6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 5 bin 434 kişi yaşamını yitirdi, 31 bin 777 kişi yaralandı. Enkaz altında kalan insanlar kurtarılmayı bekliyor. Canını kurtaranlar ise dondurucu soğuk ve olanaksızlıkla mücadele ediyor. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, teyit edilmiş yıkılmış bina sayısının 5 bin 775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu açıkladı. Erdoğan, 10 ili kapsayacak ve 3 ay sürecek şekilde OHAL ilan etme kararı alındığını söyledi.

10 kenti yıkan depremlerde ikinci gün: Bölgede OHAL kararı alındı; can kaybı 5 bin 434'e çıktı
Fotoğraf: Kahramanmaraş / AA

Türkiye, tarihinin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu 10 kenti kapsayacak ve 3 ay devam edecek şekilde olağanüstü hal (OHAL) ilan etme kararı alındığını açıkladı.

6 Şubat günü sabaha karşı ve öğleden sonra Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 kenti vurdu. Sarsıntı Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedildi.

Kahramanmaraş (İHA)Kahramanmaraş (İHA)

Kahramanmaraş'ta dün sabaha karşı gerçekleşen 7.7'lik depremin ardından aynıgün öğlen 13.24'te 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Yapılan son resmi açıklamalara göre 10 kentte 4 bin 544 yurttaş hayatını kaybetti, 26 bin 721 kişi de yaralandı.

Yıkılan binalarda enkaz altında kalan insanlar kurtartılmayı bekliyor. Hala ulaşılamamış ve arama-kurtarma çalışmalarının başlatılamamış olduğu birçok nokta bulunuyor.

Kahramanmaraş (İHA)Kahramanmaraş (İHA)

Canını kurtarabilenler ise zorlu hava koşullarına direnmeye çalışıyor. Sokakta olan milyonlarca yurttaş, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için çabalıyor.

Hatay/İskenderun (AA)Hatay/İskenderun (AA)

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, depremde toplam 5 bin 775 bina yıkıldı, yıkılanlarla birlikte toplam 11 bin 302 binaya ilişkin ise 'yıkıldı ihbarı' yapıldığı bildirildi.

Hatay (İHA)Hatay (İHA)

Depremler, Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde de büyük yıkıma neden oldu. Deprem nedeniyle şehir merkezinde bulunan birçok bina yıkılırken, yollarda da çatlak oluştu.

Diyarbakır (İHA)Diyarbakır (İHA)

Kahramanmaraş (AA)Kahramanmaraş (AA)

| CANLI BLOG |

23.36 | Maraş merkezli depremlerde yaralanan 51 kişiyi taşıyan askeri uçak, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. TSK'ye ait askeri uçakla Maraş'tan İstanbul'a getirilen yaralılar, sağlık ekiplerince sedyelerle ambulanslara alındı. Yaralıların başta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere kentteki çeşitli hastanelere sevk edileceği öğrenildi. İstanbul'a getirilen 51 kişi ile kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralı sayısı 114 oldu.

23.25 | KARAİSMAİLOĞLU: YAVAŞ YAVAŞ KURTARMA ÇALIŞMALARI DÜZENE GİRDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde (Adıyaman Valiliği), ilde yaşanan deprem sonrası gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Karaismailoğlu, "Adıyaman'da 896 vatandaşımızı maalesef kaybettik, 400 yaralımız var. İlk gün olayın erken saatlerde gerçekleşmesi nedeniyle bazı sıkıntılar yaşadık ama yavaş yavaş kurtarma çalışmaları düzene girdi" dedi.

23.15 | Hatay'ın Antakya ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan bir binanın enkazından 40 saat sonra 28 yaşındaki kadın sağ kurtarıldı. AFAD koordinasyonunda Çekmeköy Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri enkazda mahsur kalan 28 yaşındaki Ebru Çelikkol'a ulaştı. Enkazdan çıkarılan Çelikkol tedavi için hastaneye kaldırıldı.

21.43 | ERDOĞAN YARIN DEPREM BÖLGESİNE GİDECEK

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde hayatını kaybeden AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş'ın ailesini arayarak taziyede bulundu. Erdoğan görüşme sırasında deprem bölgesini ziyaret edeceğini söyledi. Erdoğan, görüşmede "İnşallah bende bölgeyi dolaşacağım. Adıyaman'a da uğrayacağım. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Yarın sabah bölgeyi ziyarete başlayacağım" ifadelerini kullandı.

