Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Başkanlık seçiminde oy sayımı devam ediyor. Trump posta yoluyla oy kullanımında hile yapıldığını belirtirken, Biden bütün oyların sayılmasını istiyor.

CANLI BLOG | ABD Başkanını seçiyor: Oy sayımı devam ediyor

ABD'de milyonlarca kişi yeni başkanı belirlemek için sandık başına gitti. Koronavirüs salgınının gölgesinde yapılan seçimlerde 100 milyona yakın kişi posta yoluyla oy kullanırken, seçimlerde katılım rekoru kırılması bekleniyor.

ABD başkanlık seçimlerinde, seçmenler, esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy veriyor. 'Delegeler Kurulu' adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Açıklanan son verilere göre, Joe Biden 264, Donald Trump ise 214 delegeyi garantilemiş durumda.

Posta yoluyla kullanılan oylarda hile yapıldığını iddia eden Trump, bazı eyaletlerdeki seçim sonuçlarını yargıya taşırken Biden'ın ise henüz oy sayımı sürmesine rağmen bugüne kadarki tüm başkan adaylarından daha çok oy aldığı görüldü.

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Tennessee (11 delege),Mississippi (6 delege),Oklahoma (7 delege),Alabama (9 delege),Kentucky (8 delege),West Virginia (5 delege),Güney Carolina (9 delege),Arkansas (6 delege),Indiana (11 delege),Wyoming (3 delege),Kuzey Dakota (3 delege),Güney Dakota (3 delege),Nebraska (5 delege),Louisiana (8 delege),Kansas (6 delege),Missouri (10 delege),Utah (6 delege),Idaho (4 delege),Montana (3 delege),Ohio (18 delege),Iowa (6 delege),Florida (29 delege),Teksas (39 delege),Maine (1 delege) Toplam: 214 delege

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Vermont (3 delege),Virginia (13 delege),Massachusetts (11 delege),Connecticut (7 delege),New Jersey (14 delege),Delaware (3 delege),Maryland (10 delege),Illinois (20 delege),Rhode Island (4 delege),New York (29 delege),New Mexico (5 delege),District of Columbia (3 delege),Colorado (9 delege),California (55 delege),Oregon (7 delege),Washington (12 delege),New Hampshire (4 delege),Minnesota (10 delege),Arizona (11 delege),Maine (3 delege),Wisconsin (10 delege),Michigan (16 delege) Toplam: 264 delege

SAYIMIN DEVAM ETTİĞİ EYALETLER:

Kuzey Carolina (15 delege): Biden: % 48.7 / Trump: %50.1 / Oyların yüzde 95'i sayıldı.

Georgia (16 delege): Biden: % 48.33 / Trump: % 50.45 / Oyların yüzde 94'ü sayıldı.

Pennsylvania (20 delege): Biden: %47.4 / Trump: %51.4 / Oyların yüzde 86'sı sayıldı.

Nevada (6 delege): Biden: %49.3 / Trump: %48.7 / Oyların yüzde 86'si sayıldı

Alaska (3 delege): Biden: %33 / Trump: %62.9 / Oyların yüzde 56'sı sayıldı

***

SEÇİMDE YAŞANANLAR

01:50 | Trump: Biden yanlış şekilde Başkanlık makamında hak talep etmemeli

ABD Başkanı Trump, Twitter'da paylaştığı mesajında 'yasal işlemlere başlandığını söylerken', şu ifadeleri kullandı:

"Joe Biden yanlış şekilde Başkanlık makamında hak talep etmemeli. Ben de bu iddiada bulunabilirdim. Yasal işlemler daha yeni başlıyor!"

01:15 | Senatör Lindsey Graham'dan Trump'a 500 bin dolar bağış

Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Trump'ın kampanyasının başlattığı 'hukuk savaşına' 500 bin dolar bağışlayacağını açıkladı.

Graham, yaptığı açıklamada "(Trump) Senato'daki Cumhuriyetçilere yardım etti, Temsilciler Meclisi'ndeki koltukları alacağız. Bu gece Başkan Trump'ın hukuki müdafaa fonuna 500 bin dolar bağışlayacağım" ifadelerini kullandı.

