Temiz Hava Hakkı Platformu düzenlediği basın toplantısında açıkladı: Çanakkale’de toplamı 16’ya yaklaşan termik santral projeleri Çanakkale’yi yaşanmaz kılacağı gibi oluşacak kirli hava İstanbul’u da etkileyecek

‘Çanakkale’nin havası’ İstanbul’u da kirletecek

HABER MERKEZİ

Halk sağlığını hava kirliliğinden korumak için bir araya gelen demokratik toplum kuruluşları Kaz Dağı’ndaki tehdide dikkat çekmek için İstanbul Şişli’deki TEMA ofisinde basın toplantısı düzenledi. Hava kirliliğinin Türkiye’nin en büyük halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden uzmanlar, Çanakkale’de toplamı 16’ya yaklaşan termik santral projelerinin iptal edilmesini istedi. Hava kirliliğini gözler önüne sermek için özel maske ile çekilen görsellerin de sunulduğu toplantıda, Kaz Dağı’nın Türkiye’nin ‘oksijen deposu’ olarak da bilindiğine vurgu yapılarak “Havamızı Bozmayın” denildi. Başta Kirazlıdere Termik Santralı Projesi olmak üzere bölgede kömürlü termik santral kurmak isteyen tüm yatırımcılara da vazgeçme çağrısı yapıldı.

Birçok hastalığa sebep oluyor
Türkiye’de 2016 yılı verilerine göre hava kirliliği sadece 3 il hariç Dünya Sağlık Örgütü’nün limitlerinin üzerinde bulunuyor. Başta termik santrallardan kaynaklanan olmak üzere hava kirliliğinin sağlık etkileri ile ilgili çalışmak için bir araya gelen 14 çevre ve kamu sağlığı alanında çalışan kuruluştan oluşan Temiz Hava Hakkı Platformu; Çanakkale’de planlananlarla beraber sayısı 16’yı bulacak olan kömürlü termik santralların oluşturacağı hava kirliliği ile ilgili hazırladıkları raporun sonuçlarını açıkladı. HASUDER’den Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan “Termik santrallardan kaynaklı kirleticiler bronşit, amfizem ve akciğer kanseri gibi kronik solunum hastalıkları ile kalp-damar hastalıkları gibi ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor” dedi. Çağlayan, “Adana ve İskenderun görsellerinin de gösterdiği üzere, termik santrallar ölümcül hava kirliliğinin başlıca kaynaklarından biri. Türkiye’de termik santrallar her yıl yaklaşık 32 bin erken ölüme sebep oluyor. Çanakkale'deki projeler hayata geçerse İstanbul'un havasını bile kirletecek seviyeye gelecektir” şeklinde konuştu.

Ardından, Sağlık ve Çevre Birliği’nden (HEAL) Funda Gacal termik santrallardan kaynaklı hava kirliliğinin tüm dünyanın tartıştığı bir konu olduğuna dikkat çekti ve “Bu yüzden, dünyanın dört bir yanında hava kirliliğini gözler önüne sermek için sivil toplum kuruluşları bir araya geliyor. Kömürlü termik santrallar ile mücadele aynı zamanda bir halk sağlığı meselesidir. Artık hep beraber ‘Havamızı Bozmayın’ dememiz gerekiyor” dedi.

***

Artık kömür çağı bitti
Son günlerde yoğun bir şekilde yurttaşlar tarafından itiraz edilen Kirazlıdere Termik Santralı Projesi, basın toplantısında da gündeme geldi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına konuşan Nebile Bayrak “Yıldırım Holding, yabancı bankalardan kredi alabilmek için teknolojimizi yeniledik diyerek kamuoyunda sanki temiz ve zararsız kömür varmış gibi yanıltıcı bir algı oluşturmaya çalışıyor. Oysa kömürün hangi şekilde olursa olsun santralda yakıldığı sürece hava kirliliğine ve iklim değişikliğine neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Bizleri temiz kömür gibi kelimelerle kandıramazlar, artık kömür çağı geçti” dedi.