ABD'de, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden'ın yarıştığı başkanlık seçiminde oy sayımı sürüyor. Çok sayıda eyalette sayım sabah devam edecek. Sayılan oylara göre Trump ile Biden başa baş gidiyor.

CANLI BLOG | ABD Başkanını seçiyor: Trump ve Biden başa baş

ABD'de yapılan başkanlık seçimlerinde kazanan ilk gecede belirlenemedi, oy sayımı sürüyor.

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump kilit eyaletler sayılan Teksas, Florida, Iowa ve Ohio'da seçimi kazanırken, Demokratların adayı Joe Biden Arizona, New Hampshire ve Minnesota'da seçimi önde tamamladı.

Son duruma göre Joe Biden 264 delegeye ulaşırken, Trump 214 delegede. 270 delegeye ulaşan aday ABD'nin yeni başkanı olacak.

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Tennessee (11 delege),Mississippi (6 delege),Oklahoma (7 delege),Alabama (9 delege),Kentucky (8 delege),West Virginia (5 delege),Güney Carolina (9 delege),Arkansas (6 delege),Indiana (11 delege),Wyoming (3 delege),Kuzey Dakota (3 delege),Güney Dakota (3 delege),Nebraska (5 delege),Louisiana (8 delege),Kansas (6 delege),Missouri (10 delege),Utah (6 delege),Idaho (4 delege),Montana (3 delege),Ohio (18 delege),Iowa (6 delege),Florida (29 delege),Teksas (39 delege),Maine (1 delege) Toplam: 214 delege

BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER: Vermont (3 delege),Virginia (13 delege),Massachusetts (11 delege),Connecticut (7 delege),New Jersey (14 delege),Delaware (3 delege),Maryland (10 delege),Illinois (20 delege),Rhode Island (4 delege),New York (29 delege),New Mexico (5 delege),District of Columbia (3 delege),Colorado (9 delege),California (55 delege),Oregon (7 delege),Washington (12 delege),New Hampshire (4 delege),Minnesota (10 delege),Arizona (11 delege),Maine (3 delege),Wisconsin (10 delege), Michigan (16 delege) Toplam: 264 delege

ABD'de mektupla kullanılan oyların sayımı da sürüyor. Bazı eyaletlerde mektupla kullanılan oyların sayımına seçim günü başlandığı için oyların sayımında gecikmeler olabileceği, imzaların seçmen kütüğü ile karşılaştırılmasının zaman aldığı belirtiliyor. Pennsylvania'da mektupla kullanılan oylarda, zarfın üzerinde seçim günü tarihi de kabul edildiği için, bu eyalette oyların sayılmasının günler sürebileceği ifade ediliyor. Ülkenin batısındaki birçok seçim kurulu, oyların sayılmasının birkaç gün süreceğini açıklamıştı.

CANLI BLOG

5 KASIM

03:10 | Trump: Başkanlık seçimlerine zarar verildi

Donald Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Avukatlarımız 'anlamlı bir erişim' istedi ama ne faydası var? Sistemimizin bütünlüğüne ve başkanlık seçimlerine çoktan zarar verildi. Asıl tartışılması gereken bu!" ifadelerini kullandı.

02:13 | Michigan eyaletinde seçimi Biden kazandı

ABD'de başkanlık seçimlerinde kritik önemdeki Michigan eyaletini, Demokrat aday Joe Biden kazandı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre Biden, Michigan eyaletinde Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ı geride bıraktı.

Bu sonuçla Biden, Michigan'dan 16 delegeyi hanesine yazdırmış oldu. ABD'de şu ana kadar açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, Biden'ın 264, Trump'ın 213 delegesi oldu.

01:27 | Trump: Michigan’da zafer kazandığımızı duyuruyoruz

ABD’de başa baş giden başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Michigan’ı da kazandığımızı duyuruyoruz” ifadelerini kullandı. Trump, şunları söyledi:

“Seçim oylaması amacıyla (yasal gözlemcilere izin vermeyen) Pennsylvania, Georgia ve Kuzey Carolina’da BÜYÜK bir Trump zaferi olduğunu ilan ettik. Buna ek olarak şimdi de Michigan’da zafer kazandığımızı duyuruyoruz, eğer çok fazla bildirilen çöpe atılmış büyük oranda oylar gerçekten varsa…”

00:25 | Trump'ın seçim ekibi Pennsylvania'da zafer ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanya direktörü Bill Stepien, Pennsylvania eyaletini kazandıklarını ilan etti.