00:20 | Philadelphia'da Ulusal muhafızlar sokaklara indi

ABD başkanlık seçiminde oy sayımının devam ettiği Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Joe Biden destekçileri karşıt protestolar düzenledi.

ABD, sonuçları henüz kesinleşmeyen başkanlık seçimlerine kilitlenirken, oy sayımın bitmediği Philadelphia'da uluslar muhafızlar sokaklara indi.

Trump ve Biden destekçilerinin karşıt gösteriler düzenlediği kentte, polis her iki taraf arasında herhangi bir olay yaşanmaması için bariyer oluşturdu.

00:15 | Kongre seçimlerinde Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar avantajlı

Associated Press (AP) haber ajansının verdiği resmi olmayan sonuçlara göre, Temsilciler Meclisi seçimlerinde ise şu ana kadar Demokratlar 214, Cumhuriyetçiler ise 194 sandalyeyi garantiledi. 28 sandalye için ise yarış hala sürüyor.

21:32| Trump: Milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim

Trump'ın seçim kampanya ekibinin Twitter'dan yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'ın şu ifadeleri aktarıldı:

"Amerikan halkının tüm oy sayma ve seçim doğrulama süreçlerinde tam şeffaflığı hak ettiğine ve bunun artık tek bir seçimle ilgili olmadığına inanıyoruz. Bu, tüm seçim sürecimizin bütünlüğü ile ilgili. Baştan beri, tüm yasal oyların sayılması gerektiğini ve tüm yasadışı oyların sayılmaması gerektiğini söyledik, ancak bu temel ilkeye karşı her fırsatta Demokratların direnişiyle karşılaştık. Amerikan halkının hükümetimize güven duymasını garanti altına almak için bu süreci yasanın her yönüyle izleyeceğiz. Sizler ve milletimiz için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim."

20:30 | Trump'tan Senato Tweeti: Başkanlık daha önemli hale geliyor

Trump, oy sayımı devam ederken Senato seçimlerine ilişkin de açıklamada bulundu.

Trump, Twitter'dan "Radikal sol Demokratların, Cumhuriyetçi (çoğunluk) Senato'ya saldırmaları nedeniyle başkanlık şimdi daha önemli hale geliyor" dedi.

20:10 | Senato'da Demokratlar öne geçti

Demokrat Mark Kelly, Arizona'daki Senato sandalyesi için yarışı kazandı. Bu vesileyle Senato'da şimdilik Demokratlar öne geçti.

Demokratlar: 48 sandalye
Cumhuriyetçiler: 47 sandalye

4 sandalye için sayım devam ediyor. Cumhuriyetçiler Senato'nun kontrolünü sağlarsa, Kongre tamamen Demokrat kontrolünde olacak.

19:55 | Biden Nevada'da 22 bin 209 farkla önde

Edison Araştırma, Nevada'da Biden'ın farkı 22 bin 209'a çıkardığını duyurdu.

19:40 | Nevada, Arizona ve Pensilvanya'da son durum

Edison Araştırma'ya göre, 6 delegeli Nevada'da oyların yüzde 91'i sayıldı. Trump yüzde 48.1, Biden yüzde 49.8 oy aldı. Biden, 22.076 oy önde.

Oyların yüzde 92'sinin sayıldığı Arizona'da Trump yüzde 48.6, Biden yüzde 50 oy aldı. Biden, 43.569 oyla önde. Arizona'nın delege sayısı 11.

20 delegenin olduğu kritik eyalet Pensilvanya'da ise Biden Trump'tan 8.867 oy önde.

18:40 | 16 delegeli Georgia'da oylar yeniden sayılabilir

Edison Araştırma'ya göre, Georgia'da oyların yüzde 99'u sayıldı. Trump yüzde 49.4, Biden yüzde 49.4 oy aldı.

Biden'ın Trump'tan 1579 oy önde olduğu Georgia'da Eyalet Sekreteri, oy farkının çok az olmasından dolayı yeniden sayım yapılabileceğini söyledi.