21.42 | Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ardından yaptığı açıklamada, TSK personelinin deprem çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Akar şunları dile getirdi:

"Uçak seferlerimiz devam ediyor. Kullandığımız helikopterler ve TİHA'lar dahil 75 hava aracı var. Malatya Havaalanı'nın açılması işimizi kolaylaştırdı. Bölgede toplam 7 bin 500 civarında Mehmetçik çalışmalarını sürdürmekte. Yarından itibaren 1500 personel daha katılacak. Batıran komanda taburlarımızı, toplam 9 tabur, bölgeye sevk ediyoruz. Kıbrıs'ta bulunan 4 taburumuzu da bugün ve yarın yapılan çalışmalarla bölgeye gelecek.

Hatay'da Mehmetçik 1600 mevcuduyla çalışmalarını sürdürmektedir. Doğal afet kurtarma timlerimiz var. Toplam 25 seyyar mutfağımızı deprem bölgesindeki il ve ilçelere dağıtmış bulunuyoruz. Ayrıca 14 seyyar tuvalet banyo da yine burada kullanılacaktır. Elimizde bulunan jenaratörleri de bölgeye sevk ettik."

21.30 | CAN KAYBI SAYISI 5 BİN 400'ÜN ÜZERİNDE

Sağlık Bakanı Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin 434 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 bin 777 kişinin yaralandığını açıkladı. Koca, Hatay'da 2 bin 749 binanın yıkılmış olduğunu tespit ettiklerini ve bu sayının daha da artabileceğini söyledi.

Koca devamında şunları söyledi: "Şu saate kadar Hatay'da enkazdan kurtarılanların sayısı 1846 kişi oldu. Çalışmalar devam ettikçe depremin yarattığı yıkım daha da net ortaya çıkıyor. Çok üzülerek son durumu il il açıklamak istiyorum; Hatay 1647 vefat 6 bin 200 yaralı,Kahramanmaraş 1243 vefat, 5 bin yaralı, Gaziantep 504 vefat, 4 bin 809 yaralı, Şanlıurfa 127 vefat, 2 bin 551 yaralı, Diyarbakır 120 vefat, 854 yaralı, Adana 167 vefat, 3 bin 993 yaralı, Adıyaman 896 vefat, 400 yaralı, Malatya 201 vefat, 4 bin 900 yaralı,Osmaniye 502 vefat, 2 bin 173 yaralı, Kilis 22 vefat, 518 yaralı, Elazığ 5 vefat, 379 yaralı, toplamda ne yazık ki 5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti. 31 bin 777 yaralımız var."

21.08 | DEPREM BÖLGESİNDEKİ YOLLARDA SON DURUM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) hem depremlerden zarar gören hem de kar ve tipi nedeniyle kapanan yolları trafiğe açmak için çalışmalarını sürdürüyor. KGM, deprem ve kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan yollar ve alternatif güzergâhları güncelledi.

canli-10-kenti-yikan-depremlerde-ikinci-gun-bolgede-ohal-karari-alindi-can-kaybi-5-bin-434-e-cikti-1123695-1.

canli-10-kenti-yikan-depremlerde-ikinci-gun-bolgede-ohal-karari-alindi-can-kaybi-5-bin-434-e-cikti-1123691-1.

20.22 | Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremin etkilenen 10 ilde mücbir sebep ilan edildiğini, vergi borçlarının 31 Temmuz tarihine kadar ertelendiğini duyurdu.

20.00 | Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan Fuat Koku Sitesi'nin enkazında kalan 17 yaşındaki Eylül Canpolat (17), depremden 38 saat sonra Eskişehir'den giden Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (OBAK) tarafından kurtarıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay'ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi Kanguru Sokak'taki Fuat Koku sitesi yıkıldı. Enkazda kalanlar için başlatılan arama kurtarma çalışmalarına, Eskişehir'den giden OBAK ekipleri de katıldı. Ekipler, depremden 38 saat sonra enkazdan Eylül Canpolat'ı yaralı olarak çıkardı.

Sağlık ekiplerince ilk müdahalesi olay yerinde yapılan Eylül Canpolat, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Eylül'ün durumunun iyi olduğu belirtildi.

