‘Çalışmıyorsan yaz istifanı, git’ deniliyor

“Merhaba, Sayın Hüseyin Bey daha önce size belli konular danışarak bilgilerinizden faydalanma imkânım oldu ilginiz için sonsuz teşekkürler. Daha önce sizden edindiğim bilgilerle 3600-15 yıl koşulu ile kıdem tazminatı almaya şartlarım uygun değildi.

Beş yılı aşkın süredir tarihinden bir otelde mutfak departmanında kahvaltı şefi olarak çalışmaktayım SSK meslek kodu da öyle işe başladığım günden bu yana kahvaltı bölümünde gece 24.00’te işbaşı yapıyorum. Sabah kahvaltı büfesi 10-10.30’da kapanmaktadır. Büfeyi toplayıp yerleştirerek işyerinden çıkmam en erken saat 11.30’u bulmaktadır. Otelde genel çalışma 9 saat üzerinden değerlendirilmiş olup arta kalan 2-2,5 saat ise kayıt altına aldırabilirsek tamamen vicdana bağlı, kullanabilirsek tabii denkleştirme olarak izin kullanıyoruz işin durumuna göre mesailere herhangi bir ek ücret ödenmemektedir.

Gece çalışmasından kaynaklı olabileceğini düşündüğüm sırt ağrıları, dalgınlık, uyku düzensizliği, aile düzensizliği yaşamaktayım. Aileme çocuklarıma zaman ayıramamaktayım. Beni geceden alın, gece çalışamıyorum, dediğimde ‘Sen kahvaltıcısın gece çalışmak zorundasın. Çalışmıyorsan yaz istifanı, git’ deniliyor işe başladığımdan bugüne sadece 21 gün yıllık izin kullandım. İşyerinden kıdem tazminatımı ve tüm alacaklarımı alarak ayrılmak istiyorum. Bu konuda ne yapabiliriz. Sabit günlük BirGün okuruyum. Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.”

Merhaba

Sizin ifadelerinizden günlük çalışma sürenizin 11,5 saat civarında olduğu anlaşılıyor. Şayet ara dinlenmesi kullanıyorsanız (çay, yemek paydosu vb.) bu süreler iş süresinden sayılmaz. İş Kanunu’na göre günlük çalışma süresi fazla mesai de dahil olmak üzere 11 saati aşamaz. Ayrıca gece çalışmalarında fazla mesai yasağı vardır. Ancak turizm, sağlık, özel güvenlik gibi sektörler için istisna getirildi. Yani bu sektörlerde fazla mesaiye izin verildi. Bir çalışanın sürekli olarak gece vardiyasında çalıştırılması aslında vardiyalı çalışma düzenine de aykırıdır. Çünkü yönetmeliğe göre postaların (vardiya) haftalık olarak değişmesi gerekir. Yani 1 hafta gece çalışan, diğer hafta gündüz postasında çalıştırılmalıdır. Diğer taraftan haftalık iş süresi 45 saattir ve bunun üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak ödenmelidir. İşyerinizde denkleştirme esası uygulandığından söz etmişsiniz. Bu durumda işveren size (sizin rızanız olması koşuluyla) fazla mesai ödemek yerine serbest zaman kullandırabilir. Ancak fazla mesainin de yıllık toplamda sınır olan 270 saati aşmaması gerekiyor. İşçi bunun üzerinde fazla mesaiye zorlanamaz. Her ne kadar yasal sürelerin üzerinde çalıştırılmanız, Sürekli gece vardiyasına zorlanmanız, yıllık ücretli izin hakkınızın eksik kullandırılması gibi nedenler haklı fesih sebebi gibi görünüyor ise de bu olumsuzlukların kesin olarak iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip kıdem tazminatı talep ederek size o işyerinden ayrılma hakkı sağlayıp sağlamayacağını bir avukatla görüşüp birlikte değerlendirmeli ve hareket etmelisiniz. Böylece daha sağlıklı bir sonuç alabilirsiniz.

İyi günler

Sigorta maaşımda herhangi bir düşme ya da yükselme yapar mı?

“Merhaba iyi günler vergi indiriminden emekliyim geçim zor bir işe girdim sigorta yapıldı yanlış yapılmış maaşım kesildi dilekçe verildi maaş hesabıma yattı. Sigortam SGDP olarak düzeltildi yapılan sigorta maaşında herhangi bir düşme ya da yükselme yapar mı teşekkürler iyi günler.”

Merhaba

Emeklilerin yeniden çalışmaları koşulunda iki seçenekleri var;

1. Emekli aylıklarını kestirip yeniden tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışma hayatına dönmeleri (bu seçenekte ileride yeniden emeklilik talep ederek emekli aylıklarını almaya devam edebilirler)

2. Sosyal Güvenliği Destekleme Primi (SGDP) ödeyerek emekli aylıklarını almaya devam ederek, emekli çalışan olarak çalışma yaşamlarını sürdürmeleri

Size baştan seçeneğiniz sorulmadan direkt normal sigortalı girişi yapılmış. Bu durumda emekli aylığınızın kesilmesi normaldir. Daha sonra emekli girişi yapıldığından durum normale dönmüş. Bu şekilde çalışmanız koşulunda emekli aylığınızda herhangi bir düşüş söz konusu değildir. Diğer taraftan ödediğiniz SGDP’nin emekli aylığınıza olumlu bir katkısı da olmayacaktır.

İyi günler.