ABD'de Donald Trump ile Joe Biden'ın yarıştığı 59. başkanlık seçiminde oyların sayımına devam ediliyor. Seçim süreci Trump'ın hile iddiasıyla devam ederken, Joe Biden henüz oy sayımı sürmesine rağmen bugüne kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldı.

CANLI BLOG | ABD Başkanını seçiyor: Kritik eyaletlerde sayım devam ediyor

ABD'de başkanlık seçimlerinde tüm zamanların en yüksek katılım düzeyi gerçekleşti. Ancak kritik eyaletlerdeki oy sayımı hala devam ediyor. Kazananın Georgia, Kuzey Carolina, Arizona, Wisconsin, Nevada ve Pennsylvania'dan çıkacak sonuçlara göre netleşmesi bekleniyor.

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. 'Delegeler Kurulu' adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Ulusal çapta yapılan anketler Demokratların adayı Joe Biden'ı önde gösterse de, 2016'da Trump'ın anket sonuçlarının aksine sürpriz bir şekilde kazanması hala hafızalarda.

SEÇİM SONUÇLARI ŞU ŞEKİLDE (270 delegeye ulaşan başkanlığını ilan edecek)

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Tennessee (11 delege),Mississippi (6 delege),Oklahoma (7 delege),Alabama (9 delege),Kentucky (8 delege),West Virginia (5 delege),Güney Carolina (9 delege),Arkansas (6 delege),Indiana (11 delege),Wyoming (3 delege),Kuzey Dakota (3 delege),Güney Dakota (3 delege),Nebraska (5 delege),Louisiana (8 delege),Kansas (6 delege),Missouri (10 delege),Utah (6 delege),Idaho (4 delege),Montana (3 delege),Ohio (18 delege),Iowa (6 delege),Florida (29 delege),Teksas (39 delege),Maine (1 delege) Toplam: 214 delege

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Vermont (3 delege),Virginia (13 delege),Massachusetts (11 delege),Connecticut (7 delege),New Jersey (14 delege),Delaware (3 delege),Maryland (10 delege),Illinois (20 delege),Rhode Island (4 delege),New York (29 delege),New Mexico (5 delege),District of Columbia (3 delege),Colorado (9 delege),California (55 delege),Oregon (7 delege),Washington (12 delege),New Hampshire (4 delege),Minnesota (10 delege),Arizona (11 delege),Maine (3 delege),Wisconsin (10 delege),Michigan (16 delege) Toplam: 264 delege

***

SEÇİMDE YAŞANANLAR

03:05 | Geogia'da fark eridi

16 Seçmenler Kurulu delegesi bulunan Georgia'da Joe Biden, Trump ile arasındaki farkı hızlıca eritmeye devam ediyor. Eyaletteki fark yaklaşık 3 bin 600'e düştü. Georgia'da mevcut durum şöyle:

Trump: %49.4- 2 milyon 445 bin 539
Biden: %49.4- 2 milyon 441 bin 904

02:50 | Trump canlı yayında

Canlı yayında açıklama yapan Trump, Seçim sonuçlarının bilerek uzatıldığını iddia etti. Trump, "Birçok kritik eyalette biz kazandık" dedi.

Trump'ın açıklaması şöyle:

"Bu yalancı sahte anketler seçmenlerimize karşı bilerek üretildi. Hiçbir seçimde bize kullanıldığı kadar bu şekilde sahte anketler kullanılmamıştı.

Cumhuriyetçi Parti'ye 4 milyon oy daha kazandırdık, bu parti tarihindeki en yüksek sayı.

Birkaç eyalet kaldı. Bütün kilit noktalarda çok iyiydik, sonra oylarımız teker teker kaybolmaya başladı. Ne olduğunu anlayamadık.

Senato'da çoğunluğu koruduk ve orada kazandıklarımızla gurur duyuyoruz .

Uydurma anketler, destekçilerimizi hayal kırıklığına uğratmayı amaçlıyor.

Pensilvanya'da neredeyse 700 bin oy öndeydik, bu sayı şimdi 90 bine düştü. Sürekli yeni oylar geliyor ve bizim gözlemcilerimizin takip etmesine izin vermiyorlar. Birçok şey oldu.

