Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Öğrencilere cemaat alışkanlığı kazandırmak” gerekçesiyle “Tatilde Camiye Koşuyoruz” projesi başlatan Diyanet’in, Anayasa’dan aldığı yetkiyle projeyi başlattığını savundu

Camiye koşuyoruz projesine Anayasa kılıfı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “Camiye Koşuyoruz Namazla Buluşuyoruz” projesi TBMM gündemine taşındı. Proje kapsamında, camiye giden çocuklara puan verildiğini anımsatan HDP Milletvekili Oya Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Çocuklara puan karşılığı cami alışkanlığı kazandırılması Anayasa’ya aykırı değil midir?” diye sordu. Projeyi savunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Diyanet, Anayasa ve 633 Sayılı Kanun’un kendisine yüklediği görevleri esas alarak faaliyetlerini yürütmektedir” yanıtını verdi.

LAİK EĞİTİME AYKIRI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Ersoy, “Camilerin birer eğitim öğretim mekanı olarak tanımlanmasına karşı önlem alacak mısınız? Puan sistemi ile dinin öğretilmeye çalışılması çocuklar üzerinde bir baskı mekanizması değil midir?” sorularını sordu.

Ersoy’un sorularına yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, projeyi savundu. Oktay, Anayasa’da yer alan, “Din ve ahlak eğitimi devletin gözetimi altında yapılır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır” maddesine atıf yaparak Diyanet’in Anayasa’nın kendisine tanıdığı yetki doğrultusunda hareket ettiğini ifade etti.

KARA MİZAH

Projenin sömürü ve baskı aracı olarak kullanıldığını belirten Ersoy ise “Çocuklara her namaz vakti başına beş ek puan verilmesi ancak kara mizaha konu olacak türden bir uygulamadır” dedi.

Ersoy, Diyanet’in okulların birer ibadethane olarak kullanılmasına yönelik projelerden derhal vazgeçmesi gerektiğini, din adamlarının siyasal ve toplumsal ilişkileri düzenleme yetkisi olmadığını ifade etti. İktidarın, “Dindar nesil” projesi kapsamında bu ve benzeri projeler ile laik ve bilimsel eğitim karşıtlığının devlet kurumları eliyle hayata geçirildiğini söyleyen Ersoy, “Toplumun asıl ihtiyacı, laik ve bilimsel eğitim ilkelere bağlı sistemin tesis edilmesidir” diye konuştu.