Sekreter, 4.169 sayılmamış oy pusulası daha olduğunu aktardı.

Eyaletteki yeniden sayım yasasına göre, aradaki fark yüzde 0,5 ya da daha az olursa adaylardan biri oyların yeniden sayılması için başvuru yapabiliyor. Seçim sonuçları açıklandıktan sonraki iki iş günü içerisinde yeniden sayım için başvuru yapılması gerekiyor.

Trump ekibinin Georgia oy sayımının durdurulması için mahkemeye yaptığı başvuru reddedilmişti.

18:31 | CNN: Biden’ın evinin bulunduğu bölgede hava sahasına kısıtlama getirildi

CNN, Biden'ın Delaware eyaletine bağlı Wilmington kentindeki evinin bulunduğu bölgede hava sahasına güvenlik amaçlı kısıtlama getirilerek, bölgenin "ulusal savunma hava sahası" ilan edildiğini duyurdu.

Federal Havacılık İdaresi tarafından yapılan açıklamada, kısıtlamanın başkanlık seçimlerinin ardından geçtiğimiz Çarşamba günü ilan edildiği belirtildi. İdare tarafından pilotlara yapılan online bildirimde, 1 mil yarıçapındaki bölgede 11 Kasım’a kadar kısıtlamaların aktif olduğu bildirildi.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Biden’ın başkanlık seçimini kazanması durumunda zafer konuşmasını yapmasının beklendiği Chase Center üzerinde de geçici olarak hava sahasının kısıtlandığı belirtildi.

18:13 | Edison Araştırma: Oyların yüzde 95'inin sayıldığı Pensilvanya'da Trump yüzde 49.3, Biden yüzde 49.4 oy aldı

18:07 | Trump: Philadelphia'nın çürük bir geçmişi var

Twitter'dan açıklama yapan Trump, "Philadelphia'nın seçim bütünlüğü konusunda çürük bir geçmişi var" dedi.

17:28 | Ivanka Trump'tan tweet

Trump'ın kızı Ivanka Trump, Twitter'dan "Yasal olan her oy pusulası sayılmalı. Yasadışı oy pusulaları sayılmamalı. Bu, tartışmaya açık olmamalı. Bu partizan bir açıklama değil - özgür ve adil seçimler demokrasimizin temelidir" dedi.

16:54 | Biden Pensilvanya'da da öne geçti

Joe Biden, 20 Seçmenler Kurulu oyu olan Pennsylvania'da öne geçti; bu eyalet Demokrat adaya ABD'nin 46. Başkanı olmak için yetiyor.

12:44 | Biden Georgia'da da öne geçti

Joe Biden, 16 delegeli Georgia'da Trump'ı geride bırakarak 917 oy öne geçti.

12:01 | Kanallar Trump'ın açıklamalarını yarıda kesti

MSNBC, ABC, CBS, CNBC ve NBC kanalları, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Donald Trump'ın açıklamalarını yarıda kesti.

Trump'ın zafer kazandığını söylediği esnada yayını kesen sunucu MSNBC sunucusu Brian Williams, "Burada yine, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri başkanını kesmekle kalmayıp aynı zamandadüzeltmek gibi alışılmadık bir konumdayız" ifadelerini kullandı.

Trump, kesilen yayında "Yasal oyları sayarsanız ben kazandım" açıklamasında bulunmuştu.

11:25 | Pensilvanya'da oyların sayıldığı kongre merkezine saldırı planı ortaya çıkar��ldı

Philadelphia polisi, eyalette sayımların yapıldığı Pensilvanya Kongre Merkezi'ne yönelik bir saldırı planının açığa çıkarıldığını açıkladı.

Bir aracın saldırı amacıyla Virginia'dan hareket ettiği ipucu üzerine harekete geçen polis ekipleri, düzenledikleri operasyonda araçtaki bir kişiyi gözaltına aldı.

Yapılan aramada ise bir silah ele geçirildi.

Yakalanan şüphelinin hangi suçlamayla karşılaşacağı henüz bilinmiyor.