Hiç kimse seçmenlerimizi bastıramaz, susturamaz. Seçimi çalmaya, seçime hile karıştırmaya çalışıyorlar.

Arizona'da kazanmanın eşiğindeyiz.

İnsanlar oy sayımını takip edebilmek için dürbünle bakmak zorunda kaldı. Pencereleri karartmışlar neler olduğunun görülmemesi için.

Büyük bir sahtekarlık, seçimleri çalma ve hile girişimi var ve bunun olmasına izin vermeyeceğiz,

Pensilvanya'da Demokratların seçimden üç gün sonra bile oy getirmeye devam ettiklerini, kimlik göstermeden oy kabul ettiklerini gördük. Çuval çuval oy getirdiler.

Seçimi bizden çalmaya çalışıyorlar. İzin vermeyeceğiz seçimin bizden çalınmasına."

02:40 | Reuters: Trump'ın kampanyası hakkında soruşturma başlatıldı

Reuters haber ajansı, Trump'ın kampanyasının, seçimler için Beyaz Saray'ı kullanarak federal yasaları ihlal ettiği yönündeki iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

02:25 | Protestoların yaşandığı Philadelphia'da Ulusal Muhafızlar sokaklara indi

Sputnik muhabirinin aktardığı habere göre, protestoların yaşandığı Philadelphia'da Ulusal Muhafızlar sokaklara indi. 200 kadar protestocunun katıldığı gösteriler şiddet olaylarına dönüşmedi.

01:55 | Georgia'da Trump ile Biden arasındaki oy farkı 10 binin altına düştü

Edison Research, oyların yüzde 98'inin sayılmasını takiben kritik eyalet Georgia'da Trump'ın yüzde 49.5, Biden'ın yüzde 49.3'lük bir oy oranına sahip olduğu bilgisini verdi.

01:40 | Arizona Eyalet Sekreteri: Oyları sayan personelin güvenliği konusunda endişeliyiz

Arizona Eyalet Sekreteri Katie Hobbs, oy sayım noktaları çevresinde yaşanan protesto gösterilerini takiben oy sayımına katılan personelin güvenliğinden endişe duyduklarını açıkladı. Hobbs, Phoenix kentindeki bazı protestocuların silah taşıdıkları yönündeki bilgiyi doğruladı.

00:30 | Biden: Olduğumuz noktadan çok memnunum

ABD'de Demokratların başkan adayı Joe Biden, seçim sonuçlarının belirlenmesi için sayım işlemleri devam ederken yeni bir açıklama yaptı.

Delaware'de, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris'le birlikte kameraların karşısına geçen Biden, "Olduğumuz noktadan çok memnunum. Sayım bitince kazanan taraf olacağımıza eminim. Herkesin sabırlı olmasını istiyorum. Bunu çok yakın bir süre içerisinde öğreneceğiz." ifadelerini kullandı.

Delaware'de ekonomik durum ve koronavirüs krizine ilişkin kısa bir brifing aldıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Biden, "Şu anda her oy sayılıyor ve Kamala Harris ve benim mevcut gidişat hakkında iyi hislerim var" dedi.

"Oylar sayılıncaya kadar herkes sakin kalmalı" diye kaydeden Biden, "Zafere gidiyoruz ama sonuçları beklemeliyiz" ifadelerini kullandı.

00:16 | Sandıkların yüzde 92'sinin açıldığı Pensilvanya'da Trump ile Biden arasındaki oy farkı 100 binin altına düştü

23:20 | Georgia seçim komisyonu yetkilisi: Eyaletteki oy sayımının 10 günde tamamlanacağını düşünüyorum

Georgia Seçim Komisyonu yetkilisi Gabriel Sterling, eyalette halen sayılmamış 47 bin 277 oy bulunduğunu belirterek, "Oy sayım sürecinin ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Seçimden sonraki 10 gün içerisinde tamamlanacağını düşünüyorum. Seçim sonuçlarına dair mümkün olan en kısa sürede kesinliğin sağlanmasını umuyoruz" dedi.

