Soma’da 301 madencinin hayatını kaybetmesinin faillerinden Can Gürkan’ın tahliye edilmesi ve madencilik yapma yetkisinin iade edilmesi İzmir’de yapılan kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir araya gelinerek yapılan kitlesel basın açıklamasına madenci ailelerinin yanı sıra, İzmir Barosu avukatları, Birleşik Haziran Hareketi İzmir Meclisi, HDP İzmir İl yöneticileri, Eğitim-Sen Şube yöneticileri […]

“Can Gürkan’ın tahliye edilmesi yeni katliamların yolunu açmıştır”

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybetmesinin faillerinden Can Gürkan’ın tahliye edilmesi ve madencilik yapma yetkisinin iade edilmesi İzmir’de yapılan kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir araya gelinerek yapılan kitlesel basın açıklamasına madenci ailelerinin yanı sıra, İzmir Barosu avukatları, Birleşik Haziran Hareketi İzmir Meclisi, HDP İzmir İl yöneticileri, Eğitim-Sen Şube yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

İzmir Barosu başkan Av. Özkan Yücel, Can Gürkan’ın tahliye edilmesi ve madencilik yapma yetkisinin iade edilmesinin vicdanları kanatan bir karar olduğunu belirterek, “Tanıklığımız bakidir. Üstelik bu tanıklığa yargının içine düşürüldüğü felaketi de ekledik. Bilmelisiniz ki; verilen bu karar, gerçeğin üstünü örtmeye yetmeyecektir. Katil hala katil, suç ortakları ise hala ayan beyan ortadadır” dedi.

“KARAR YENİ ÖLÜMLERE DAVETİYE ÇIKARTACAK”

Yücel, “Kararı verenlere de hatırlatmak isteriz. Verdiğiniz kararla, 301 madenciyle beraber onların adalet bekleyen yakınlarını, eşlerini, çocuklarını, kardeşlerini, annelerini ve babalarını da öldürdünüz. Bu karar yeni ölümlere davetiye çıkaracaktır emin olunuz. Çünkü ölüm, yalnızca üzerinize yıkılan tonlarca toprakla, yerin kilometrelerce altında yanıp kavrulmakla gelmiyor. Adaleti ve vicdanı yok sayan kararlar da yeniden ve yeniden öldürüyor insanları” diye konuştu.

“SOMA İÇİN ADALET İSTİYORUZ”

Soma davası avukatlarından Av. Hatice Aslan Atabay da, yoksulların canını kastedenleri koruyan yargı mekanizmasını reddettiklerini kaydederek,  “301 madencinin katillerini ödüllendiren bu karar hükümsüzdür. Soma katliamında tüm sorumlular yargılanıp hak ettikleri cezaları alana kadar mücadelemiz sürecektir. Soma katliamına tanığız. Sermayeden yana saf tutan bu yargı kararına, Soma’da 301 canın katledilmesine ve sorumlularının aklanmasına sessiz kalmayacağız. Kabul etmeyeceğiz. Soma için adalet istiyoruz” dedi.

Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar, yargılamanın hukuksuz bir şekilde ilerlediğini belirterek, “Göstermelik cezalar verilmiştir. Bunun sonucu olarak madenin sahibi olan kişi tahliye edildi. Bu olay hepimizin içindeki acıyı daha da büyüttü. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tamamen güçlünün hukuku uygulanıyor. Ülkede ne zaman ki hukuk güçlü kılınır, o zaman biz bu yargılamalardan sonuç alınacağını düşünüyoruz” dedi.

“DAVAYI ÜST MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ”

Soma madenci ailelerinden İsmail Çolak ise sorumluların yargılanarak cezalandırılmalarını istediklerini ancak onların tahliye edildiklerini belirterek, “Can Gürkan düzmece bir kararla tahliye edilmesi ve madencilik yetkisinin iade edilmesi yeni katliamların yolunu açmıştır. Biz bugün bu karara itiraz ediyoruz. Kabul etmiyoruz. Bu davayı bir üst mahkemeyi taşıyacağız. Adaleti göçük altından kömür çıkarır gibi çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Soma madenci ailelerinden Gülten Kavas da, 301 madencini hesabının sorulacağını söyledi. Kavas, “ 301 anne, 301 baba, 301 eş, 440 çocuğun hesabı sorulacak. Yeter artık yeter” dedi.

Soma madenci ailelerinden Naciye Kaya, Can Gürkan’ın tahliye edilmesinin kendileri üzdüğünü kaydederek,“ Bu hükümet, bu devlet, bizden canımızı aldı, malımızı aldı. Daha bizden ne istiyor bu hükümet? Biz de bir şey bırakmadı ki” diye konuştu.