Küçük çocukları tacizden kurtarmak isterken öldürülen 28 yaşındaki Haydar Can Kılıçdoğan, Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı. Baba Kılıçdoğan “Ölmesini hazmedemiyorum. Oğlumla gurur duyuyorum” dedi.

Can’a en zor veda

BirGün ANKARA

Küçük çocukları tacizden kurtarmak isterken 17 yaşındaki Mert T. ve Yunus T. tarafından bıçaklanarak öldürülen 28 yaşındaki Haydar Can Kılıçdoğan için Ankara Batıkent Pir Sultan Abdal Cemevi’nde tören düzenlendi. Törene Haydar Can'ın ailesi ile birlikte CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Tekin Bingöl, SOL Parti yöneticileri ve üyeleri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da katıldı.

Oğluyla gurur duyduğunu söyleyen baba Nurettin Kılıçdoğan, düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “Oğlum orada gezerken iki tane kız çocuğu tacize uğruyor. Kız çocukları, 'Ağabey bize yardım et' diyorlar. Oğlum da 'Gençler ayıp oluyor, yapmayın' diyor. Bunu demesiyle saldırmaları bir oluyor, görgü tanıklarının veya kızların söylediklerine göre. Söylenecek kelime bulmak çok kolay değil. Çocuğumla gurur duyuyorum. Ölmesini hazmedemiyorum ama her insanın yapması gerektiği şeyi yaptığına inanıyorum. Ne mutlu ki bana böyle bir çocuk yetiştirebilmişim.”

NE İLK NE DE SON

SOL Parti Yenimahalle İlçe Yöneticisi Sefa Akın, yaşananların ilk olmadığını son da olmayacağını belirterek şunları söyledi:

“Bu ilk olay değil. Bundan önce iki arkadaşın başına benzer bir olay geldi. Yaşadıkları yerlerde rahat hareket edemeyenlerin kaçış noktası oldu Batıkent. Dolayısıyla burada bu tür şeylerin yaşanması ileride daha da yaşanacağının göstergesi olarak insanların kafasında yer etmeye başladı. Haydar Can, bir tacizi engellemek isterken yaşamını kaybetti. Babasıyla konuştum. Babası Haydar Can’ı boksa götürmüş, Haydar Can boksa gitmeyi reddetmiş şiddet sevmediği için. Böyle bir insana kıydılar. Toplumun, gençliğin dejenerasyonun önüne geçilmesi gerekiyor. Bunu da örgütlü bir tepkiyle başarabiliriz.”Batıkent Batı Sitesi Mahallesi Muhtarı Ali Fidan, son dönemlerde Batıkent’teki yaşam biçimine yönelik sistematik bir saldırı olduğunu savundu. Semtte uyuşturucu satışı ve kullanımına göz yumulduğunu iddia eden Fidan, şunları söyledi: “Haydar Can’ın ölümüne spontane bir olay olarak bakmamak gerekiyor.

Batıkent’teki olayların tamamına yakınını dışarıdan gelen insanlar yaratıyor. Batıkent’in dokusunu bozmaya yönelik bir çalışma bu. Batıkent’in kendine özgü bir yaşam biçimi var. Bu yaşam biçiminden rahatsız olan insanların buraya müdahale ettiğini düşünüyoruz. Batıkent’in eğitim ve kültür seviyesi de iyidir. Bu açıdan da buralara çomak sokmaya çalışıyorlar.”

Törenin ardından Haydar Can'ın cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'na götürülerek, gözyaşları arasında toprağa verildi.

***

Tacizi engellemek istedi, katledildi

Olay, 31 Ekim Pazar günü Yenimahalle ilçesi Batıkent semtinde meydana geldi. Kafede doğum gününü kutlayan 12 ve 13 yaşındaki iki kız çocuğu, dışarıya çıkıp, mahalledeki konsere giden Haydar Can Kılıçdoğan'dan, iki kişinin tacizine uğradıklarını ileri sürerek yardım istedi. Kılıçdoğan, kız çocuklarını taciz ettiği ileri sürülen ve peşlerinden dışarıya çıkan Mert T. ile Yunus H.’yi uyarınca tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüştü, Kılıçdoğan 6 yerinden bıçaklandı. Çağrılan ambulansla Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Haydar Can Kılıçdoğan, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Olayın ardından yakalanıp gözaltına alınan katiller emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.