Çanakkale’de halk olmadan ‘halkı bilgilendirme toplantısı’ yapıldı
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Çanakkale’nin Çan ilçesinde halkın kirli hava solumasına neden olan Çan 2 Termik Santralı’nın atık deposunu büyütmek için başlatılan ÇED süreci kapsamında halkın katılım toplantısı yapıldı. Yaya köyde yapılan toplantı için bölgeye giden çevre bölgelerden yaşam savunucuları, halkın toplantıya katılmadığını belirterek tepki gösterdi. Çevre dernekleri ve yurttaşlar toplantının olacağı yerin önünde açıklama yaptı.

ODAŞ Holding’e bağlı Çan 2 Termik A.Ş. uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atıkları depolayacağı ikinci bir tesis kurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. ÇED süreci kapsamında önceki gün toplantı yapıldı.

Yaşananları aktaran ve BirGün’e açıklama yapan İDA Derneği Başkanı Ekrem Akgül, “Aynı yörede, birbirine çok yakın iki termik santral, günde yaklaşık 14 bin ton linyit yakıyor. Tüm bu linyitin radyoaktif cüruf ve kül çıktısı 1 bölü 3 oranında ki; bu başlı başına çevresel bir sorun iken, Çan 2 Santralı’na atık barajı dar gelmiş. Mevcut atık sahasını 3 kat artıracak ÇED başvurusu yapmış ve ne yazık kabul edilmiş” dedi.

“Biz yörede, doğayı, ekosistemi insan için, toplum için savunanlar toplantı için gittik” diyen Akgül şu ifadeleri kullandı: “Ne yazık ki gittiğimiz köyde halkın katılımı yoktu. Halksız, halkı bilgilendirme olamayacağı için toplantının amacına ulaşamayacağını gördük ve bilgilendirmeyi salon dışında yaptık. İDA Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği, aktivistler ve bölgeden gelen insanlarla bir araya geldik. Ne yazık, yıllar öncesinde yörede ilk santralın kurulma aşamasındaki nüfus artık yok oralarda. Arazi satarak uzaklaşmış halk. Kırsal sessizliğe gömülmüş.”

Yıllık ortalama 1 milyon 415 bin ton uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atık maddelerin biriktirildiği atık depolama tesisinin kapasitesi 15 milyon metreküpe çıkartılacak. Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, 2. Sınıf Düzenle Depolama Tesisi kurmak isteyen şirket, 90 milyon TL para harcayacak. 30 yıl öncesinin verilerinin paylaşıldığı dosyada linyit kömürüyle çalışan termik santrallardan 1998 yılında 13 milyon ton uçucu kül elde edildiği bilgisi yer aldı.
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, depolama tesisinin yapılmak istendiği devasa alan ise, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzen Planı’na göre ‘tarım alanı’ sınırları içerisinde kalıyor.