Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıktı. Açıklanan son resmi verilere göre, 9 bin 57 kişi yaşamını yitirdi, 52 bin 979 kişi yaralandı. Teyit edilmiş yıkılan bina sayısının 6 bin 444 olduğu bildirilen deprem bölgelerinde, depremzedeler zorlu hava koşulları ve olanaksızlıklarla mücadele ediyor. Enkaz altında kalan binlerce insan kurtarılmayı beklerken 10 ili kapsayacak ve 3 ay sürecek şekilde OHAL kararı alındı.

Deprem felaketinde üçüncü gün: Can kaybı 9 bini aştı
Fotoğraf: Kahramanmaraş / Depophotos

Tarihin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşayan Türkiye’de, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin neden olduğu yıkımla mücadeleye devam ediliyor.

6 Şubat günü sabaha karşı ve öğleden sonra Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 kenti vurdu. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilen deprem nedeniyle açıklanan son resmi verilere göre 9 bin 57 kişi yaşamını yitirdi, 52 bin 979 kişi yaralandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu 10 kenti (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Kilis, Gaziantep, Osmaniye ve Adana) kapsayacak ve 3 ay devam edecek şekilde olağanüstü hal (OHAL) ilan etme kararı alındığını açıkladı.

Depremin vurduğu İskenderun'un havadan görünümü / DepophotosDepremin vurduğu İskenderun'un havadan görünümü / Depophotos

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, depremde toplam 6 bin 444 bina yıkıldı, yıkılanlarla birlikte toplam 11 bin 302 binaya ilişkin ise 'yıkıldı ihbarı' yapıldığı bildirildi.

Adıyaman / AAAdıyaman / AA

Yıkılan binalarda enkaz altında kalan çok sayıda insan ise hala kurtartılmayı bekliyor.

| CANLI BLOG |

23.06 | İBB arama kurtarma ekipleri, Hatay'da 10 yaşındaki Mehmet’i enkazdan sağ olarak çıkardı.

22.08 | Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, 36 yaşındaki Mesude Kaplan, enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Kaplan, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

21.32 | Adıyaman'da depremde enkaz altında kalan 7 yaşındaki Elif Ada, 65 saat sonra çıkarıldı.

20.10 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, bölgede toplam 103 bin 800 arama kurtarma personelinin görev yaptığını kaydetti. Oktay afet bölgelerine kontrollü bir şekilde doğalgaz vermeye başlayacaklarını bildirdi.

Oktay, özetle şu bilgileri verdi:

"Ulaştırmada lojistik anlamda sahayı etkileyecek sorunumuz yok. Kapalı yolumuz yok. Havalimanı ile ilgili bugün çok çirkin şekilde üzerinde sosyal medya üzerinden basit siyasi çıkar elde etme amaçlı çaba vardı. Hatay Havalimanı'nda da onarım çalışmaları devam ediyor. Henüz kapalı diğer tüm havalimanlarını kullanıyoruz.

10 ilimizden Kilis, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve Malatya'yı da buna dahil edebiliriz artık diğer geriye kalan illerimize göre biraz daha arama kurtarma faaliyetleri noktasında buradaki ekipleri diğer alanlara kaydırabilecek durumdayız.

Refakatsiz çocuklarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Hastanelerle ilgili yine dün paylaşmıştım artık buralarda sahra hastanesi veya daha küçük hastaneler bunlar kurulmuş durumda. Hizmet devam etmekte. Kapasite olarak ciddi bir sorun yaşamıyoruz. Hatta hiç sorun yaşamıyoruz. 10 gemi, 50 uçak ve bu uçaklarla 305 sortinin yapıldığı, 72 helikopterle havadan faaliyetlerimizi sürdürüyoruz."

15.15 | CAN KAYBI 9 BİN 57'YE ÇIKTI

Hatay'da açıklamalarda bulunan Erdoğan, ölü sayısının 9 bin 57'ye, yaralı sayısının ise 52 bin 979 kişiye yükseldiğini söyledi.

15.15 | Kızılay Başkanı Kerem Kınık, gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube’da depreme özel yaptığı yayına konuk oldu.

Kınık, Kızılay’ın Antakya’daki yardımlarının yetersiz olduğu yönündeki eleştirilere karşılık, ilçede 8 farklı noktada 30 bin kumanya dağıttıklarını söyledi. Programın canlı izleyicileri, 30 bin rakamının yetersiz olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Kınık, sözlerinin devamında, “Hatay’da çok büyük bir acı var, çok büyük bir yıkım var. Bunun farkındayız. Bu sayılar çok çok artacak 1-2 gün içerisinde” dedi.

14.20 | Kahramanmaraş'ta 13 yaşındaki Berat Sarı, depremden 55 saat sonra, Esençan Apartmanı'nın enkazından elinde tuttuğu muhabbet kuşuyla sağ çıkarıldı.

Çocuk hastaneye sevk edilirken kuşu, çocuğun teyzesi teslim aldı.

