Devletten ihale alarak üretim yapan Çan’da, işçilerin sendika hakkına karşı yapılan hukuksuzluklar Meclis gündemine taşındı

Çan Ortak Girişimi fabrikasındaki skandallar Meclis’te

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İstanbul Tuzla’da kurulu Çan Ortak Girişimi Norm fabrikasında Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan, bir ayı aşkın süredir direnişlerini sürdüren işçileri Meclis gündemine taşıdı. Tüzel’in Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önergesi, Savunma Bakanlığı’ndan ihale alarak TSK’ye üretim yapan fabrikadaki hukuksuzlukları bir kez daha gözler önüne serdi:

> Çan fabrikasında üretilen elbiselerin içerisine karbon parçacıkları ekleniyor. Karbon tozu soluyan işçilere sadece göstermelik bez maskeler veriliyor.

> Şu ana kadar hiçbir iş güvenlik uzmanı herhangi bir denetim yapmamış. Fabrika içindeki karbon ağırlıklı hava nedeniyle işçiler akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklarla yüz yüze.

>Çalışan işçilerin oturup çay içebilecekleri kapalı bir alanları dahi yok. Çaylarını dışarıda yağmur ve kar altında içiyorlar.

>Düzgün bir ısıtma tesisatı bulunmuyor. İşçiler kışın montlarını dizlerine sararak çalışıyorlar.

>120’ye yakın işçi çalışıyor, bu işçilerin 50’si kadın. En yüksek ücret bin 400 lira, en düşük ücret ise bin 100 lira. Ücret dışında herhangi bir sosyal hak yok.

SENDİKA YASAK
Tüzel, işçilerin Petrol-İş’te örgütlendiği, ancak patronun 12 işçiyi işten attığını dile getirdi. İddiaya göre, patronun işçileri zorla Norm şirketine geçirdiğini ve taşeron getirerek işten çıkarmakla tehdit ettiğini belirten Tüzel, işçilerin e-devlet şifreleri alınarak zorla istifa ettirildiğini de ifade etti. Tüzel, Bakan Çelik’e, bu iddiaların doğru olup olmadığını sordu.