Gazetecilere yaptığı açıklama yapan Stepien, Trump’ın Pennsylvania eyaletinde 2016’dan daha büyük bir performans gösterdiğini ve oylarının halen yükseldiğini söyledi.

Stepien, "Galibiyet aralığımızı daha büyük sayılarla koruma konusunda yüksek bir güvenimiz var, aslında Pennsylvania’da zaferimizi ilan ediyoruz. Bu sadece his ve içimizdekilere değil matematiğe dayanıyor" yorumunu yaptı.

Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de Pennsylvania'da zafer ilan edecekleri konusunda olumlu bir hislerinin olduğunu yineleyen Stepien, "Elimizde verilere dayanarak aradaki oy farkının 100 binin üzerinde kalma ihtimali yüzde 70, 150 bin üzerine kalma ihtimali ise yüzde 50’dir" ifadesini kullandı.

Pennsylvania'da şu anda dek oyların yüzde 85'i sayılmış durumda ve Trump 300 bin civarında bir oyla rakibi Demokrat Joe Biden'ın önünde görünüyor.

00:17 | Biden: Kazanan biz olacağız

Demokratların başkan adayı Biden, açıklamalarda bulundu. Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle.

"Kimin başkan olacağına halk karar verir. Zafer kazandığımızı ilan etmeye gelmedim. Kazanan biz olacağız. Gereken sayıya ulaşacağız. Michigan'ı 2016'da Trump'ın kazandığı farktan çok daha yüksek farkla kazandık. Pennsylvania'da da kazanacağımızı düşünüyorum. Arizona'da da önde götürüyoruz. 3 milyon oy fazla almış durumdayız. Bir demokrat olarak kampanya düzenledim ama bir ABD'li olarak başkan olacağım. Sayım bitince gerekli delege sayısına ulaşacağız. Bütün oylar sayılmalı. Zaferle çıkacağımızdan şüphem yok.

Tüm oylar sayılmalı. Kimse demokrasimizi ele geçiremez. Biz, halk olarak bastırılmayacağız, halk olarak pes etmeyeceğiz. İnanıyorum ki zafer bizim olacak."

4 KASIM

23:54 | Trump'ın seçim ekibi, Pennsylvania'da oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtı

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışında en kritik eyaletlerden Pennsylvania'da, oy sayım işlemlerinin durdurulması talebinde bulundu.

Trump'ın Kampanya Danışman Yardımcısı Justin Clark, seçim yarışında kazananın belirlenmesinde önemli rol oynayacak Pennsylvania eyaletinde devam eden oy sayma işlemlerine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Bu seçimlerin ülke tarihi açısından "en önemli" seçimler olduğunu belirten Clark, "Bu seçimlerin güvenliği, milletimizin yararınadır. Pennsylvania'da kötü şeyler duruyor. Demokratlar, Cumhuriyetçilere oylarını kullandırtmamaya ve çoğunluğunu azaltmaya çalışıyor" iddialarında bulundu.

Yüksek Mahkemenin, bu eyalette 6 Kasım'a kadar oy merkezlerine postayla ulaşan oyların kabul edilmesine yönelik kararını da eleştiren Clark, "Yüksek Mahkemenin, yasalara aykırı biçimde postayla oyların kabul edilmesi süresini uzatması kararına karşı da dava açacağız" ifadesini kullandı.

Bu eyaletteki süreçle ilgili 2 karar daha aldıklarının altını çizen Clark, "Demokrat seçim yetkililerine karşı, oy sayımını Cumhuriyetçi yetkililerden sakladılar. Şu anda tüm ülkenin gözü Pennsylvania'da ancak Pennsylvania yönetimi, postayla gelen oyların sayımını durdurmalı. Bu konuda da dava açtık" bilgisini paylaştı.

Clark, Pennsylvania Demokrat Parti teşkilatına da seçim kanunlarını ihlal ettikleri için dava açtıklarını duyurdu.

Trump'ın kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Michigan eyaletinde, oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını bildirmişti.

23:23 | Trump: Demokratlar, Pennsylvania'da oy avantajımızı ortadan kaldırmak için çalışıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Demokratların kendisinin Pennsylvania başta olmak üzere kritik eyaletlerde yakaladığı oy avantajını ortadan kaldırmak için çabaladığını öne sürdü.

