Polis müdahalesiyle yere düşürülen 89 yaşındaki Dr. Erdinç Köksal, çamura bulanan önlüğünü İstanbul Tabip Odası’na teslim etti. TTB’nin açıklamasında ise “Önlüğümüzün beyazına sahip çıkacağız” denildi.

Çamurlu önlük hekimlere emanet

Yunus YANIK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 14 Mart Tıp Haftası boyunca sürdürülen beyaz eylemleri, sağlıkta şiddetin geldiği boyuta ilişkin İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) bir toplantı düzenledi. Yapılan açıklamada, sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddet ve özlük haklarına yönelik vaatlerin yerine getirilmediği hatırlatıldı.


Açıklamayı okuyan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Çiğdem Arslan, emeklerine sahip çıkmak için mücadele verdiklerini söyledi. “Son dönem topluma sirayet ettirilen şiddet dilinin tüm alanlara yansıtıldığını üzülerek görmekteyiz” diyen Arslan, şunları söyledi: “Artık meslektaşlarımız görsel/yazılı basında, dizilerde, filmlerde, sosyal medya mecralarında dahi şiddete uğramakta. Kadük bırakılan sağlıkta şiddet yasasını dahi işletemeyen, önerdiğimiz yasa tasarısını Meclis’e getirmeyen; kendi getirecekleri yeni şiddet yasa tasarısını da neredeyse sosyal medyada trollere terk edecek durumda. Bizleri hedef gösteren başka mesleklerle karşı karşıya getirmeye çalışan; kamuoyunu kışkırtan, yönlendiren tüm yaklaşımlara engel olunmalı, mücadele edilmeli.” Arslan, 14 Mart Tıp Bayramı’nda Taksim’deki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmak isterken polis müdahalesiyle yere düşürülen 89 yaşındaki Dr. Erdinç Köksal’ı hatırlatarak şöyle dedi: Bu yıl anıta çelenk bırakmamıza dahi izin verilmemiş, bir de 89 yaşında mücadele eden bir tıp çınarını yere düşürmekten çekinilmedi. Sağlıkta şiddet ne yazık ki artık işyerlerimizin de dışında. Hocamıza verdiğimiz söz, tüm hekimlere verdiğimiz sözdür. Önlüğümüze çamur bulaştıranlara karşı, karanlığa karşı; önlüğümüzün beyazına sahip çıkacağız.”

BİR ADIM ATILMADI

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart günü duyurduğu sağlıkta şiddet ve malpraktis konularını içeren yasa teklifinin hayal kırıklığının yarattığından söz edilerek, “Açıklanan diğer vaatlerle ilgili ise somut bir adım henüz atılmamıştır. Sadece geçiştirme ve oyalama olarak gördüğümüz bu vaatler kesinlikle sorunlarımıza çare olmayacak. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

***

Bakan Koca’dan özür telefonu

Yapılan açıklamanın ardından 14 Mart’ta yere düşürülen İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyon Başkanı Op. Dr. Erdinç Köksal çamura bulanan gömleğini İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip’e teslim etti. Köksal “Bunun bir ibret belgesi olarak yıllarca saklanmasını istirham ediyorum. Üzüldüğüm tek şey, yıllardır sırtımızda taşıdığımız beyaz gömleğin, ilk defa olarak çamura bulanmasıydı” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisini telefonla aradığını aktaran Köksal, “Bu elim olay sebebiyle üzüntülerini belirtti, benden özür diledi” dedi.

***

‘Şiddet varsa biz yokuz’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve 56 ayrı uzmanlık derneği ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şiddetin sağlığı öldürdüğünü vurgulanarak, “Sağlıkta şiddet varsa, biz yokuz” denildi. Şiddetin, sistematik uygulanan, hasta ve yakınlarının sisteme dönük öfkesini sağlık çalışanından çıkardığı bir soruna dönüştüğü belirtilen açıklamada, “Her gün sözlü şiddete maruz kalma oranlarının yüzde 85’in üzerinde olduğu hizmet sunum koşulları, hekim ve hasta arasında kurulması zorunlu olan ilişkiyi her geçen gün daha fazla bozuyor. Şiddet hekimlerin mesleki doyumlarını yok ediyor, meslekten ya da ülkeden ayrılmalara yol açıyor” ifadeleri yer aldı.