22:00 | Pensilvanya Eyalet Sekreteri: Eyalette kazananı gün sonunda mutlaka öğrenmiş oluruz

Pensilvanya Eyalet Sekreteri Kathy Boockvar, sandıkların yüzde 92'sinin açıldığı ve 20 delege sayısına sahip olması nedeniyle kritik önem taşıyan Pensilvanya'daki seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasında, "500 bin oy henüz sayılmadı, eyalette kazananın kim olduğunu bu gün sonunda mutlaka öğrenmiş oluruz" dedi.

21:45 | Nevada Seçim Komisyonu: Biden, 11 bin oyla önde

Nevada Seçim Komisyonu, tartışmalı seçimlere ilişkin bilgilendirmede bulunarak "Ekibimiz bugün 51 bin oyu saymaya hazır ve bilgiler yarın yayınlanacak" açıklamasında bulundu.

Komisyon, açıklamasında "Ekibimizin güvenliği ve sayıma devam edebilmelerini sağlamak için binamızda güvenlik önlemleri ald��k" ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte açıklamada "Amacımız oyların sayımını hızlandırmak değil, sayımın doğru olmasını sağlamak" denildi.

Komisyon, Biden'ın Trump'tan 11 bin oy önde olduğunu öne sürdü.

21:35 | Trump, Michigan'da açtığı davayı kaybetti

Trump'ın kampanya ekibi, Michigan'da oy sayımının durdurulması talebiyle açtığı davayı kaybetti.

20:56 | Twitter'dan Trump açıklaması

Trump'ın üst üste attığı tweetlere uyarı etiketi yerleştiren Twitter'dan konuyla ilgili açıklama geldi. Twitter'dan yapılan açıklamada "Seçimler hakkında yanıltıcı iddialar bulunabileceği gerekçesiyle Donald Trump'tan gelen tweete uyarı etiketi konuldu" denildi.

20:43 | Tweetleri engellenen Trump, kısa bir basın açıklaması yaptı. Bütün medya kuruluşlarına gönderilen açıklamada Trump, "Eğer yasal oyları sayarsanız, seçimi kolayca kazanırım! Yasadışı ve geç gelen oyları sayarsanız, seçimi bizden çalabilirler!" dedi.

canli-blog-abd-baskanini-seciyor-kritik-eyaletlerde-sayim-devam-ediyor-801563-1.

20.40: | Joe Biden, seçmenlerine sabırlı olması çağrısında bulundu. Biden, Twitter'dan paylaştığı mesajında "Sabırlı olun millet. Oylar sayılıyor ve olduğumuz yer konusunda kendimizi iyi hissediyoruz" dedi.

20:27 | Biden Nevada'da öne geçti

CNN'in aktardığına göre, Biden Nevada'da avantaj kazandı.

Trump'ın oy oranı yüzde 48.5, Biden'ın ise 49.5

20:11 | Georgia eyalet yargısı, Trump ekibinin oy sayımının durdurulmasıyla ilgili açtığı davayı reddetti

19:40 | Philadelphia'da postayla gönderilen oyların sayımı geçici olarak durduruldu

19:20 | Trump: İtiraz edeceğiz

Donald Trump, Twitter üzerinden bir paylaşımda daha bulunarak, "Biden'ın kazandığı son eyaletler hakkında seçim sahtekarlığı sebebiyle yasal itirazda bulunacağız. Birçok kanıt var, medyaya bakın. Kazanacağız. İlk önce Amerika" yazdı.

19:10 | 'Pensilvanya'da büyük bir hukuki zafer kazandık'

ABD'de kritik eyaletlerde oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, 'Pensilvanya'da büyük bir hukuki zafer kazandık' dedi.

18:10 | Trump: Seçimden sonra gelecek hiçbir oy sayılmayacak

Donald Trump, seçim gününden sonra gelecek hiçbir oyun sayılmayacağını iddia etti.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, "Seçim gününden sonra gelecek hiçbir oy sayılmayacak" yazdı.

Twitter, paylaşımı "yanlış bilgi içeriyor olabilir" uyarısıyla bayrakladı.

17:17 | Trump: Oy sayımını durdurun

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Oy sayımını durdurun" dedi.

08:54 | Georgia'da oyların yüzde 95'i sayıldı: Trump az farkla önde

Kilit eyaletlerden Georgia’da oyların yüzde 95’i sayıldı.

