Muğla Milas Çamköy’de, yöre halkı asırlık zeytin ağaçlarının Koruma Kurulu’nca tescillenmesini istiyor. Çamköy’de birden fazla asırlık zeytin ağacı olduğu belirtilirken zeytin ağaçlarından birinin bulunduğu arazi sahibi Bülent Sekli, “Doğal mirasa sahip çıkılmalı” dedi.

Çamköy’de anıt ağaçlar tescillenmeyi bekliyor

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla’nın Milas ilçesinin Çamköy Mahallesi'nde gövde çevresi 10 metre olan bir zeytin ağacı tescillenmeyi bekliyor. Çamköy Sarısu mevkiinde yer alan bu zeytin ağacının, köylüler tarafından en az 3 bin yaşında olduğu belirtiliyor.

Zeytin ağacının bulunduğu arazinin sahibi Ali Sekli ve oğlu Bülent Sekli bu ağacın tescillenmesini ve gelecek kuşaklara aktarılmasını istiyorlar. Zeytin ağacının bulunduğu arazi sahiplerinden Bülent Sekli, turizm bölgesinden bazı kişilerin bu anıt ağacı satın almak istediklerini ama satmadıklarını dile getirerek şöyle konuştu:


“Her ağaç yerinde, bulunduğu coğrafyada ve topraklarda anlamlıdır. Bu şekilde olan ağaçlar Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilmeli ve anıt ağaçlar envanterine kaydı yapılmalıdır. Çevremizde bu şekilde olan ağaçlar var. Bunlar mutlaka kayıt altına alınmalı, doğal mirasımıza sahip çıkmalıyız. Arazimiz içindeki bu ağaç tescil edildiği takdirde, etrafının çevrilmesi ve peyzajının yapılmasında biz gerekli kolaylıkları göstermeye hazırız.”

Çamköylü Ziraat Mühendisi Mehmet Kafaca, zeytinin Milas coğrafyası için çok önemli olduğunu belirterek, “Ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden olan coğrafi işaretli Milas yöresinde yetiştirilen memecik türü zeytin ve zeytinyağı yöremize kayda değer bir ekonomik değer sunuyor. Bitkiler içerisinde ender bir şekilde zeytinin verim süresi gençleştirme budamasıyla 1000 yılları rahatlıkla geçebiliyor. Bu tür zeytin ağaçlarını Çamköy’de görmek mümkün. İşte bu ağaçlar 8-10 neslin emeğini ve anısını taşıdığından koruma altına alınmalı.

Çamköy’de asırlık zeytin ağaçları yanında köy meydanında yörede ‘Koca Mineç’ olarak bilinen çitlembik ağacı da, aile büyüklerinden öğrendiğimiz kadarıyla 700-800 yaşında, köyümüzün sembolü konumunda olan ve korunmayı hak eden bir ağaç” dedi.

"KÖMÜR UĞRUNA ASIRLIK MİRASLAR YOK EDİLDİ"

Çamköy’ün komşu köyü olan; verimli arazileri ve zeytinlikleri Yeniköy Termik Santralının kömür sahası içinde kalan İkizköylü Mehmet Oğultürk, İkizköy’de bu tür anıt ağaçlar çoktu ama maalesef kömür için hepsi odun edildi diyerek şunları söyledi:

“Bölgemizde anıt ağaç özelliği olan asırlık ağaçlar çoktu. Hepsi birer doğal ve kültürel mirastı. Ancak kömür çıkarma uğruna hepsi yok edildi. Bu ağaçlardan gerek zeytin olsun gerekse başka türde ağaçlar olsun İkizköy’de çok miktarda vardı. Kömür için köylüler arazilerini satınca, bu anıt ağaçları da köylülerin kendilerine kestirdiler. Kömür için genişlemek istenilen sahalarda da anıt ağaç özelliğine sahip olan ağaçlar korunmalı. Yaşam, sadece kömür ve elektrik enerjisinden ibaret değil.”