Berat Sarı'nın çıkarılmasından sonra ekipler Ayşe Sarı'ya da ulaştı. Azerbaycan ve Dubai'den gelen ekiplerin de destek verdiği çalışmalarda anne Ayşe Sarı depremden 56 saat sonra kurtarıldı.

Ayşe Sarı, hastaneye kaldırıldı. Ekiplerin çalışması sürüyor.

Kahramanmaraş/AA

14.11 | Kandilli Rasathanesi tarafından verilen bilgiye göre, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Saat 14.11'de meydana gelen depremin derinliği 5.0 km olarak kaydedildi.

14.15 | Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, deprem bölgesindeki arama-kurtarma ve diğer faaliyetlere katılan asker sayısının 16 bin 785'e yükseldiğini açıkladı.

Açıklamada, 75 adet hava aracı ile 354 sorti gerçekleştirildiği, 39 helikopterin de göreve hazır olduğu gibi bazı bilgiler aktarıldı.

İletişim Başkanlığı tarafından bugün saat 11.23’te yapılan bir önceki açıklamada, faaliyetlere katılan personel sayısının 7891 olduğu bildirilmişti.

13.50 | CAN KAYBI 8574'E YÜKSELDİ

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8574. Yaralı sayısı 49 bin 133" açıklaması yaptı.

13.35 | BirGün muhabiri Gökay Başcan, Antakya’daki yıkımı görüntüledi.

Antakya’nın merkezi caddelerinden 75. Yıl Bulvarı’nda neredeyse sıra halinde tüm yapılar göçmüş halde.

Bulvar üzerinde bulunan ve 2019 yılında Ser-Al İnşaat tarafından yapılan, Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren büyüklükte bir altın makasla açılan ‘Güçlü Bahçe City’ adlı site de enkaza dönüşmüş.

13.33 | Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye geneli yol ağında ana arterlerin hepsinin ulaşıma açıldığını, deprem nedeniyle trafiğe kapalı güzergah bulunmadığını bildirdi.

11.31 | CAN KAYBI ARTIYOR

AFAD, saat 10.35 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 7 bin 108 kişinin hayatını kaybettiğini, 40 bin 910 kişinin yaralandığını açıkladı.

11.08 | SGK: Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği bölgelerde ikameti bulunanlar, raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemeleri bir defaya mahsus reçetesiz temin edebilecek.

10.53 | CAN KAYBI 6 BİN 957'YE YÜKSELDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AFAD Gaziantep Koordinasyon Merkezinde yaptığı açıklamada can kaybının 6 bin 957'ye, yaralı sayısının ise 38 bin 224'e yükseldiğini belirtti.

09.35 | CAN KAYBI 6 BİN 234'E YÜKSELDİ

AFAD, saat 06.15 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 bin 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, 6 Şubat günü saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7'lik depremin ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 olmak üzere toplam 648 sarsıntı olduğu belirtildi.

Depremde an itibarıyla Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da toplam 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiği; 37 bin 11 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Ayrıca depremzedelerin barınması için bölgede 50 bin 818 AFAD Aile Yaşam Çadırı kurulduğu ve toplam arama-kurtarma personeli sayısının 79 bin 110'a ulaştığı belirtildi.

09.11 | Şanlıurfa'da Yenişehir Mahallesi'ndeki 5 katlı İbrahim Şelli Apartmanı'nda 1 yaşındaki çocuk, yıkılan binanın enkazından 53 saat sonra yaralı çıkartıldı.

Çocuk, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

08.04 | Hatay'da çöken bir binadan 51 saat sonra 5 yaşındaki bir kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı.

Hatay'da sanayi mevkiinde bir enkazdan ses alındı. Ses alınan bölgede 3 saat çalışma yapan ekipler sabahın ilk ışıklarına doğru 5 yaşındaki bir kız çocuğuna ulaştı. Ulaşılan çocuk ekipler tarafında kurtarılarak sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürüldü.

06.55 | VENEZUELA'NIN GÖNDERDİĞİ ARAMA KURTARMA EKİBİ YOLA ÇIKTI

Venezüella'nın arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderdiği arama kurtarma ekibi başkent Karakas'a 37 km uzaklıktaki Maiquetia kentindeki havaalanından yola çıktı.

canli-maras-merkezli-iki-buyuk-depremde-ucuncu-gun-can-kaybi-5-bin-894-e-ulasti-1123863-1.

05.18 | HATAY'DA 3 KİŞİ KURTARILDI

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Hatay Kışlasaray Mahallesi İnönü Caddesi'nde yıkılan Vilyam Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları devam etti.

Arama kurtarma ekipleri ve askeri personel tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda ulaşılan 52 yaşındaki Mona Gazel ve 74 yaşındaki Necla Melek enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazından öğretmen Mesude Akar (24), 49 saat sonra sağ kurtarıldı.

05.00 | Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, şu ana kadar deprem bölgelerine, arama-kurtarma ekipleri ile yardım gönüllülerinden oluşan 17 bin 435 kişiyi taşıdıklarını açıkladı. Bolat, "Tahliye bölgelerinde bekleyen depremzedelerin hepsini İstanbul'a, Ankara'ya taşıyana kadar buradaki arkadaşlarımız çalışmalarına devam edecekler" dedi.