Trump, ABD'de dün yapılan ve sonuçları henüz netleşmeyen 59. başkanlık seçimlerine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

En kritik eyaletlerden Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da Biden için kullanılan oyların ortaya çıktığını savunan Trump, "Bu, ülkemiz için çok kötü" ifadesini kullandı.

Trump, "Onlar (Demokratlar),Pennsylvania'da 500 bin oy avantajımızı ortadan kaldırmak için çalışıyor. Michigan ve diğer eyaletlerde de bunu yapmaya çalışıyorlar" görüşünü paylaştı.

Pennsylvania'da postayla kullanılan oyların çoğunluğunun hâlâ sayılmamış olmasına da tepki gösteren Trump, "Pennsylvania'da büyük bir zafer kazanıyoruz. Ancak Pennsylvania Eyalet Sekreteri az önce milyonlarca sayılmamış oy olduğunu duyurdu" ifadesini kullandı.

Öte yandan sosyal medya platformu Twitter'ın, Trump'ın bugün yaptığı toplam 7 paylaşımın 3'üne "Bu tweette paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir" etiketini ekledi.

22:40 | Trump'ın ekibi, Michigan'daki oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtı

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Michigan eyaletinde, oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu.

Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, Michigan'da oyların sayım işleminin sürdüğünü ve yarışın kafa kafaya gittiğini belirtti.

Birçok oy sayım merkezine gözlem için yaptıkları talebin reddedildiğinin altını çizen Stepien, "Michigan'daki eyalet mahkemesinde, bize oy sayımı için gözlem için gerekli erişim verilene kadar oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtık. Aynı zamanda halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

Stepien, Trump'ın Michigan'da ve diğer yerlerde meşru tüm oyların sayılmasını sağlamak istediğini aktardı.

22:30 | WİSCONSİN'DE SEÇİMİ JOE BİDEN KAZANDI

CNN ve AP'nin projeksiyonuna göre, ABD başkanlık seçimlerinde kilit eyaletlerden 10 delegeye sahip Wisconsin'de seçimi Demokratların adayı Joe Biden kazandı.

21:06 | Trump, Wisconsin eyaletinde tekrar sayıma gidilmesini isteyecek

ABD başkanlık seçimlerinde kilit eyaletler arasındaki Wisconsin'da Joe Biden'ın öne geçmesi üzerine Donald Trump ekibinden "yeniden sayım" hamlesi geldi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Trump kampanyası Wisconsin'da tekrar sayıma gidilmesini isteyecek.

Yapılan açıklamada eyaletteki birçok bölgede oy sayımında düzensizlikler olduğu ileri sürüldü.

20:32 | Maine'de Biden kazandı

Sputnik'in CNN ve NBC projeksiyonundan aktardığına göre Biden, Maine eyaletini ve 4 Seçmenler Kurulu oyundan en az 3'ünü kazandı. Kalan delege henüz belli değil.

20:20 | Trump: Her yerde Biden oyları buluyorlar

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter'dan seçimlere ilişkin bir paylaşım daha yaptı.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Trump, "Her yerde Biden oyları buluyorlar. Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da... Ülkemiz için çok kötü" ifadelerini kullandı.

19:43 | Trump'ın Kampanya Danışmanı: Verilerimize ve matematiğimize güveniyoruz

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kampanya Danışmanı Bill Stepien, hukuki yollarla kullanılan tüm oyların sayılması durumunda seçimi kazanacaklarını öne sürdü.

ABD'de dün düzenlenen ve kritik eyaletlerdeki sonuçları henüz netleşmeyen seçimlere ilişkin Trump'ın kampanya ekibinden açıklama geldi.

Stepien, gazetecilere yaptığı açıklamada, kritik eyaletler olan Michigan, Nevada, Georgia ve Pennsylvania gibi eyaletlerde kazanacaklarına inandıklarını belirterek, Wisconsin'de oy farkının yüzde 1 civarında olduğunu ve buradaki oyların tekrar sayılabileceğini kaydetti.

