Çanakkale Bienali iptal edildi

Bu sene 24 Eylül-6 Kasım arasında düzenlenmesi planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali iptal edildi.

Bu sene 24 Eylül-6 Kasım arasında düzenlenmesi planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali iptal edildi. Çanakkale Bienali İnisiyatifi adına yapılan açıklamada bienalin iptal nedeni olarak AKP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Çanakkale Bienali Genel Sanat Yönetmenliği Ve Eş-Küratörlük görevini yürüten Beral Madra’yı hedef göstermesi olarak ifade edildi. Madra bu sürecin sonunda görevinden istifa etti.

Evrensel'in haberine göre, AKP’li Turan açıklamasında “Şehrimizdeki bienalin genel sanat yönetmenliği, CHP’den çok HDP savunuculuğuyla bilinen, darbe destekçisi Beral Madra’ya yaptırılmak isteniyor. Bütün toplumu kucaklayan, herkes tarafından kabul görmüş onlarca onurlu sanatçı varken Beral Madra isminde ısrar edilmesinin anlamı nedir? Belediyeyi bu faaliyete destek olmamaya davet ediyoruz. En azından belediye, Beral Madra’nın isminin listeden çıkarılması şartını öne sürebilir. Darbe kafalılar sanatçı olsa ne olur, olmasa ne olur?” demişti.

YAŞANANLARDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Çanakkale Bienali İnisiyatifi yaptığı açıklamanın devamında, “Bölgemizin son yıllarda yaşadığı savaş ve çatışma ortamı, ülkemizin son dönemde başından geçen elim ve vahim olaylar, herkes gibi bizleri de derinden sarsmış ve üzmüştür. Ülkemizin içinde bulunduğu bu ortamda, sanatın evrensel diliyle, uluslararası saygınlıkta bir etkinliği Çanakkale’de gerçekleştirmek, kentimizin barış kültürünü ve hoşgörüyü içselleştirmiş sosyal dokusunu görünür kılmak önemli bir sorumluluktu. Bu sorumlulukla, partner, bileşen ve destekçilerimizin de katkılarıyla çalışmalarımızı bu güne kadar öz veriyle sürdürdük.

Gelinen noktada, Çanakkale Bienali’nin açılışına üç haftadan az bir süre kala, odağında sanatın olmadığı bir gündem etrafındaki gelişmelerden büyük üzüntü duyuyoruz. 3. Çanakkale Bienali’nden bu yana genel sanat yönetmenliği ve eş küratörlük görevini yürütmekte olan Beral Madra, oluşan bu gündem nedeniyle görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştır.

BİENAL ALAN KURDİ’YE İTHAF EDİLDİ

Çanakkale Bienali İnisiyatifi olarak, 10 yılı aşkın süredir yüzlerce insanın emeğiyle oluşturulan Çanakkale Bienali’ni ve kentimizin kadim değerlerini en saygın şekilde temsil edecek sanatsal çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fakat içinde sanatın olmadığı gelişmelerin sanatın kendi pratiklerinin önüne geçtiği bu koşullarda, günün gerçekliğinin herkesi kırılganlaştıran atmosferinin de etkisiyle coşkumuzu ve motivasyonumuzu yitirmiş bulunuyoruz. Bu nedenle 24 Eylül tarihinde açılması planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali’ni iptal ettiğimizi kamuoyuna üzülerek duyururuz” dedi.

Bu yıl , 42 uluslararası sanatçının üretimleriyle “göç” olgusuna odaklanan Çanakkale Bienali, Aylan Kurdi’nin cansız bedeninin sahilimize vurduğu günün birinci yıl dönümünde, gerçekleşemeyen 5. Çanakkale Bienali’ni vatansız kalmış tüm insanlara ithaf etti.