Can Atalay’ı derhal serbest bırakın
Can Atalay’ın Meclis’teki koltuğu hâlâ boş. (Fotoğraf: Twitter)

Haber Merkezi

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçildiği halde cezaevinden tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu Can Atalay'ın serbest bırakılması çağrıları sürüyor.

TİP, örgütlü bulunduğu illerde bugün saat 19.00’da Atalay için eş zamanlı basın açıklaması düzenleyecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Atalay'ın tutukluluk halinin devam etmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Seçilmiş milletvekilini hukuksuzca, hakkında karar olmadan hapiste tutmak, sadece onu değil, ona oy veren insanları da tutuklamaktır. Erdoğan ve onun ağzına bakıp adaletli karar almaktan korkan adaletsiz hukukçular, sizden bunun hesabını soracağım. Bu topluma daha fazla zarar vermeyin, adaletteki erozyonu durdurun. Can Atalay'ı derhal serbest bırakın."

CHP Grup Başkanı Özgür Özel ise Atalay'ın hâlâ tahliye edilmemesiyle ilgili, "Can Atalay'ın Çarşambaya kadar tahliye edilip yemin etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Meclis Başkanlığı seçimi sakatlanacaktır ve seçilecek olan Meclis Başkanı'nın meşruiyeti tartışmaya açılabilecektir" dedi. Özel, Atalay'ın tahliye edilmemesinin Meclis'te temsil edilen tüm siyasi partilerin sorunu olduğunu söyledi.

TKP'li Yurtsever Hukukçular da Atalay için şu açıklamayı yaptı: "Hatay'dan Milletvekili seçilen Av. Can Atalay tahliye edilmemekte, yargı kurumu adaleti siyasi saiklerle engellemektedir. Halkın oylarıyla meclise giren Can Atalay'ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

Öte yandan Baba Mustafa Atalay, Can Atalay’ın milletvekili seçildikten sonra 16 Mayıs’ta çekilmiş ilk fotoğrafını Twitter’dan paylaştı ve şu notu düştü: “Son iki açık görüş fotoğrafları bir tanesi seçim sonrası 16 Mayıs. Tam bugün 406 gün. Halkın vekiline özgürlük, milli iradeye saygı.’’