Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonunda 10. güne girildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO'ya sert tepki göstererek "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi. Ukrayna, Rusya’nın ateşkes ihlali nedeniyle Mariupol ve Volnovaha kentlerindeki tahliye operasyonlarının durdurulduğunu bildirdi, "Rus tarafı ateşkese bağlı kalmıyor" açıklamasını yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki milliyetçi grupların açılan insani yardım koridorlarından sivillerin çıkmasını engellediklerini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını kaydetti.

CANLI | Savaşta 10. gün: Rusya, Ukrayna'ya ait bir askeri üssü daha ele geçirdi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatında 10. gün...

Rus ordusu Ukrayna'da operasyonlarını yoğunlaştırırken Batı da yaptırımları sıklaştırıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO'ya ateş püskürdü. Zelenski, "İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye. Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi.

Öte yandan ABD, Rusya'nın nükleer konuşlanmasını günlük olarak takip ettiklerini, bir değişiklik olmadığını duyurdu.

CANLI ANLATIM

23:29 | İsrail Başbakanı Bennett, Putin ile görüşmesinden önce ABD'yi bilgilendirmiş

İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmesinden önce ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ı bilgilendirdiği belirtildi.

Axios’un Orta Doğu muhabiri Barak Ravid, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, İsrailli kaynakların kendisine Bennett’in Moskova’ya hareket etmeden önce dün Sullivan’ı telefonla arayarak görüştüğünü söylediğini yazdı.

Paylaşımda, Sullivan’ın Bennett’in Moskova ziyaretine karşı çıkmadığı ancak İsrail Başbakanı'nın Putin’in pozisyonunu etkileme şansı konusunda şüphelerini aktardığı öne sürüldü.

Bennett ile Putin'in yaklaşık 3 saat süren bugünkü görüşmesinde, ikilinin "Ukrayna etrafındaki durumu müzakere ettikleri" kaydedilmişti.


23:00 | Putin, hükümeti ‘Rusya’ya karşı dostça davranmayan’ ülkelerin listesini yapmakla görevlendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile hükümeti, Rusya’ya karşı ‘dostça olmayan eylemlerde bulunan’ ülkelerin listesini hazırlamakla görevlendirdi. Sputnik’in aktarımına göre Rusya hükümetine söz konusu listeyi tamamlaması için iki gün süre verildi.


20:56 | Putin ile İsrail Başbakanı Bennet Kremlin’de görüştü

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Kremlin’de görüştüğünü bildirdi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin’in Bennet ile Kremlin Sarayı’nda görüşme gerçekleştirdiğini belirtti.

Devam eden görüşmenin içeriğine yönelik bilgi veren Peskov, “Ukrayna etrafındaki durum müzakere ediliyor” dedi.

Peskov, görüşme sonunda basına açıklama yapılmasının planlanmadığını da dile getirdi.

İsrail Başbakanı, Putin ile görüşmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile de görüştü.


20:45 | Kremlin, Putin ve Erdoğan’ın telefonda görüşme planlarını doğruladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin planladığını doğruladı.

Kremlin Sözcüsü, Sputnik haber ajansına açıklamasında, “Böyle bir görüşme planı var” dedi.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın yarın Putin ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi yapmasının planlandığını belirtmişti.


20:10 | Müzakerelerin 3. turu için tarih belirlendi

Ukrayna ve Rusya arasındaki 3. tur müzakerenin Pazartesi günü yapılacağı açıklandı.


19:53 | Rus ordusu Ukrayna’da Herson bölgesinde bir askeri üssü ele geçirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Herson bölgesindeki bir askeri üssün kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Herson bölgesinde bulunan Radensk köyü yakınlarındaki Ukrayna askeri üssünün kontrolünü aldığı bildirildi.

Açıklamada, “Ukrayna askerleri üste, askeri teknik araçlar ve silahlarla bırakarak hızla pozisyonlarını terk etti” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna’nın askeri üssünde "T-64" ve "T-80" model tankların da bulunduğu belirtildi.


18:33 | BM: 1 milyon 368 bin 864 mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Açıklamada, 24 Şubat-4 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Polonya'ya 756 bin 303, Macaristan'a 157 bin 4, Moldova'ya 103 bin 254, Slovakya'ya 101 bin 529, Romanya'ya 63 bin 192, Rusya'ya 53 bin 300, Belarus'a 406 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 133 bin 876 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiği kaydedildi.

canli-savasta-10-gun-rusya-sessizlik-rejimi-ilan-etti-988107-1.