Emniyet yetkilileri ise, konuya ilişkin kendilerine ulaşan The Insider'ın sorularını yanıtsız bıraktı.

10:52 | ABD'de bir posta görevlisinin aracında oy pusulaları bulundu

West Seneca'da bir UPS görevlisi, aracında 800 parça gönderilmemiş posta bulunması üzerine gözaltına alındı.

Savcılık, eylül ayından bu yana kendi dağıtım rotası içinde bulunan postaları çaldığı belirtilen Brandon Wilson isimli çalışanın tebrik kartı parasını ve çekleri çaldığına inanıyor.

Buffalo News'in haberine göre, seçim günü Kanada sınırındaki Peace köprüsünde yakalanan Wilson'un aracında yapılan aramada, Erie İlçesindeki seçmenlere teslim edilmesi gereken üç oy pusulası da bulundu.

Postaların önce kendisine ve annesine ait olduğunu söyleyen Wilson ise, daha sonra postaları göndermeyi unuttuğunu iddia etti.

Wilson, bir federal suç olan postaların yok edilmesi veya geciktirilmesi suçlamasıyla yargılanacak.

10:26 | Trump: Yasal oylarla başkanlığı kazanıyorum

Oy sayım süreci devam ederken Twitter hesabından paylaşımlarda bulunan Trump, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığını yasal oylar ile kolayca kazanıyorum. Gözlemcilerin herhangi bir şekilde ve biçimde işlerini yapmalarına izin verilmediğinden, bu süre içinde kabul edilen oyların yasa dışı olarak belirlenmesi gerekiyor. Yüksek Mahkeme karara varmalı" ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca, ABD'deki sosyal medya yasası 'Kısım 230'a atıfta bulunarak "Twitter, hükümetin hediyesi 'Kısım 230' sayesinde kontrolden çıktı" dedi

09:21 | Washington Post: Gizli servis Joe Biden'a ek güvenlik gönderiyor

Washington Post, konuyla ilgili bilgisi olan iki kişiye dayanarak, gizli servisin eski başkan yardımcısı Joe Biden'ı korumak için bugünden itibaren Deleware’deki Wilmington kentine takviye gönderme kararı aldığını bildirdi.

Gizli servise yakın kaynaklara göre, Biden'ın kampanya ekibinin, Demokrat adayın Wilmington Kongre Merkezi’ni en az bir gün daha kullanmaya devam edeceği ve Cuma günü büyük bir konuşma yapabileceği uyarısında bulunmaları üzerine bu karar alındı.

Gizli servisi sözcüsü Catherine Milhoan, ajansın koruduğu başkan veya adaylar için güvenlik planlamasını kamuya açık bir şekilde tartışmadığını vurgulayarak yorum yapmayı reddetti.

08:57 | Georiga'da Biden arayı kapatıyor: Oy farkı 1500'ün altına düştü

ABD seçimlerinde kritik eyaletlerden Georgia'da Trump ile Biden arasındaki oy farkı 1500'ün altına düştü.

4.955.976 oyun sayıldığı eyalette son durum ise şu şekilde:

Trump 2.448.056, yüzde 49.40

Biden 2.446.577, yüzde 49.37

8:10 | Arizona'da Trump destekçileri seçim merkezinin önünde toplandı, bazılarının elinde silah olduğu görüldü

Demokrat aday Biden'ın yarışı önde götürdüğü Arizona'da oy sayımı ilerledikçe, eyaletin en büyük şehri Phoenix'teki seçim merkezinin önünde toplanan Trump destekçilerinin sayısı artıyor.

ABD basını Maricopa Seçim Merkezi'nin önünde 200-300 Trump destekçisinin toplandığını bildirdi.

Seçim merkezinin önünden geçilen fotoğraflardan bazı protestocuların yarı-otomatik tüfek taşıdıkları görülüyor. ABD basınında çıkan haberler de bunu doğruluyor.

Bazı eyaletlerde Trump destekçileri oy sayımının durdurulmasını talep ederken burada aksine oy sayımının devam etmesi çağrıları yapıyor.

