Canım ağacım: Bir çocukla bir ağacın dostluğu

Jacques Goldstyn’in yazıp resimlediği Canım Ağacım, Mehmet Erkurt çevirisiyle 8 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kanadalı sanatçı Jacques Goldstyn hem yazıp hem resimlediği Canım Ağacım’da, bir çocukla bir ağacın kurduğu dostluğu, incelikli çizgiler ve kelimelerle örülü bir öyküyle anlatıyor.

Diğerlerine benzemeyen bir çocuksanız ve bunu pek de umursamıyorsanız, pekâlâ bir ağaçla arkadaş olabilirsiniz! Yaşlı bir meşe ağacı olan Bertolt, çocuk için yalnızca bir saklanma yeri değil, aynı zamanda bir labirent, bir kaledir. Bir gün yeniden bahar gelir ama Bertolt’un dalları bir türlü tomurcuklanmaz… Bir kedi ya da kuş öldüğünde ne yapılacağını bilirsiniz. Peki ya bir ağaç öldüğünde?..

Çocuğun, arkadaşının yaşamını ve cömertliğini onurlandırmak için muhteşem bir fikri vardır!

Kanadalı sanatçı Jacques Goldstyn’in yazıp resimlediği Canım Ağacım, eşine az rastlanır, yürekleri ısıtan bir arkadaşlık hikâyesi.

“Bertolt yapraklarla kaplandığında kimse beni görmez.

Ama ben herkesi görürüm.

Klivyalarını sulayan papaz efendiyi…

Noterin kızı Marie-Chantal ile lağımcının oğlu Kevin’in sık sık öpüştüğünü…

Fırıncının güneşlenen karısını…

Griotte Amca’nın ağacından kiraz araklayan Bayan Briscard’ı…

Bakkalın sundurmasından boş şişeleri çalıp sonra ona tekrar satacak olan Fafoin ikizlerini…

Bir tren vagonuna grafiti çizen şişko Castrelaut’yu…

Av için tuzaklar kuran postacıyı…

Çimleriyle kafayı bozmuş Bay Monsanteau’yu…

Mısır tarlasındaki Corine’i görürüm.”

Yazar hakkında

Kanadalı sanatçı Jacques Goldstyn 1958’de, Québec’te, Saint-Eugène d’Argentenay’da doğdu. Montréal Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Gaspésie, Abitibi ve Alberta’ta petrol jeologluğu yaptı. Resimlediği ilk kitap, 1981’de yayımlanan, yarattığı karakterlerle daha sonra Débrouillards (Becerikliler) adlı çok sevilen bir bilimsel çocuk serisine dönüşecek olan deneyler derlemesi Le Petit Débrouillard’dı (Becerikli Minik). Onu, aynı karakterler üzerine kurguladığı çizgi roman serisi Van l’inventeur (Mucit Van) izledi. Quatre Temps, Québec Oiseaux ve Relations dergilerinde çalıştı. Karikatürleri Couac, L’aut’journal ve Uluslararası Af Örgütü Kanada Şubesi’nde, Boris mahlası altında yayımlandı. Bilimi geniş kitlelere yaymaya katkı sağlayan çalışmaları nedeniyle kendisine 2001’de (bugün CRSNG Bilimi İlerletme Ödülü olarak anılan) Michael Smith Ödülü (Kanada) verildi. 2009 ve 2011’de, editoryal illüstrasyonları nedeniyle iki kez Québec Bağımsız Gazetecilik Büyük Ödülü’ne (le Grand Prix du journalisme indépendant du Québec) değer görüldü.

Montréal Kütüphaneleri Çocuk Kitabı Ödülü 2016

Québec Kütüphaneleri 6-11 Yaş Arası Çocuk Kitabı Ödülü 2015

Sorcières İlk Okuma Kitapları Ödülü 2016

TD Bankası Kanada Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü 2016

(edebiyathaber.net )