Gelişmiş ekonomilerde meslektaşlarımız çıkan yeni teknolojileri, uygulamaları ve hizmetleri okurlarına aktarıyor. Ben de mümkün olduğunca bunu yapmaya çalışıyorum ancak bir yere kadar. Harika, kaliteli, yüksek performansı ürünler, hayatı kolaylaştıran uygulamalar, yeni nesil yatırım işleri yazmak, videosunu yapmak benim de çok keyif aldığım, incelerken heyecanlandığım işler. Son aylarda özellikle 2022 başından beri teknoloji içeriklerine olan ilgi inanılmaz azaldı. Bunu bir araştırma sonucuna dayanarak değil, teknoloji içerikleri üreten yayınları takip ettiğimde rahatlıkla görebiliyorum. İnsanlar artık alamayacakları teknolojileri öğrenmek istemiyor. 2021 yılında kolay kolay alamıyorlardı ancak merak etmeye devam ediyor, izliyor, okuyorlardı. Bu yıl resmen görmek dahi istemiyorlar. Çok haklılar. Maalesef biz dünyanın güzelliklerinden hızla uzaklaşmaya, karanlık bir çukurun derinliklerine doğru inmeye devam ediyoruz. Belli ki inmeye de devam edeceğiz. Teknolojiyi fırsata çevirebiliriz. Ondan soğumak yerine, tüketmekten öte üretim aracı olarak kullanabiliriz. Nasıl mı?

DÖVİZLE KAZANAYIM TÜRK LİRASI HARCAYAYIM

Herkes, böylesine yüksek enflasyonun olduğu, paramızın pul olması sonucunda şöyle düşünmeye başladı. Dövizle kazanayım, Türk Lirası harcayayım. Çok normal değil mi? Hangimiz düşünmüyoruz? Özellikle gençlerin yüzde 99’u eminim böyle düşünüyor. Aslında bu ülkeden gitmek ve daha rahat şartlarda başka ülkelerde yaşama hayalleri var diyebiliriz. Maalesef imkânı olanlar gitmek zorunda kaldı. İmkânı olmayan, bu ülkede yaşamak zorunda kalan gençler için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Onların bir umuda çok ihtiyaçları var. Bu ülkede yaşayarak dünya standartlarında yaşam sürmek en doğal hakları. Elbet hepimizin hakkı ancak belli bir seviyeye gelmiş orta ve üstü yaşlarda olanlar bir şekilde idare etmeye çalışıyor. Asıl alttan gelen daha iş hayatıyla tanışma şansı bile bulamamış gençlerimize öncelik vermek zorundayız. Uzun uzun durum analizi yaptıktan sonra konuya geçelim. Bu teknolojiden soğuma iyi bir şey değil. Hala yapabileceğimiz şeyler var.

Geçen hafta çok eski bir arkadaşım olan Ali Hantal ile öte evren (metaverse) kavramı ve getirdiği fırsatlar üzerine bir röportaj yaptım. Ali uzun yıllardır Amerika’da yaşıyor. Orada çok başarılı işlere imza attı ve atmaya devam ediyor. Onu merak edenler için bu röportaj çok yakında Tekno Safari YouTube kanalımızda yayında olacak. Bu röportajın en büyük çıktısı bana göre gençlere dünyayı yakalayabilecekleri bir iş fırsatının olmasıydı. Ali ısrarla “Gençlerimiz için büyük bir iş fırsatı var. Üstelik evlerinden çıkmadan bu işi yapabilirler. Başka bir ülkeye göç etmelerine gerek yok. Ne yapıp edip, üç boyutlu obje modellemeyi öğrensinler, oyun motorlarında bu objelere deneyim katsınlar.” dedi. Yeni inşa edilen bu öte dünyanın inanılmaz bir 3B obje ihtiyacı olacak. Hindistan nasıl kod yazma konusunda dünyanın en büyük gelir hacmini yakaladıysa, biz de ülke olarak 3B modelleme ve onları hareketlendirme alanında potansiyeli yakalama şansına sahibiz. Kurulan bu sanal dünya için aklınıza gelebilecek her şey modellenmek zorunda. Sonsuz ve sürekli gelişecek bu dünya için hiç durmadan çalışmak gerekecek. Kaliteli, sorunsuz ve zamanında teslim edilen modelleme yapılması, bizi dünya çapında üne kavuşturabilir. Günümüz dünyası artık dijitalleşti ve hiçbir yere gitmeden dünyaya iş satmak mümkün hale geldi. Bu gemi kaçmadan gençlerimizi uyarmak gerekiyor. Çok ciddi gelir elde edilebilecek bu fırsatı kaçırmasınlar. Video röportajımda daha kapsamlı konuyu izleyebilirsiniz.

Öte dünya= Metaverse