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nden Gönül Tol, Twitter üzerinden bunun nedenini şöyle açıkladı:

"Arizona’da postayla kullanılan oylar açıldıkça diğer yerlerdekinin aksi bir durum ortaya çıkıyor, Trump arayı kapatıyor. Çünkü Arizona’nın postayla oy kullanma geleneği var, Cumhuriyetçiler de postayla oy kullanıyor."

Pennsylvania ve Georgia'da ise posta yoluyla kullanılan oylar sayıldıkça Demokratların oyu artma eğilimi gösteriyor.

Biden Arizona'da 46.667 oy farkıyla yarışı önde götürüyor.

07:26 | Federal yargıç, Trump'ın Pennsylvania'da sayımı durdurma talebini reddetti

Daha önce Donald Trump'ın liderliğinin hızla azaldığı birkaç kilit eyalette oy sayımını durdurmak için yasal işlem başlattığını bildirmiştik.

Pennsylvania'da bir federal yargıç, Trump kampanyasının sayımın durdurulması talebini reddetti.

Yargıç Paul Diamond ayrıca, Trump kampanyasının gözlemcilerine oy sayım merkezine eşit erişim hakkı verilmediğine dair şikayetleri de ele aldı.

Diamond, hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların sayımı izlemek için 60 temsilci göndermesine izin verildiğini söyledi.

Diamond, "Yargı müdahalesi olmadan bunun neden bunun üzerinde uzlaşılamadığını tam olarak anlamıyorum" dedi.

Eyalet yetkilileri, Cumhuriyetçilerin sayımı gözlemlemelerinin engellenmediğini, ancak bir Cumhuriyetçi temsilcinin daha önce sosyal mesafe kurallarına bağlı kalmayı reddettiğini söyledi.

06:56 | Nevada Valisi: Trump'ın açıklamaları tehlikeli

Oy sayımının devam ettiği Nevada eyaletinin Valisi Steve Sisolak, Trump'ın açıklamalarının "tehlikeli" olduğunu söyledi.

Sisolak yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan'ın bu akşam ABD halkına yaptığı açıklamalar tehlikeli, yanıltıcı ve yanlıştı" ifadelerini kullandı.

Mevcut sonuçlara göre Nevada'da Biden'ın yaklaşık 11 bin oyluk üstünlüğü bulunuyor.

06:50 | Pensilvanya'da 1700 oy posta dağıtım merkezinde

ABD Posta Servisi, Pensilvanya eyaletinde 1700 posta oyunun teslim edilmek üzere dağıtım merkezinde olduğunu açıkladı.

06:48 | Greta Thunberg, "Oy Sayımını Durdurun!" paylaşımını yapan Trump'la, kendisine söyledikleri üzerinden dalga geçti

İklim aktivisti Greta Thunberg, "Oy Sayımını Durdurun!" paylaşımını yapan Donald Trump'a daha önce kendisine karşı kullandığı ifadelerle yanıt verdi.

Thunberg, "Çok saçma. Donald, Öfke Yönetimi sorunu üzerinde çalışmalı, sonra bir arkadaşıyla eski moda bir filme gitmeli! Sakin ol Donald, sakin ol!" dedi.

ABD Başkanı daha önce, Thunberg'in Time dergisi tarafından "Yılın Kişisi" seçilmesinin ardından aynı cümleleri kurmuştu.

06:41 | Manhattan'da BLM eylemi: Polis gözaltılara başladı

Ülke çapında devam eden seçim gündemli eylemlerin sonuncusu New York Manhattan'da gerçekleşti.

Yürüyüşe geçen Black Lives Matter (Siyah Hayatları Değerlidir) hareketi üyeleri, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Yaşanan arbedede sayıda göstericinin gözaltına alındığı görüldü.

06:35 | Pensilvanya'da oyların yüzde 94'ü sayıldı: Trump önde

Başkanlık yarışının en çekişmeli geçtiği yerlerden biri olan Pensilvanya'da oyların yüzde 94'ü sayıldı.

Buna göre, Trump Biden'dan 0.5 puan önde görünüyor.

