Cam kenarında oturmak  8 kat fazla damar tıkıyor

SULTAN SOYSAL

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. A. Kürşat Bozkurt, Türkiye’nin en sağlıksız damar yapısına sahip ülkelerden biri olduğunu belirtti. Prof Dr. Ahmet Kürşat Bozkurt, “70 yaşın üzerindeki 3 erkekten birinde damar sertliği var. Bunun nedenleri kötü beslenme, çok sigara kullanımı ve genetik eğilimdir” dedi. Bozkurt, uçak ve otobüslerde uzun süre yolculuk yapanlardan pencere kenarında bulunan yolcuların koridorda oturan kişiye göre 8 kat daha fazla toplardamar hastalığına yakalanma riski taşıdığına dikkat çekti.

Antalya Belek’te düzenlenen 15. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğinini düzenlediği kongrenin basın toplantısında konuşan Prof Dr. Bozkurt bizde hastalığın yaygın olmasındaki en büyük nedenin hareketsizlik olduğunu söyledi.

“Kesinlikle ayakta ve oturarak çok sabit durmamak gerekiyor. Örneğin bilgisayarın karşısındasınız, sabah saat 8’den akşam saat 8’e kadar oturdunuz, bu çok tehlikeli, son derece anlamsız. Kalkıp arada yürüyüşler yapmanız gerekiyor” diyen Prof Dr. Ahmet Kürşat Bozkurt şöyle devam etti:

♦ Özellikle uzun süre yatak istirahati, uzun süre uçak seyahati,ortopedik ameliyatlardan sonrası toplar damar tıkanıklığı yani toplar damarlar içinde pıhtı oluşması ve bunu akciğere atıp ölümcül probleme yol açması çok sık görülüyor.

♦ Dünyada hastanede yatan her 4 kişiden bir tanesi bu nedenden vefat ediyor.

♦ Örneğin uzun bir uçuşta pencere kenarında oturan kişilerde, koridor kenarında oturanlara göre toplar damar tıkanıklığı 8 kat daha fazla görülüyor. En basiti bunu yapabilirler, yani uzun bir uçak yolculuğu yapılacaksa koltuğu koridor kenarı almakta fayda var.

♦ Örneğin, benim kaç tane hastam var ki İstanbul’dan yola çıkmışlar Bodrum’a kadar arabayla mola vermeden gitmişler, Bodrum’a gittikleri zaman toplar damar tıkanıklığı oluşmuş, işte bunu yapmamak lazım.