Çambükü’nde direniş ateşi sönmüyor
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nün yaklaşık 800 dönümlük merasına yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşaatı, bilirkişi raporuna rağmen sürüyor. Aylardır OSB’ye karşı direnen yöre halkı ise nöbet tutmaya devam ediyor.

Köylülerden Müzeyyen Dönmez, “Sayın devlet büyükleri ve valimiz. OSB’nin önemli olduğu kadar çiftçilik ve hayvancılıkta önemli. Bu köy bugüne kadar hep hayvancılıkla geçindi. Bizim bu tarlalarımız alınmasın. Zaten OSB gibi çalışıyoruz, ekiyoruz ve biçiyoruz. Toprakların hepsi biterse ne yiyeceğiz? Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye geçen akşam televizyonda bizi sordular. Kendisi geçiştirdi. Demek ki bizi görüyor ama vicdanen duymuyor. Anaların ağlamasıyla bu iş olmaz” dedi.

Bölge halkından Fadime Celep ise adalet çağrısı yaptı: “Büyüklerimizden bize yardım yok. Çaldığımız kapılar suratımıza kapanıyor. Herkesten yardım bekliyoruz. OSB ağlatarak kurulmaz. Çambükü Köyü’ne kurulan OSB, burada anaları ağlatarak kuruluyor. 20 yıllık, 40 yıllık ağaçları bir gecede söktüler. Böyle bir adalet yok. Bu kadar ananın ağladığı yeter artık.”

Öte yandan, OSB yönetimine köydeki mezarlık alanı devretmediği için 22 Temmuz’da görevden alınan muhtar İlyas Celep’in açtığı davada, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Celep avukatıyla beraber Taşova Kaymakamlığı’na göreve iade edilmesi için başvuru yaptı.