Ekiplerin enkazda arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

19.50 | BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR: CAN KAYBI 4 BİN 544'E YÜKSELDİ

AFAD tarafından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'taki iki büyük deprem nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısının 4 bin 544'e, yaralı sayısının ise 26 bin 721'e yükseldiği bildirildi.

Açıklamada, teyit edilen yıkılmış bina sayısının 5 bin 775 olduğu kaydedildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 4.544 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 26.721 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Bölgede AFAD, PAK, JANDARMA, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, Güven, STK ve Gönüllüler, Güvenlik, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen personel ile uluslararası arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam arama ve kurtarma personeli sayısı 60.217’dir. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 3.251 personel afet bölgesine sevk edilmiştir. Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 4.746 araç sevk edilmiştir. Afet bölgelerine 31 vali ve 70’in üzerinde kaymakam görevlendirilmiştir."

19.20 | Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kilis'te arama faaliyetlerinin sona erdiğini ve enkaz altında kimsenin kalmadığını açıkladı.

Bakan Muş, Kilis Valiliği’nde yaptığı açıklamada, "Kilis'te toplam 466 yaralımız var. Bunların şu an itibarıyla 30'u serviste, 14'ü yoğun bakımda. Geri kalan vatandaşlarımız taburcu edilmiş durumda. 22 vefat var Kilis'imizde. Buradaki 10 vatandaşımız Kilis'te ikamet eden, 12 vatandaşımız da diğer illerden buraya gelen ve vefat eden vatandaşlarımız. Şu an itibarıyla Valiliğimiz koordinasyonunda hasar tespit çalışmaları yürütülmekte. An itibarıyla yapılan tespitlerde 138 binanın ağır hasarlı olduğu, 119 binanın yıkık durumda olduğu ilgili birimlerce tespit edilmiş durumdadır” dedi.

Muş, sözlerinin devamında, “Şu an itibarıyla Kilis ilinde arama faaliyetleri sona ermiştir. Enkaz altında hiçbir vatandaşımız kalmamıştır. Vefat eden vatandaşlarımız toprağa verilmiştir. Geri kalan vatandaşlarımızın sağlığına, sıhhatine kavuşması için sağlık ekipleri çalışmalarını sürdürmektedirler. Dolayısıyla Kilis normale doğru yavaş yavaş inşallah dönecektir" ifadelerini kullandı.

19.10 | Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği ise 11.48 km olarak kaydedildi.

18.30 | CAN KAYBI 3 BİN 703’E YÜKSELDİ

AFAD, saat 18.00 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 703 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 bin 286 kişinin yaralandığını bildirdi.

AFAD’ın açıklamasında, “Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 3.703 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 22.286 vatandaşımız yaralanmıştır” denildi.

Açıklamada, gönüllülerle birlikte bölgede faaliyet gösteren arama-kurtarma ekiplerinin sayısının 59 bin 971’e ulaştığı kaydedildi.

Bölgedeki arama-kurtarma faaliyetlerine ilişkin AFAD’dan şu bilgi verildi:

“Bölgede AFAD, PAK, JANDARMA, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, Güven, STK ve Gönüllüler, Güvenlik, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen personel ile uluslararası arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam arama ve kurtarma personeli sayısı 59.971’dir. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 3.251 personel afet bölgesine sevk edilmiştir.

Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 4.746 araç sevk edilmiştir.”

17.45 | Kara Kuvvetleri Komutanlığı, jandarma ve emniyete ait helikopterler, deprem bölgesine personel ve teçhizat nakli için görevlendirildi.

15.52 | Cumhurbaşkanlığı'na ait 2 uçak, arama-kurtarma ve sağlık görevlilerinin deprem bölgesine intikali için tahsis edildi.

Uzman doktor ve AFAD personelini taşıyan Cumhurbaşkanlığı'na ait iki uçak Ankara'dan, Adıyaman ve Kahramanmaraş'a hareket etti.

14.50 | OHAL İLANI VE CAN KAYBI GÜNCELLEMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem nedeniyle can kaybının 3 bin 549'a yükseldiğini söyledi. Yaralı sayısı şse 22 bin 168. Erdoğana ayrıca, depremin vurduğu 10 ili kapsayacak şekilde OHAL ilan etme kararı aldıklarını duyurdu. OHAL, 3 ay sürecek.