Trump'ın oyu yüzde 49.6 iken, Biden ise yüzde 49.1 seviyesinde.

06:29 | Biden: Trump'ın oy sayımı iddialarına karşı savaşmalıyız

Demokrat aday Joe Biden, bir dizi tweet'te, her oyun sayılması çağrısında bulundu - bu, Donald Trump'ın yasal işlem yoluyla önemli eyaletlerdeki oyların sayılmasını durdurma girişimine bir yanıt.

Biden, son tweet'inde Trump’ın yasal başvurularına karşı savaşmak için “tarihteki en büyük seçim koruma girişimini bir araya getirdiklerini" söyledi ve destekçilerine partiye bağış yapma çağrısında bulundu.

Oylar sayılmaya devam ederken, Pennsylvania ve Georgia da dahil olmak üzere bir dizi kilit eyalette Trump'ın Biden karşısındaki liderliği hızla azalıyor.

03:05 | Geogia'da fark eridi

16 Seçmenler Kurulu delegesi bulunan Georgia'da Joe Biden, Trump ile arasındaki farkı hızlıca eritmeye devam ediyor. Eyaletteki fark yaklaşık 3 bin 600'e düştü. Georgia'da mevcut durum şöyle:

Trump: %49.4- 2 milyon 445 bin 539
Biden: %49.4- 2 milyon 441 bin 904

02:50 | Trump canlı yayında

Canlı yayında açıklama yapan Trump, Seçim sonuçlarının bilerek uzatıldığını iddia etti. Trump, "Birçok kritik eyalette biz kazandık" dedi.

Trump'ın açıklaması şöyle:

"Bu yalancı sahte anketler seçmenlerimize karşı bilerek üretildi. Hiçbir seçimde bize kullanıldığı kadar bu şekilde sahte anketler kullanılmamıştı.

Cumhuriyetçi Parti'ye 4 milyon oy daha kazandırdık, bu parti tarihindeki en yüksek sayı.

Birkaç eyalet kaldı. Bütün kilit noktalarda çok iyiydik, sonra oylarımız teker teker kaybolmaya başladı. Ne olduğunu anlayamadık.

Senato'da çoğunluğu koruduk ve orada kazandıklarımızla gurur duyuyoruz .

Uydurma anketler, destekçilerimizi hayal kırıklığına uğratmayı amaçlıyor.

Pensilvanya'da neredeyse 700 bin oy öndeydik, bu sayı şimdi 90 bine düştü. Sürekli yeni oylar geliyor ve bizim gözlemcilerimizin takip etmesine izin vermiyorlar. Birçok şey oldu.

Hiç kimse seçmenlerimizi bastıramaz, susturamaz. Seçimi çalmaya, seçime hile karıştırmaya çalışıyorlar.

Arizona'da kazanmanın eşiğindeyiz.

İnsanlar oy sayımını takip edebilmek için dürbünle bakmak zorunda kaldı. Pencereleri karartmışlar neler olduğunun görülmemesi için.

Büyük bir sahtekarlık, seçimleri çalma ve hile girişimi var ve bunun olmasına izin vermeyeceğiz,

Pensilvanya'da Demokratların seçimden üç gün sonra bile oy getirmeye devam ettiklerini, kimlik göstermeden oy kabul ettiklerini gördük. Çuval çuval oy getirdiler.

Seçimi bizden çalmaya çalışıyorlar. İzin vermeyeceğiz seçimin bizden çalınmasına."

02:40 | Reuters: Trump'ın kampanyası hakkında soruşturma başlatıldı

Reuters haber ajansı, Trump'ın kampanyasının, seçimler için Beyaz Saray'ı kullanarak federal yasaları ihlal ettiği yönündeki iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

02:25 | Protestoların yaşandığı Philadelphia'da Ulusal Muhafızlar sokaklara indi

Sputnik muhabirinin aktardığı habere göre, protestoların yaşandığı Philadelphia'da Ulusal Muhafızlar sokaklara indi. 200 kadar protestocunun katıldığı gösteriler şiddet olaylarına dönüşmedi.