17:26 | Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna sivilleri engelliyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki milliyetçi grupların açılan insani yardım koridorlarından sivillerin çıkmasını engellediklerini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Ukrayna’daki insani yardım koridorlarıyla ilgili bilgi verdi.

Ukrayna’daki milliyetçi grupların Volnovaha ve Mariupol’de açılan insani yardım koridorlarından sivillerin çıkışını engellediğini belirten Mizintsev, “Durum, Harkiv ve Sumi şehirlerinde de aynı” iddiasında bulundu.

Mizintsev, Mariupol'den 200 bin ve Volnovaha'dan 15 bin sivilin hala açık olan insani yardım koridorlarına ulaşamadığını söyledi.

Milliyetçi milislerin Ukrayna’daki rehin alma operasyonlarının devam ettiğini söyleyen Mizintsev, yaklaşık 5 bin yabancının canlı kalkan olarak rehin alındığı iddiasında bulundu.

canli-savasta-10-gun-rusya-sessizlik-rejimi-ilan-etti-988091-1.


16:27 | Putin: Askeri altyapıyı yok etme çalışmaları neredeyse tamamlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını bildirdi.

Putin, Rusya'da sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulama planları olmadığını söyledi.

Putin, başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirtti.

Yaptırımlara değinen Putin, "Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir" ifadelerini kullandı.


16:05 | Ukrayna iki kentte tahliyenin durdurulduğunu açıkladı

Ukrayna, Rusya’nın ateşkes ihlali nedeniyle Mariupol ve Volnovaha kentlerindeki tahliye operasyonlarının durdurulduğunu bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, yaptığı açıklamada, Rusya’nın daha önce insanları tahliye etmek için varılan ateşkes anlaşmasına uymadığını belirtti.

Timoşenko, bu nedenle Mariupol ve Volnovaha kentlerinde tahliye operasyonunu durdurduklarını ifade ederek, “Rus tarafı ateşkese bağlı kalmıyor, Mariupol’e ve çevresine ateş açmaya devam ediyor” dedi.


15:54 | Ukrayna müzakere heyeti üyesi öldürüldü iddiası

Ukrayna'nın müzakere heyetinde bulunan Denis Kireev, vatana ihanetten dolayı Ukrayna Gizli Servisi (SBU) tarafından gözaltına alındığı ve gözaltı sırasında direniş gösterdiği gerekçesiyle istihbarat tarafından vurularak öldürüldüğü iddia edildi.


15:07 | Lavrov: Zelenski çatışmayı kışkırtma eğiliminde

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin NATO ile Rusya arasında çatışma kışkırtmaya çalıştığını belirtti.

Lavrov, açıklamasında, "Sayın Zelenski'nin sürekli kızgınlık dolu açıklamaları iyimserlik katmıyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Hamilerine biraz kaba davrandı ve onları eylemsizlikle suçladı. Ve şöyle bir soru ortaya çıkıyor. Onun umduğu gibi NATO'nun onu savunmamasına çok üzüldüyse, demek ki çatışmanın müzakereler yoluyla değil, bu hikayeye NATO'yu dahil ederek çözülmesini umuyordu. Demek ki hala çatışmayı kışkırtma eğiliminde" ifadelerini kullandı.

Rusya ile Ukrayna arasında müzakereler konusunda Kiev’den henüz yeni bir tarih almadıklarını anlatan Lavrov, dün akşamdan bu yana 3. tur için teklif vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Lavrov, “Ukrayna, Rusya ile bir sonraki müzakere turunun başlamasını ertelemek için sürekli bahaneler buluyor. Rus heyet, hâlâ Ukrayna'dan bilgi bekliyor. Şimdi durum garip görünüyor” dedi.

canli-savasta-10-gun-rusya-sessizlik-rejimi-ilan-etti-988062-1.


14:33 | Bodnar: Barış istiyoruz ve müzakereye açığız

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Öldürülen kadın ve çocuk kadın sayıs�� onlarca rakamlarla ifade ediliyor. Öldürülen sivil sayısı yüzlerce ifade ediliyor. Biz barış istiyoruz ve müzakereye açığız" açıklamasını yaptı.

canli-savasta-10-gun-rusya-sessizlik-rejimi-ilan-etti-988055-1.


13:53 | Peskov: Dünya, Rusya'nın izole edilebilmesi için fazla büyük

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dünyanın, Avrupa ve ABD’nin herhangi bir ülkeyi izole edebilmesi için fazla büyük olduğunu, Rusya’dan ayrılan yabancı şirketlerin de geri döneceklerini söyledi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yönelik uygulanan kapsamlı yaptırımları değerlendirdi.