14.30 | Kahramanmaraş'ta 23, Adıyaman'da 22 ve Hatay'da 21 ilave savcı görevlendirildi.

12.44 | CAN KAYBI 3 BİN 432'YE YÜKSELDİ

AFAD, saat 12.10 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 103 kişinin yaralandığını açıkladı.

12.29 | Ticaret Bakanlığı: "Acil ihtiyaç malzemelerinin fiyatlarında fahiş artış yapıldığı iddialarına yönelik ülke genelinde denetimler başlatılmıştır. Bu tür fırsatçılık eylemlerinde bulunanlara karşı Bakanlığımızca en ağır idari yaptırım cezalarının uygulanacağından hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın."

11.40 | CAN KAYBI 3 BİN 419'A YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 419 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 534 kişinin yaralandığını açıkladı. Oktay, 8 binden fazla kişinin ise enkazlardan kurtarıldığını belirtti.

11.33 | MEB, ülke genelinde 13 Şubat’a kadar yapılması planlanan e-sınavlar ertelendiğini duyurdu. Bakanlık tarafından ülke genelinde bu hafta e-sınav merkezlerinde yapılacağı duyurulan motorlu taşıt sürücülüğü, ustalık, kalfalık, amatör telsizcilik gibi sınavların tümü daha sonra gerçekleştirilecek.

10.11 | MALATYA'DA 5.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Malatya'nın Pütürge ilçesinde saat 10.11'de 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği 5 km olarak ölçüldü.

10.09 | Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, incelemelerde bulunduğu Gaziantep'te depremlerle ilgili açıklama yaptı. Kurum, "Deprem bölgedeki 10 ilimizi doğrudan etkilemiştir. Bu deprem doğrudan 13,5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır" dedi.

09.46 | Emniyet Genel Müdürlüğü: "Deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisi tespit edildi, 4 şahıs gözaltına alındı. Diğer hesap yöneticileri ile ilgili iş ve işlemler devam etmektedir."

canli-10-kenti-yikan-depremlerde-ikinci-gun-can-kaybi-3-bin-381-e-yukseldi-1123375-1.

09.38 | CAN KAYBI 3 BİN 381'E YÜKSELDİ

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, teyit edilmiş yıkılmış bina sayısının 5 bin 775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu açıkladı.

Tatar şunları söyledi:

"Şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426, yıkılan bina sayısı 5 bin 775, yıkıldığı ihbarı olan bina satısı 11 bin 302.

Bölgede olumsuz hava koşulları devam ediyor. Bölgede 10 gemi görevlendirildi. İskenderun Limanı'ndan vatandaşlarımız hastanelere sevk ediliyor. 54 hava unsuru görev yapıyor. Şu ana kadar 154 sorti yapıldı.

Haberleşme ile ilgili bir takım enerji kesintileri olduğunu biliyoruz, müdahale ediliyor.

Beslenmeyle ilgili 85 hizmet aracımız var. Kent ve ilçe merkezlerinde hizmet veriliyor.

Psikososyal destek hizmeti de bakanlığımız tarafından yapılmaya başlandı."

08.55 | Emniyet Genel Müdürlüğü, Malatya'da devam eden arama kurtarma çalışmalarında 4'ü kadın biri çocuk toplam 5 kişinin enkaz altından kurtarıldığını bildirdi.

08.12 | İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, “İlimizden; bin 23 jandarma personeli, 181 emniyet çevik kuvvet personeli, 210 çevre ve şehircilik personeli ve AFAD ekibinden oluşan bin 414 personel, 9 sivil havayolu uçağıyla Adana ve Adıyaman'a gönderilmiştir. Ayrıca; Hava Meydan Kıta Komutanlığı'ndan kalkan 16 askeri kargo uçağı, 17 ilk yardım aracı ile birlikte 917 görevli personeli deprem bölgesine nakletmiştir. Bu saat itibarıyla havayolu ile İzmir'den 2 bin 331 personel deprem bölgelerine intikal etmiştir. Bölgeye destek çalışmalarımız devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

07.56 | AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeye 13 bin 740 arama kurtarma personeli, 360 araç ve 3 bin 361 iş makinesi görevlendirilmiştir.