Hâlâ birçok eyalette Cumhuriyetçi seçmenin çoğunlukta bulunduğu bölgelerdeki oyların sayım aşamasında olduğunu belirten Stepien, "Biz verilerimize ve matematiğimize güveniyoruz. Yasal yollarla kullanılmış tüm oylar sayılırsa Başkan Trump bu seçimleri kazanır" dedi.

18:20 | Trump: Anketörler tarihe geçecek bir şekilde yanıldı

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'tan yeni açıklama geldi. Trump, "Dün gece çoğu demokratlar tarafından yönetilen önemli eyaletlerde farkla öndeydim. Ama sonra sürpriz oy yığınları sayılırken teker teker sihirli bir şekilde yok olmaya başladılar" açıklamasında bulundu.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklama şunları söyledi: "Dün gece çoğu demokratlar tarafından yönetilen önemli eyaletlerde farkla öndeydim. Ama sonra sürpriz oy yığınları sayılırken teker teker sihirli bir şekilde yok olmaya başladılar. ÇOK GARİP, ve ‘anketörler’ tarihe geçecek bir şekilde tamamen yanıldı"

Öte yandan Twitter, Trump'ın bu paylaşımını 'tartışmalı ve yanıltıcı' olarak etiketledi.

17:02 | Joe Biden, Michigan'da öne geçti

Joe Biden, seçim boyunca rakibinin gerisinde kaldığı kritik salıncak eyalet Michigan'da öne geçti.

AP verilerine göre oyların yüzde 92'sinin sayıldığı Michigan'da durum şöyle:

Joe Biden: %49.3 - 2 milyon 483 bin 369

Donald Trump: %49.2 - 2 milyon 479 bin 400

Eyaleti Biden kazanırsa Michigan'ın 16 Seçmenler Kurulu delegesinin oyunu alacak ve Beyaz Saray'a giden yolda çok büyük bir avantaj elde edecek.

12.46 | Wisconsin eyaletinin Milwaukee bölgesinde yeni eklenen oylarla birlikte Joe Biden öne geçmeye başladı. Brown bölgesinde oyların sayılması bekleniyor.

12:33 | Missouri eyaletinde bir ilk: Temsilciler Meclisi'ne seçilen ilk siyah üye

ABD’de bir başka ilk de Missouri eyaletinde yaşandı. Black Lives Matter (Siyah hayatlar değerlidir) aktivisti Demokrat Partili aday Cori Bush, birinci bölgeden katıldığı seçimleri kazanarak eyaletin Temsilciler Meclisi'ne şimdiye kadar seçilen ilk siyahi üye oldu. Mesleği hemşirelik olan Bush seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, “Başından sonuna kadar tarihe geçecek bir gün yaşadık” dedi.

Bush'un seçim zaferinin ardından yaptığı açıklama şu şekilde:

"Mike Brown 2.278 gün önce öldürüldü. Protesto için 400 günden fazla süreyle sokaklara çıktık. Bugün, Siyah Hayatlar için bu mücadeleyi Ferguson sokaklarından Kongre salonlarına taşıyoruz. Adaleti sağlayacağız. Shirley Chisholm, 52 yıl önce Kongre'ye seçilen ilk Siyah kadın oldu. Bugün, ben de Missouri'yi Kongre'de temsil etmek için seçilen ilk Siyah kadın oldum. Yıl 2020. İlk olmamalıydım ama bu sorumluluğu taşımaktan onur duyuyorum. Missouri'nin Birinci Bölgesini 173 yıllık tarihinde temsil eden ilk kadın ben olacağım. 2016'dan beri burada kadın seçmen sayısında% 74'lük bir artış gördük. Temsiliyet ve herkes için çalışan bir sistem önemlidir. Bir pandeminin ortasında Missouri'den Kongre'ye giden ilk hemşireyim. Ülkenin dört bir yanındaki hemşireler başkalarını kurtarmak için hayatlarını tehlikeye attı. İşçi sınıfından insanların kendilerine benzeyen ve mücadelelerini yaşamış temsilcilere ihtiyacı var. Ben o şampiyonum. Tüm unutulanlara, dışlananlara ve kenara itilenlere. Bu bizim anımız. 52 yıllık hanedanı bitirmek için bir araya geldik. Siyasi devrimi böyle inşa ediyoruz."

Demokratların resmi kampanya hesabından yapılan açıklamada ise "Altı yıl önce polisler, Cori'ye küresel bir hareketin kıvılcımlanmasına yardım ettiği için gaz sıktı. Bu günden itibaren, üç ay içerisinde polis sorumlu tutulacak" ifadelerine yer verildi.

