MUSTAFA DERMANLI Atalık yerel tohumların yaygınlaşması amacıyla Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği Tohum Takas Şenliği’nin ikincisi bu cumartesi Çanakkale Halk Bahçesi’nde gerçekleştirilecek. Tohum çeşitliliğini korumak ve atalık tohumların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla geçen yıl ilk kez düzenlenen Çanakkale Tohum Takas Şenliği’nin ikincisi 18 Mayıs Cumartesi günü Çanakkale Halk Bahçesi’nde gerçekleşecek. Yaklaşık 10 bin tohum ve fidenin dağıtılacağı şenliğe […]

Çanakkale Belediyesi’nden Tohum Takas Şenliği
MUSTAFA DERMANLI

Atalık yerel tohumların yaygınlaşması amacıyla Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği Tohum Takas Şenliği’nin ikincisi bu cumartesi Çanakkale Halk Bahçesi’nde gerçekleştirilecek.

Tohum çeşitliliğini korumak ve atalık tohumların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla geçen yıl ilk kez düzenlenen Çanakkale Tohum Takas Şenliği’nin ikincisi 18 Mayıs Cumartesi günü Çanakkale Halk Bahçesi’nde gerçekleşecek.

Yaklaşık 10 bin tohum ve fidenin dağıtılacağı şenliğe birçok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra Çanakkale’nin köylerinden ve çevre illerden ziyaretçinin katılması hedefleniyor.

Yerel tohumların yok olmasına karşı proje üreten birçok çevreci belediye de şenlikte stant açarak hem projelerini tanıtacak, hem de tohum ve bilgilendirici kitapçıklar dağıtacak.

Panel ve atölyeler

Cumartesi günü Çanakkale Halk Bahçesi’nde gerçekleşecek şenlikte Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş moderatörlüğünde bir panel düzenlenecek. Panelde Ahmet Atalık “Dünya ve Türkiye Tohum Sektörü”, Seçkin Kaya “Tarımsal Biyoçeşitlilik Açısından Tohumun Önemi“, Prof. Dr. Tayfun Özkaya “Yerel Tohumların, Sağlık, Çevre ve Köylü Hakları Açısından Önemi“ ve Aziz Koçal “Tohumun Tüketici Açısından Önemi“ konularına panelde değinecekler.

Onlarca standın kurulacağı Tohum Takas Şenliği’nde ev yapımı ilaç hazırlama, el dokuma halı atölyesi, alışveriş filesi, kese kağıdı gibi sağlıklı ambalajlar yapım atölyesi, patates ve yaprak baskı atölyesi, zehirsiz kişisel bakım ve temizlik ürünleri atölyelerinin yanı sıra çoçuklarla fide dikimine dair de bir çalışma gerçekleştirilecek. Şenlikte ayrıca Dr. Füsun Tezcan, Ebru Oğuzhan Yeter ve Kars Boğatepe Köyü  Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür birer söyleşi gerçekleştirecekler.