07.55 | DİYARBAKIR'DA 27 SAAT SONRA 1 KİŞİ KURTARILDI

Diyarbakır'da yıkılan binanın enkazından, arama kurtarma çalışmaları sonucu 27 saat sonra 1 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Yaralı olarak enkazdan çıkarılan 30 yaşındaki Muhammet Süleyman Pekyanık, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

06.27 | İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi.

06.13 | ADIYAMAN GÖLBAŞI'NDA 5.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre saat 06.13'te, merkez üssü Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Deprem, 8,13 kilometre derinlikte meydana geldi.

05.57 | Osmaniye'de Bilge Apartmanı enkazında 1 kişi kurtarıldı. CNN Türk muhabiri Burçak Bozkuş canlı yayında aktardı.

canli-10-kenti-yikan-depremlerde-ikinci-gun-can-kaybi-2-bin-921-e-yukseldi-1123270-1.

04.52 | Meksika'dan Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderiliyor. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Twitter paylaşımında, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibinin gönderileceğini belirterek, "Meksika Hava Kuvvetlerine bağlı uçak, Türkiye'ye gitmek üzere birkaç saat içinde havalanacak" ifadesini kullandı.

04.30 | CAN KAYBI 2921'E ULAŞTI

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını bildirdi. Sezer, 65 ülkeden yardım ve destek talebi olduğunu, söz konusu ülkelerin ekipleri gelince afet bölgesine nakledileceğini belirtti.

Sezer, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: "243 artçı deprem meydana geldi. Bölgede bakanlarımızın koordinasyonunda 30 valimiz ve 47 kaymakamımız her il ve ilçede görev yapmaktadır. 16 bin 400 personelimiz ile yabancı ülkelerden gelen personellerle beraber şu anda afet bölgelerinde yoğun bir çalışma var. Diğer taraftan da kış şartlarından dolayı çadır hem de barınma ihtiyaçları için diğer barınma malzemelerini de bir şekilde sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. Şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme afet bölgesine gönderilmiş durumda."

4.25 | Bölgede artçı depremler sürüyor.

Kandilli Rasathanesi'nin paylaştığı bilgilere göre saat 03.20'den itibaren kaydedilen depremler şöyle:

• 04.32: Göksun - Maraş, 3.9
• 04.18: Göksun - Maraş, 3.1
• 04.08: Doğanşehir- Malatya, 3.1
• 04.00: Nurhak - Maraş, 3.2
• 03.55: Nurhak - Maraş, 3.6
• 03.53: Doğanşehir- Malatya, 3.3
• 03.46: Gölbaşı- Adıyaman, 3.3
• 03.40: Göksun - Maraş, 3.9
• 03.38: Uluköy- Malatya, 3.6
• 03.29: Yeniyurt- Maraş, 3.8
• 03.26: Göksun - Maraş, 3.7
• 03.23: Göksun - Maraş, 4.0
• 03.20: Çevrepınar - Maraş, 3.9

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

04.17 | Orta Doğu'dan 12'si Arap ülkesi, olmak üzere toplam 14 ülke, Kahramanmaraş merkezli, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin etkilerinin hafifletilmesi için Türkiye'ye arama, kurtarma ve insani yardım ekipleri göndereceklerini duyurdu.

4.14 | Elazığ'da, depremin ardından çöken bir binada enkaz altında kalan 1 polisin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler, yaklaşık 14 saat sonra çalışmanın sonucunda 52 yaşındaki polis Halit Baydoğan'ın cansız bedenine ulaştı.

Enkaz altında kaldığı ifade edilen diğer yurttaşın bulunması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

04. 03 | Hatay'da yaralananlar, Mersin'e sevk edilmek üzere TCG İskenderun gemisine alınmaya başlandı.

canli-10-ili-yikima-ugratan-depremlerde-ikinci-gun-can-kaybi-2-bin-379-a-yukseldi-1123225-1.