12:14 | Demokrat kadın vekiller koltuklarını kaybetmedi

Donald Trump'ın sık sık hedef aldığı demokrat kadın vekiller, bu seçimde de koltuklarını korudu.

New York'tan Alexandria Ocasio-Cortez, Minnesota'dan Ilhan Omar, Massachusetts'ten Ayanna Pressley ve Michigan'dan Rashida Tlaib, ABD Kongresi'ndeki koltuklarına dönecekler.

Konuyla ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulunan Omar, "Kız kardeşliğimiz dirençli" ifadelerini kullandı.

Ocasio-Cortez de, "New York-14'e hizmet etmek ve Kongre'de işçi sınıfı aileleri için savaşmak hayatımın en büyük şerefi, ayrıcalığı ve sorumluluğuydu. Bronx ve Queens'e, bize karşı harcanan milyonlara rağmen beni Meclis'e yeniden seçtikleri ve sizi bir kez daha temsil etmem için bana güvendikleri için teşekkür ederim" ifadeleriyle seçmenlerine teşekkür etti.

'Daha yeni başlıyoruz'

Pressley de, "Birlikte, ortak insanlığımız için savaştık. Biz örgütlendik. Biz seferber olduk. Değerlerimizi yasallaştırdık. Kongre üyeniz ve çalışmadaki ortağınız olmaktan gurur duyuyorum. Gücümüze inanıyorum. Ve daha yeni başlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Tlaib de, demokrat kadınların koltuklarını yeniden kazanmalarını "Ekip büyük" diyerek yorumladı.

TRUMP 'HİLE' DEDİ, ZAFER İLAN ETTİ

Oy sayımları devam ederken Başkan Donald Trump, destekçilerinin karşısına çıkarak zaferini açıkladı.

"Bu gece aldığımız sonuçlar muazzam, kutlamak için hazırdık. Georgia'yı kazandık, Teksas'ı kazandık. Yüzde 2 buçuk farkla öndeyiz, oyların sadece yüzde 7'si açıldı, bizi yakalamalarına imkan yok," diyen Trump, "En önemlisi, Pensilvanya'yı büyük bir farkla kazanıyoruz. 600 bin oy farkı var, başa baş bile değil. Bizi yakalamalarına imkan yok, büyük olasılıkla başkanınız ben olacağım. Büyük bir kutlama yapmaya hazırlanıyoruz. Sonuçlar harika ve dışarı çıkıpo kutlama yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca seçimlerde usülsüzlük yapıldığını öne sürdü. Trump, kullanılan oyların sayımının durdurulmasını istediklerini ve seçimleri Yüksek Mahkeme'ye taşıyacaklarını söyledi.

BIDEN CEPHESİNDEN YANIT

Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden'ın kampanya ekibi, Başkan Donald Trump'ın erken ve doğrulanmamış zafer açıklamasına tepki gösterdi. Kampanya yöneticisi Jen O'Malley Dillon, Trump'ın henüz sayılmamış oy pusulalarıyla ilgili ifadelerinin "ölçüsüz, benzersiz ve yanlış" olduğunu söyledi.

Dillon, "Ölçüsüz, çünkü Amerikan yurttaşlarının demokratik haklarını ellerinden alma yönlü açık bir çaba. Görülmemiş, çünkü tarihimizin hiçbir döneminde bir ABD başkanı, ulusal bir seçimde Amerikalıların kendilerini ifade etme hakkını ellerinden almaya çalışmadı" diye konuştu.

Dillon, Trump'ın açıklamasının yanlış olduğunu, zira yasaların tüm yasal oyların sayılmasını gerektirdiğini ifade etti: "Başkan yardımcısının bu gece söylediği sözleri tekrarlıyoruz: Donald Trump seçimin sonucuna kendisi karar veremez. Joe Biden bu seçimin sonucuna karar veremez. Amerika halkı bu seçimin sonucuna karar verir. Demokratik süreç de sonuç alınıncaya kadar sürmeli ve sürecek."

Trump'ın oy sayımı ile ilgili olarak Yüksek Mahkemeye başvuracağına yönelik açıklamalarına ise Dillon, Biden'ın "hukuk ekibi hazır bekliyor" diye konuştu.