4.29 | Enkazdan, yarım saat arayla önce bebek, sonra anne kurtarıldı.

Adıyaman'da, 3,5 yaşındaki çocuğun enkazdan kurtarılmasından yarım saat sonra annesine de ulaşıldı. Çalışmalar neticesinde 38 yaşındaki Fatma Tanık, enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Kadının, aynı enkazdan depremin ardından 45 saat sonra kurtarılan ve yarım saat önce hastaneye kaldırılan 3,5 yaşındaki Muhammed Yusuf Tanık'ın annesi olduğu öğrenildi.

04.14 | Kahramanmaraş kent merkezinde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Fotoğraf: Kahramanmaraş / AAFotoğraf: Kahramanmaraş / AA

04.06 | Depremde yaralanan 51 kişi Kahramanmaraş'tan İstanbul'a getirildi. TSK'ye ait askeri uçakla Kahramanmaraş'tan İstanbul'a getirilen yaralılar, sağlık ekiplerince sedyelerle ambulanslara alındı. Yaralıların başta Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olmak üzere kentteki çeşitli hastanelere sevk edileceği öğrenildi. İstanbul'a getirilen 51 kişi ile kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralı sayısı 114 oldu.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

03.25 | Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kırgızistan Caparov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Caparov, Erdoğan'ı telefonla arayarak hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yakınlarına sabır ve yaralılara şifa dileğinde bulundu. Caparov, bu zor anda Kırgızistan'ın Türkiye ile birlikte olduğunu belirterek, ek insani yardım şeklinde mümkün olan her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.

03.20 | Hatay'da ikisi çocuk 4 kişi daha bir binanın enkazından sağ çıkarıldı.

02.46 | Hatay'ın merkezinde bulunan Uğur Mumcu Caddesinde yıkılan bir apartmanın enkazından bir kadın 46 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

Fotoğraf: Hatay / AAFotoğraf: Hatay / AA

2.35 | Alman Federal Teknik Yardım Kurumuna (THW) bağlı bir Arama ve Kurtarma Ekibi (SEEBA) 50 acil durum personeli, özel eğitimli köpekler ve kapsamlı yardım malzemeleriyle birlikte Köln/Bonn Havalimanı'ndan özel uçakla Adana'ya hareket etti.

2.30 | ABD'nin arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderdiği 161 kişilik arama kurtarma ekibi yola çıktı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) çalışması kapsamında Virginia eyaletinin Fairfax ilçesi ve California eyaletinin Los Angeles kentinden Türkiye'ye gönderilen ekibi taşıyan uçak, sabah saatlerinde ABD Hava Kuvvetlerinin Dover Üssü'nden Alaska Hava Muhafız Komutanlığına bağlı C-17 tipi askeri kargo uçağıyla havalandı.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

01.28 | Hatay'ın Samandağ ilçesinde depremde yıkılan apartmanların enkazından 6'sı çocuk 11 kişi kurtarıldı. 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Düzce'den bölgeye giden Ulusal Keşif Arama Kurtarma ve Araştırma Derneği (UKSAR) ile AFAD Gönüllüleri Derneği (AFGD) ekipleri, afetin ikinci gününde Samandağ ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde çalışmalarını sürdürdü. Ekiplerin gün boyu devam eden çalışmalarında 6'sı çocuk 11 kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Sağlık kontrolünden geçirilen depremzedeler, sağlık ekiplerine teslim edildi.

01.23 | Irak'ın Süleymaniye kentinde Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldı.

Irak / AAIrak / AA

00.44 | Malatya'da yıkılan bir binanın enkazından yaklaşık 44 saat sonra 1 yaralı kurtarıldı.

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Yeşilyurt ilçesinde, yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bostanbaşı Mahallesi'nde yıkılan 8 katlı Özpolatlar Apartmanı enkazından Ülkü Doğan, yaklaşık 44 saat sonra kurtarma ekiplerince çıkarılarak hastaneye kaldırıld��.

00.39 | Deprem bölgelerini kapsayan OHAL kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar, TBMM onayına sunulacak.

00.12 | CAN KAYBI ARTIYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD'da Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin yaptığı açıklamada ölü sayısının 5 bin 894'e; yaralı sayısının da 34 bin 810'a yükseldiğini söyledi.

Oktay, depremden etkilenen 11 ilde yıkılan bina sayısının 5775; enkazdan kurtrılan kişi sayısının da "8 bin civarında" olduğunu açıkladı.

Arama kurtarma çalışmalarının "enkaz altındaki son kişiye ulaşana kadar devam edeceğini" açıklayan Fuat Oktay, "Özellikle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'a ekiplerimizi havadan sevk etmeye devam ediyoruz. Hava şartları artık buna müsaade ediyor" dedi.

00.05 | Adıyaman'da 65 yaşındaki depremzede enkazdan sağ çıkarıldı. Esenler Belediyesi Arama-Kurtarma Ekibi (ESKAT), Adıyaman'da göçük altında kalan 65 yaşındaki kişiyi, enkazdan sağ olarak çıkardı.