Amasya Çambükü Köyü’nde yapılmak istenen OSB’ye karşı yöre halkının direnişi sürüyor. İş makinalarının girdiği mera alanlarında açıklama yapan yurttaşlar, sürecin durdurulmasını ve meraların eski haline getirilmesini talep etti.

Çambükü'nde OSB sürecinin durdurulması için çağrı

HABER MERKEZİ

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nün yaklaşık 800 dönümlük merasına yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) inşaatı için meralara ve bağlara giren iş makinaları, alanı düzleyip toprak attıktan sonra bölgeden çıktı. Yöre halkı ise aylardır mücadelesini sürdürüyor.

Ekoloji Birliği üyeleri Çambükü Köyü’nü ziyaret ederken, yaşam savunucuları yöre halkı ile beraber iş makinalarının girdiği meralara giderek burada açıklama yaptı. Bahsedilen OSB’nin önce Çambükü’ne komşu olan Dörtyol Köyü’ndeki tarım yapılmayan hazine arazilerine kurulacağının belirtildiği ancak ne olduysa 2021 yılının başında OSB’nin yerinin Çambükü Köyü’ne kaydırıldığı belirtildi.

Açıklamayı okuyan Serpil Dönmez, muhtarlık ve köylüler olarak belirlenen yerin OSB’ye terk edilmesi durumunda köylerinde tarım ve hayvancılığın öleceğini vurguladı. Dönmez, “Köyümüzün yaşanmaz hale geleceğini ve hatta köy vasfını yitireceğini tüm yetkililere iletsek bile, meralarımızın vasıflarını değiştirerek ve özel mülkiyet tarım arazilerimizi kamulaştırarak bize cevaplarını verdiler. Açtığımız iptal davaları sırasında bilirkişi heyetlerinin hakikate uygun olarak yüksek yüzdeli Köyümüz lehine raporlar düzenlediğinde adeta saldırıya uğradık. Muhtarımız ve ihtiyar Heyetimiz haksız ve hukuksuz olarak görevden alındılar. Netice de hiçbir davamız kesinleşmediği halde Eylül 2022’de köyümüze güvenlik güçleri geldi, durumu anlattık, meramlarımıza iştirak eden Jandarma Komutanımız bizlerle görüşerek ve sahayı gezerek haklısınız ama devlet karar verirse geliriz diyerek Köyümüzden ayrıldılar” dedi.

cambuku-nde-osb-surecinin-durdurulmasi-icin-cagri-1100688-1.

18 Ekim tarihinde de tekrardan köylerine geldiklerini söyleyen Dönmez, “Üç gün boyunca bizi ezdiler, sürüklediler, dövdüler, kanımızı akıttılar ve hor gördüler. Mısırımızı, yoncamızı, bamyamızı, meralarımızı, tarlalarımızı kazıdılar, meyve ve ceviz ağaçlarımızın içinde olduğu binlerce ağacımızı söktüler ve kaçamayan yaban hayvanlarını öldürdüler. 5 Aralık tarihinde tekrar köyümüze geldiler ve beş gün boyunca yine aynı vahşet, aynı acımasızlık ve merhametsizlikle üzerimize geldiler. Açıklanan bilirkişi raporu köyümüzün lehinedir. OSB yerinin tespitine ilişkin istinaftaki dosyamızda idareye alternatif alan bulunup bulunmadığı sorulmuş, idare ise ‘Alternatif alan yok’ cevabını vermiştir. Bu durumda köyümüz lehinedir. Çevre plan değişikliğine ilişkin davamızda halen keşif dahi yapılmamıştır” diye konuştu.

Dönmez şunları söyledi: “Yer yanlışlığı artık Herkesçe kabul edilen OSB sürecinin hemen durdurulmasını, köy olma vasfımız için zorunlu olan meralarımızın ve hazine arazilerimizin aslına döndürülmesi, kamulaştırılan kısıtlı tarım alanlarımızın kamulaştırmalarının kaldırılmasını talep ediyoruz. OSB'nin yanlış yer olan köyümüzden alınması halinde, Devletimiz yetkilerini kullanan Makam sahiplerinin yanlışları çok olsa da Devletimize karşı hiçbir dava açmayacağız, açılmış olan haklı davalarımızdan vazgeçeceğiz, şikâyetler yapmayacağız, hatta kamulaştırma bedellerini alan köylülerimizin bedellerini devletimize ödeyeceğiz.”