03.23 | 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'da yıkılan binanın enkazından, arama kurtarma çalışmaları sonucu yaklaşık 21 saat sonra 1 kadın yaralı olarak çıkarıldı.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

03. 03 | Akdeniz'de, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin 50,7 kilometre açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

AFAD internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 02.29'da Yayladağı'na 50,7 kilometre uzaklıkta Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem 44,17 kilometre derinlikte meydana geldi

02.43 | Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, t24 yayınında konuştu: "Hiç elektrik yok. Sıfır. AFAD yok. AFAD hiç gelmemiş buraya. Yan yana beş altı apartmanın yıkıntısını vatandaşlar bir hafriyat gibi kazıyorlar. İnsanlar bir umut yakınlarına ulaştıklarına düşünüyorlar, henüz canlı çıkarma umudu olacak enkazlara iş makineleriyle girmiş durumdalar. Burada bunu yamayın diyecek bir kişi bile yok. 15 dakikada gördüğüm manzara bu. Burada hiç kimse yok. Ateş yakmış insanlar var, çaresizce binalara bakıyorlar."

02.36 | Fransa’nın depremler dolayısıyla gönderdiği 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Fransa İçişleri Bakanlığına bağlı 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin Türkiye’ye doğru yola çıktığını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yardım ekibiyle birlikte 10 arama kurtarma köpeğinin de gönderildiği ifade edildi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

02.13 | Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG İskenderun gemisi, yaralıları Mersin’e ulaştırmak için Hatay İskenderun Limanı'na ulaştı.

canli-10-ili-yikima-ugratan-depremlerde-ikinci-gun-can-kaybi-2-bin-379-a-yukseldi-1123226-1.

02.05 | CHP HATAY MİLLETVEKİLİ TOPAL: ÇOK CİDDİ KAYIPLAR VAR

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal öğlen saatlerinden itibaren Hatay'a arama kurtarma ekiplerinin ve yardımın ulaşmadığıyla ilgili yaptığı paylaşımların ardından bağlandığı Halk TV yayınında, "Samandağ ilçemize, Defne ilçemize tek bir ekip gelmedi. 14 saattir bekliyoruz. Antakya, Samandağ, Defne, Kırıkhan, İskenderun merkezde çok ciddi kayıplar, yıkımlar var" açıklamasında bulundu.

Topal, "En az 50 km gittim hasar görmeyen bir binaya rastlamadım. Burada mevcut olan asker lojmanları ve birliğin tamamı, AFAD binası da çöktü. Kurumlar işlemez halde acil bir şekilde dışarıdan yardıma ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Hatay / AAFotoğraf: Hatay / AA

Fotoğraf: Hatay / AAFotoğraf: Hatay / AA

01.47 | Depremde yaralanan yaklaşık 45 kişiyi taşıyan askeri uçak, Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait askeri uçakla Adıyaman'dan İstanbul'a getirilen yaralılar, sağlık ekiplerince sedyelerle ambulanslara alındı. Yaralıların, başta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere İstanbul'daki çeşitli hastanelere sevk edileceği öğrenildi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

01.39 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgelerinde 813 ambulans ve 227 UMKE Timi'nin görev yaptığını bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Şu an itibarıyla 813 ambulans ve 227 UMKE Timi afet bölgesinde. Sayıları, ülke genelinden bölgeye yeni intikal edenlerle artıyor. Bölgede, Bakanlığımız tarafından görevlendirilen 4 bin 221 sağlık personeli görev yapıyor. Bu sayı da gönüllüler ve görevlendirmelerle artış halinde."

01.31 | Milli Savunma Bakanlığı (MSB), merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Hatay'da 3 askerin yaşamını yitirdiğini bildirdi. MSB'den yapılan açıklamada, Hatay'da Ulaştırma Uzman Çavuş Hakan Al, Piyade Er Mert Can Sümbül ve Piyade Er Eren Taşkın'ın hayatını kaybettiği belirtildi.

01.25 | Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye'deki deprem nedeniyle kurtarma ekiplerinin yanı sıra depremde yaralananların tedavisi için sahra hastanesi gönderdi. Bakanlık açıklamasında, "Depremzedelere doğrudan afet bölgesinde yardım sağlamak amacıyla Türkiye’ye hava yoluyla taşınabilen bir sahra hastanesi gönderildi. Hastanede çalışan 40’tan fazla uzman nitelikli tıbbi yardım sağlayacak" ifadelerine yer verildi.