Bu sayıma göre Donald Trump’ın oy oranı yüzde 49.7, Joe Biden’ın oy oranı ise yüzde 49.1.

08:24 | Trump'ın ekibi Arizona ve Nevada'da yasal işlem başlatacak

CNN'in haberine göre, Donald Trump'ın kampanya ekibi, oyların sayılmaya devam ettiği Arizona ve Nevada’da yasal işlem başlatmayı planlıyor.

08:22 | ABD hükümetinin siber güvenlik şefi: Yabancı müdahaleye dair kanıt yok

ABD’de İç Güvenlik Bakanlığı'nın en üst düzey siber güvenlik yetkilisi, ABD hükümetin elinde herhangi bir yabancı gücün oy sayımına müdahale ettiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi.

Christopher Krebs yaptığı açıklamada, “Herhangi bir yabancı düşmanın Amerikalıların oy vermesini veya oy pusulalarını değiştirmesini engellediğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını" söyledi.

ABD istihbarat teşkilatları, 2016'da Rusya'nın Donald Trump lehine ABD seçimlerinin sonucunu değiştirme çalışmalarının arkasında olduğu sonucuna varmıştı.

Krebs, "Yabancı aktörlerin devam eden oy sayımını ve sonuçların nihai bildirimini hedefleme veya bozma girişimlerine karşı tetikte kalacağız" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump Demokratları seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçlayarak 4 eyalette yasal işlem başlatmıştı, ancak iddialarını destekleyecek bir kanıt henüz sunmadı.

06:42 | Michigan oy sayım merkezi önünde eylem: 'Sayımı durdurun'

Joe Biden'ın Michigan'da seçimi kazanmasının ardından bölgedeki bazı Trump destekçileri oy sayım merkezi önünde toplanarak sayımın durdurulmasını istedi.

Toplanan kalabalık, "Sayımı durdurun" sloganı attı.

06:35 | Portland'da protestolar: Her oy sayılsın

Trump'ın seçim sonuçlarına itiraz etmesi ve hile yapıldığını iddia etmesi üzerine ülkenin çeşitli bölgelerinde protesto gösterileri düzenleyen Trump karşıtları, Portland'da polisle çatıştı.

Ulusal Muhafızlar'ın da önlem almak üzere alanda bulunduğu gösterilerde, "Her oy sayılsın" sloganıyla bir araya gelen eylemciler ABD bayrağı yaktı.

06:27 | Nevada'dan saat 20.00’ye kadar yeni sonuç gelmeyecek

Seçim sonuçlarının birbirine yakın olduğu Nevada eyaletinde gerilim yüksek.

Eyaletin en büyük şehri olan Las Vegas'ı da içeren Clark County'de bir basın toplantısı sırasında bir protestocu kameraların önüne atlayarak, “Biden suç ailesi bu seçimi çalıyor. Medya üzerini örtüyor” diye bağırdı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, eyalet yetkilileri Çarşamba günü başka sonuç gelmeyeceğini, ancak Perşembe sabah 09.00'dan (TSİ 20.00) itibaren sayılan oy sonuçlarını yayınlayacaklarını açıkladı.

6 delegesi olan eyalet son yıllarda Demokrat adaylara oy verdi, ancak 2000 ve 2004'te Cumhuriyetçi George W. Bush'u destekledi.

06:05 | Kuzey Carolina'da Trump önde

Edison Research'in açıkladığı verilere göre, kritik Kuzey Carolina eyaletinde oyların yaklaşık olarak yüzde 95'i sayıldı ve Donald Trump önde.

Trump'ın oy oranı yüzde 50.1, Biden'ın oy oranı ise yüzde 48.7 seviyesinde.

06:02 | Trump'ın oğlu Eric Trump tarafından paylaşılan viral 'oy pusulası yakma videosu' sahte çıktı

ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Eric Trump Twitter’da oy pusulalarının yakıldığını gösterdiğini iddia eden viral bir video paylaştı, yetkililer videonun sahte olduğunu açıkladı.

Çarşamba günü öğleden sonra The Trump Organization’ın Genel Sekreter Yardımcısı olan Eric Trump videoyu retweetleyerek "80 Trump oyu yakılıyor" dedi.