Afyon’da gerçekleştirilen Hafızlık İcazet Merasimi’nde ‘protokol yolu’ oluşturuldu. Vali, Belediye Başkanı ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı, hafızlar için oluşturulan bu yolu kullanarak törene katıldı.

Camide ‘protokol yolu’

Mustafa BİLDİRCİN

Afyonkarahisar İl Müftülüğü’ne bağlı Kur’an Kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 155 öğrenci için düzenlenen ‘Hafızlık İcazet Merasimi’nde bir ‘protokol yolu’ oluşturulduğu ortaya çıktı.

15 Ekim’de Afyonkarahisar Hacı Mehmet Sayın Camii’nde düzenlenen Hafızlık İcazet Merasimi töreninde, yaşları 10 ile 15 arasında değişen 155 Kuran kursu öğrencisine hafızlık belgesi verildi. Törenden yansıyan fotoğraflarda, caminin girişinden kürsünün bulunduğu alana kadar sağlı sollu çekilmiş kırmızı şeritler görüldü. Öğrencilerin geçişi için hazırlandığı belirtilen bu ‘protokol yolu’nda şeritlerin ortası, üç metre kadar boş bırakıldı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve kentin Valisi Gökmen Çiçek de törene katıldı. Üç isim de kursa katılan öğrenci ve velilerini selamlayarak bu yoldan yürüdü ve ön safa geçerek törene katıldı.

Törene katılan Afyonkarahisar Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Mehmet Zeybek, oluşturulan yoldan geçerken çektirdiği fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı ve “Hafızlarımızı, ailelerini ve hocalarımızı tebrik ediyorum. Rabbim gençliğimizi ve bizleri Kur’an’ın izinden ayırmasın” dedi.

DİYANET’İN YÖNERGESİNE AYKIRI KONUŞMALAR

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Hafızlık merasimleri ile kıraat icazet merasimleri yönergesi”de yer alan 6. maddenin 2. bendine göre, “Protokol konuşmalarında ilçe müftüsü, eğitim merkezi müdürü, il müftüsü, mülki amir ve Başkanlık adına katılan yetkili kişiler konuşma yapabilir. Protokol konuşmalarının süresi toplamda otuz dakikayı aşmaz.”

Ancak söz konusu törende, Diyanet’in bu yönergesine aykırı olarak Vali Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de konuşma yaptı.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

Afyon Valiliği, törenle ilgili haberlerin ardından, protokol şeridinin, hafızların kalabalık olan cemaati rahatsız etmeden törene katılımı için oluşturulduğunu söyledi..

Valiliğin açıklaması şöyle:

“Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı Kur’an Kurslarımızda hafızlığını bitirmiş öğrencilere yönelik, il ve ilçe müftülükleri tarafından 15.10.2021 tarihinde Afyonkarahisar İl Müftülüğümüzce ilimizin en büyük cemaat kapasitesine sahip olan Hacı Mehmet Sayın Camii’nde 155 hafıza icazet belgelerinin takdim edildiği bir program düzenlenmiştir.

Söz konusu icazet merasimi ile alakalı bazı basın yayın organlarında gerçeğe uygun olmayan haberler yapılmıştır. Haber metninde protokol şeridi diye iddia edilen söz konusu şerit, hafızlarımızın kalabalık olan cemaati rahatsız etmeden, bir bütün olarak geçmeleri için tertip edilmiş bir şerittir. Ayrıca resimlerde de görüleceği üzere iddia edilen iki koltuk, protokol için değil Hafızlık İcazet Merasimlerinde gelenek olduğu üzere kurra hafızların oturduğu koltuklardır. Protokol ise iddianın aksine yine resimlerde de görüleceği üzere cemaatle birlikte yere oturmuş, saf düzeni almış ve o şekilde program icra edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”