01.22 | Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremlerin ardından bölgedeki 110 baraj ve 30 göletteki duruma ilişkin, "Toplam 79 tesis bu manada incelendi. Tehlike arz edebileceğini düşündüğümüz için bu tesislere öncelik verdik. Geri kalanını da aynı şekilde inceleyeceğiz ama bu 79 tesisin 72'sinde hiçbir problem yok, 7 tesisi ise biraz daha takip etmemiz gerektiği konusunda teşkilat olarak bir düşünce geliştirmiş bulunuyoruz" dedi.

Kirişci, şunları kaydetti: "Bu bölge Adana Bölge Müdürlüğü olarak söylüyorum. Diyarbakır, Elazığ, Kahramanmaraş ve ��anlıurfa'dan oluşan bölge müdürlüklerimiz. Bunların kendi görev alanları içerisinde yakın çevrede de olsa bu baraj ve göletlerin bir tehlike oluşturup oluşturmadığını da inceleme yoluna gittik. Bu çerçevede de bu 140 adet tesis ki bunların 110'u baraj, 30'u da gölet. Bu barajlardan 15'i de özel sektöre ait. Bu kısmını EÜAŞ ile işbirliği yaparak, onlardan aldığımız bilgiler üzerinden hareket ederek barajlarımızın durumunu değerlendirme imkanı bulduk. Toplam 79 tesis bu manada incelendi. Tehlike arz edebileceğini düşündüğümüz için bu tesislere öncelik verdik. Geri kalanını da aynı şekilde inceleyeceğiz ama bu 79 tesisin 72'sinde hiçbir problem yok, 7 tesisi ise biraz daha takip etmemiz gerektiği konusunda teşkilat olarak bir düşünce geliştirmiş bulunuyoruz."

01.20 | Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda deprem bölgelerinde yurttaşların hizmetinde olan bakanlığa ait tesisleri paylaştı.

canli-kahramanmaras-merkezli-iki-buyuk-deprem-can-kaybi-2-bin-379-a-yukseldi-1123147-1.

01.05 | İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, deprem bölgesine 41 uçak ile 6 bin 718 personelin sevk edildiğini bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Saat 00.30 itibarıyla İstanbul'umuzdan 41 uçak ile 6 bin 718 personelimiz ve AFAD gönüllülerimiz, ba��ta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum" bilgisini paylaştı.

01.00 | Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası MYK Başkanı Deniz Ezer: "Şu an sağlık ekipleri takviyesi geldi. Sabahtan bir yandan enkaza koşuyoruz bir yandan yakınlarım��za bakıyoruz. Yardım istiyoruz, bu yardımı herkesten istiyoruz. Herkes destek versin, Hatay başıboş bırakılmış durumda. Hatay gerçek anlamda dağılmış durumda. Arama kurtarma ekipleri yok. Çadır yok. Dağıtılmış bir köşede iki üç tane çadır görüyorsunuz. İnsanlar enkaz altında. Kişisel çabayla nereye kadar?.. Tek bir hastanr çalışıyor, hastanemiz bile yok. Bölgede üniversite hastanesi dışında çalışan başka bir hastane yok."

00.50 | THY deprem bölgesinden İstanbul uçuşlarını 100 TL’ye sabitledi

Türk Hava Yolları (THY), deprem bölgesindeki çalışmalara destek için Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ'dan İstanbul'a yapılacak tüm uçuşlarda bilet fiyatını 13 Şubat'a kadar, vergiler dahil 100 TL olarak sabitlediğini duyurdu.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, deprem bölgelerine insani yardım malzemeleri ve arama kurtarma ekiplerinin ulaşması için AFAD koordinasyonunda operasyonlarını sürdürdüklerini belirtti.

00.45 | Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, bazı kamu personelinin 11 Şubat'a kadar idari izinli olduğunu bildirdi.

Ayhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personellerimizden hamile, engelli, diyaliz hastası, kalp ve böbrek yetmezliği, kanser vb. kronik ağır hastalığı olanlar ile 10 ve daha küçük yaşta çocuğu olan kadın personellerimiz 11 Şubat Cumartesi gününe kadar idari izinlidir."

00.40 | CAN KAYBI 2379'A ULAŞTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 379 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 bin 483 kişinin yaralandığını bildirdi.

Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Fuat Oktay, "Toplam itibarıyla 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralımız var" dedi.

