Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi, gönüllülerin itirazlarına rağmen yıkıldı. Duruma tepki gösteren hayvanseverler darbedilerek gözaltına alındı.

Can dostlar da rant kurbanı
Barınak, dün sabah alana gelen iş makineleri tarafından yıkıldı. (Fotoğraf: Twitter/ bogazicibarınak3)

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki akademisyenler ve öğrencilerin, hayvanların bakımı ve rehabilite edilmesi amacıyla kurduğu Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi (BU Paws), üniversite yönetimi tarafından alınan kararla taşındı. Merkez iş makineleriyle yıkıldı, tepki gösteren hayvanseverlerden bazılarının darp edildiği ve gözaltına alındığı kaydedildi.

Barınağa, geçen günlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Rumeli Hisarı Fethi Şehitlik Dergâhı’na yakın olduğu ve başka bir "alana" dönüştürüleceği gerekçesiyle üniversite yönetimi tarafından el konuldu. Üniversite görevlileri de dün sabah erken saatlerde polis eşliğinde barınağa geldi. “Etkinlik var, görevli olmayan giremez” bahanesiyle öğrencileri kampuse almadı. BU Paws Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla barınma merkezinin alana gelen iş makineleri tarafından yıkıldığını ve barınakta bulunan köpeklerin AKP'li Üsküdar Belediyesi araçları ile taşındığını duyurdu. Hayvanların taşınmasına engel olan gönüllülerin gözaltına alındığı kaydedildi. Yapılan açıklamada "Barınağa buldozerlerle girdiler. Gönüllüleri itmişler. Bizi fiziksel güç ve zorla çıkarmaya çalışıyorlar. Barınağa giden yolu şerit çekip kapatmışlar. Pazar sabahı kimse yokken bizi yerimizden söküp atmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullanıldı. Gönüllülerin yerde süreklendiğini ve yaka paça alandan çıkarıldığı belirtilen açıklamada "Köpeklere ne olacak bilmiyoruz. Şiddet uyguluyorlar. 70 köpeğimiz var barınağı yıkıyorlar. Gönüllülerimiz gözaltına alındı, korkunç bir şiddet uyguluyor polis" denildi.

KABUL ETMİYORUZ

BuPaws gönüllüsü Barış Babaoğlu ise taşınma meselesinin yaklaşık bir buçuk yıldır gündemde olduğunu anımsattı. Berkay, “Barınağın olduğu alanda şehitlik olduğunu iddia ettiler ama buna dair yazılı bir açıklama yok. İktidarın siyasi emellerine ve rant tutkusuna dayanan bu oldu bitti süreci hayvanlara işkence çektirmektir ve insanlık suçudur" diye konuştu. Hayvan Hakları İzleme Komitesi ise yaptığı açıklamada özetle şu ifadelere yer verdi: "Hayvanların okul içinde başka bir yere taşındığı söylense bile şu anki durumlarını bilmiyoruz. Korkumuz bu yeni yerlerinde de barındırılmamaları ve en sonunda da belediye barınaklarına gönderilmeleri. Maalesef bu hepsi için ölüm anlamına geliyor. 22 yıldır orada olan merkezde hayvanları düşünmeden yapılan bu haksızlığı ve hukuksuzluğu kabul etmiyoruz."