileden 8’i çocuk, 10 kişi yaralandı. Diğer sürücülerin ihbarı üzerine kaza yerine sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla çevre hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı.

TERSANE İŞÇİLERİ ZEHİRLENDİ

Yalova’da gemi onarımı yapılan bir tersanede çalışan 4 işçi, önceki akşam temizlik yaparken kimyasal maddeden etkilendi. İşçiler Kocaeli’ndeki Karamürsel Devlet Hastanesi’nde tedaviye alınırken, önlem olarak hastanenin acil servisine girişler durduruldu. Hastaneye gelen hastalar ise polikliniklere yönlendirildi. Acil servis ünitesinde bulunan ekipler kimyasal maddenin etkisinin giderilmesi için çalışma başlattı. Bir süre sonra hastanenin acil servis ünitesinin giriş ve çıkışları tekrar açıldı. Ferhat E., Mehmet B., Emrah Ö. ve Mustafa T. adlı işçiler ise Karamürsel Devlet Hastanesi’ndeki tedavilerinin ardından İzmit Seka Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. İşçilerin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İŞÇİLER SON ANDA KURTULDU

Rize’de de 13 katlı binanın dış cephe mantolamasını tamamlayan Nedim S. (26) ve Selim İ. (20), iskelenin demir aksamlarını sökmeye başladı. Çalışmalarda giriş katındaki son parçalar sökülürken iskele aniden büyük bir gürültüyle yıkıldı. Bu sırada 2 işçi, son anda atlayarak kurtuldu. İskelenin altında kalmaktan kıl payı kurtulan işçiler, hafif yaralandı. İşçilerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

***

8 ayda bin 174 ölüm

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yayımladığı son rapora göre, yalnızca ağustos ayında en az 148 işçi iş cinayetlerinde can verdi. En çok ölüm tarım, inşaat ve taşımacılık işkollarında yaşandı. Bu yılın 8 ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı ise en az bin 174.