4 bin 758 binanın yıkıldığını ve 1459 binaya ilişkin de henüz teyit edilmemiş ihbar bulunduğunu belirten Oktay, önceden paylaşılan 6 bin 217 rakamının teyit edilemeyenlerle birlikte hesaplandığında ortaya çıktığını, açıklamaların teyit edilen rakamlar üzerinden devam edeceğini söyledi.

Enkazlardan 7 bin 840 kişinin çıkarıldığını belirten Oktay, sahada 11 bin 22 arama kurtarma ekibinin görev yaptığını aktardı. Oktay, bunların 2 bin 353'ünün Maraş'ta, 1549'unun Osmaniye, 1306'sının Gaziantep, 1625'inin Hatay, 1026'sının Malatya, 566'sının Şanlıurfa, 360'ının Diyarbakır, 826'sının Adıyaman, 101'inin Kilis, 438'inin Adana'da ve diğer ekiplerin de ilçelerde bulunduğunu bildirdi.

00.10 | "ANTEP'TE 60 BİN NÜFUSLU İLÇENİN YARISINDAN ÇOĞU YOK"

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube programına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "60 bin nüfuslu ilçenin yarısından çoğu yok" dedi.

Şahin, Cüneyt Özdemir'in Youtube kanalında depremin Antep'te yarattığı yıkıma dair açıklamada bulundu. Cüneyt Özdemir, bölgedeki gelişmeleri aktaran Şahin'e “Kaç bina yıkıldı tespit edebildiniz mi?” sorusunu sordu. Şahin'den gelen yanıt vahim tabloyu ortaya koydu. Şahin, Özdemir'e "Islahiye'nin yarısı yok şu anda. 60 bin nüfuslu ilçenin yarısından çoğu yok, tam bir felaket var.” yanıtını verdi.


https://www.birgun.net/haber/kahramanmaras-merkezli-iki-buyuk-deprem-can-kaybi-2-bin-300-u-asti-420413" />

00.05 | "KURTARMA FAALİYETLERİNİN HENÜZ YENİ BAŞLADIĞI YERLER VAR"

10 ili etkileyen depremlerle ilgili AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Enkazdan sağ kurtulan vatandaşımızın sayısı ise 7 bin 840. Şu ana kadar daha önceki brifingde de belirttiğim gibi bölgeye çok sayıda barınma ve yaşam malzemesi akışı devam ediyor. Bu arada personel ve araç sayısı da çok ciddi miktarda artış gösterdi. Bölgede şu anda 10 bin 176 personel, 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri, 4 bin 470 Mehmetçiğimiz görev yapmakta. Yani şu anda aktif olarak görev alan arama kurtarma ekibi sayısı yaklaşık 25 bin civarında."

Bölgede 249 araç ve 3 bin 226 iş makinesinin görev yaptığını dile getiren Tatar, 245 Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) timinin ve 16 özel eğitimli köpeğin de arama kurtarma faaliyetlerine katıldığını vurguladı. Tatar, depremin ardından 51 bin 356 kişinin AFAD gönüllüsü olarak sisteme dahil olduğunu, böylece toplam AFAD gönüllü sayısının yaklaşık 680 bine ulaştığını aktardı.

kahramanmaras-merkezli-iki-buyuk-deprem-can-kaybi-2-bin-300-u-asti-1123140-1.

Bir gazetecinin ulaşılamayan yerler olup olmadığına ilişkin sorusuna Tatar, şu yanıtı verdi: "Nerelerde enkaz olduğu belli, nerelerde yıkılan bina olduğu belli ve bütün buraların hepsine bir şekilde ekipler yönlendirilmiş durumda. Çok geniş bir alan. Bu kadar geniş bir alanda, açıkçası yaklaşık 25 bin civarında arama kurtarma ekibinin olduğu bir alanda, bir anda her yere ulaşmak çok kolay değil. Ama şu anda her yer kontrol altında ve her yere ulaşılmış durumda. Ama halen enkaz olduğu bilinip de oralarda bir şekilde arama kurtarma faaliyetlerinin başladığı yerler var. Henüz daha yeni yeni başlayan yerler var. Sonuçta şu anda sahadaki her yerde enkazlarla ilgili arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor."

00.00 | 6 Şubat'ta sabaha karşı iki büyük depremin vurduğu Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 23.37'de 5.5 büyüklüğünde, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde ise saat 23.40'ta 5.2 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi.