Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali için okullara liste göndererek öğretmen ve öğrenci katılımını zorunlu tuttu.

Çanakkale’de festival dayatması
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve geçen hafta Çanakkale’de başlayan Troya Kültür Yolu Festivali’nde birçok film ve oyun sahnelendi. Festivalde pazar gününe kadar 3 film gösterimi ve bir çocuk tiyatro oyunu etkinliği daha gerçekleştirilecek. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okullara listeler göndererek öğrencilerin ve öğretmenlerin sahnelenecek oyunlara, film gösterimlerine ve etkinliklere katılımlarını zorunlu tuttu.

Okullara gönderilen listelerde yer, zaman ve etkinlik bilgisinin yanı sıra, hangi okuldan kaç öğrenci gönderilmesi gerektiği de yazıyor. Düzenlenecek olan ”O günün hikâyesi” isimli film gösterimi için 5 farklı ortaokuldan toplam 140 öğrencinin katılımı zorunlu tutuldu.

BÖYLE BİR GARABET DAYATILAMAZ

Eğitim Sen Çanakkale Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ilkokul, ortaokul, lise, küçük, büyük demeden binlerce öğrenci ve yüzlerce öğretmenin festivale katılmaya zorlandığı belirtildi. Açıklamada, “Okullara gönderilen yazıyla 16-25 Eylül arasında yapılacak festival için belirli sayılarda öğretmen ve öğrencinin katılımını zorunlu tutuldu. Festivale isteyen gider, isteyen gitmez. AKP etkinliği diye öğrencilere, öğretmenlere böyle bir garabet dayatılamaz. AKP yapıyor, boş kalmasın telaşı mı bu” denildi. Açıklamada şunlar dile getirildi: “Demokrat, laik öğretmenler olarak Çanakkaleli anne, babalara sesleniyoruz; çocuklarınızı, okulların organizasyonuyla festivale göndermeyin. Festivale katılmak istiyorsanız, çocuğunuzla beraber, istediğiniz için gidin. ‘Öğretmenler! Cumhuriyet sizden; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister’ silkinin kendinize gelin. Bu dayatmalara izin vermeyin, görev almayın. Görev almıyoruz. Çocuklarımızı dayatmayla festivale götürmüyoruz.”