Batılı ülkelerle Rusya arasındaki ilişkilerin yaptırımlarla gerilediğini vurgulayan Peskov, “Ancak bu, Rusya'nın izolasyonu anlamına gelmez. Dünya, Avrupa ve ABD’nin herhangi bir ülkeyi, özellikle de Rusya kadar büyük bir ülkeyi izole edemeyeceği kadar fazla büyüktür” dedi.

Peskov, ABD’nin Rus petrolüne yönelik yasaklar getirebileceği iddialarını da değerlendirerek, “Bu küresel enerji piyasalarını oldukça sarsabilecek bir durum. Bu oldukça ciddi sonuçlara yol açar" diye konuştu.

Rusya’dan ayrılan yabancı şirketlerin geri döneceklerine inandıklarını anlatan Peskov, “Yabancı şirketlerin tekrar Rus pazarına geri dönecekleri ve konumlarını yeniden kazanmakla ilgilenecekleri zaman gelecek” yorumunda bulundu.

canli-savasta-10-gun-rusya-sessizlik-rejimi-ilan-etti-988051-1.


13:05 | Erdoğan, Putin ile telefonda görüşecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüşeceğini bildirdi. Kalın, "Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.


12:14 | ABD'li alışveriş sitesi eBay, 3 Mart'tan itibaren Rusya'ya sipariş teslimatını askıya aldı.


11:20 | Mariupol yönetimi, sivil halkın kentten ayrılması için insani koridorun 09.00-16.00 (Moskova saatiyle 10.00-17.00) arasında açık kalacağını, ‘yeşil koridor’ olarak Mariupol - Nikolskoye - Rozovka - Pologi - Orehov – Zaporojye rotasının seçildiğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca kentten ayrılmak isteyen herkesin bunu yapabilmesi için tahliyenin aşamalar halinde birkaç gün devam edeceği ifade edildi.


10:55 | Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, 'Ukrayna'da 2037 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini' söyledi.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Jitomir’de NLAW ve Javelin tanksavar sistemlerinin bulunduğu bir depoyu imha ettiğini belirtti.

Ukrayna'ya ait askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılara devam ettiklerini aktaran Konaşenkov, şu bilgileri verdi:

"Operasyonun başlangıcından bu yana toplam 2037 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna ordusuna ait 71 komuta ve iletişim merkezi, 98 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, Osa ve 61 radar istasyonu bulunuyor. Ukrayna ordusuna ait 66 uçak, 708 tank ve zırhlı araç, 74 çok namlulu roketatar, 261 havan topu ve 56 insansız hava aracının imha edildi."


09:45 | Singapur, Rusya'ya yaptırım kararı aldı

Güneydoğu Asya ülkesi Singapur, "Ukrayna'yı işgali nedeniyle" Rusya'ya karşı yaptırım kararları aldı.

Rusya'ya yaptırımlarını açıklayan ülke, "stratejik mallar" olarak kabul edilen askeri veya çift kullanımlı ürünlerin ihracatı veya aktarımı üzerinde kontrol uygulayacak.

Öte yandan, bölgesel ticaret merkezince de yapılan açıklamada tüm finans kuruluşlarının 4 Rus bankasıyla çalışmasının yasaklanacağı belirtilerek, bu bankalar ile mevcut anlaşmaları olan şirketlerin ise varlıklarını dondurması gerektiği kaydedildi.


09:25 | Rusya geçici ateşkes ilan etti

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bugün Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren Rus tarafı sessizlik rejimi ilan ediyor ve Mariupol ve Volnovakha'dan sivillerin çıkışı için insani koridorlar açıyor" denildi.

Açıklamada ayrıca insani koridorlar ve çıkış güzergahları konusunda Ukrayna tarafı ile mutabakata varıldığı da ifade edildi.


08:39 | Belarus'tan 'yaptırımları durdurun' çağrısı

Belarus, Batılı politikacılara ve parlamenterlere Minsk'e karşı yaptırımları uygulamaktan vazgeçmeleri çağrısında bulundu.


07:56 | ABD Merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki savaşa ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya'daki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu.


06:45 | ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post'un medya muhabiri, gazetenin gazetecilerin güvenliği için Rusya'daki muhabirlerinin imzasını kullanmayacağını aktardı.


04:30 | Ukrayna Acil Durumlar Servisi, yangının Zaporojskaya Nükleer Santrali'nin dışında meydana geldiğini, istasyondaki güç ünitelerinden birinin kapatıldığını bildirdi.


03:52 | Ukrayna Dışişleri Bakanı: Nükleer santral patlarsa, Çernobil'in 10 katı büyüklükte olacak

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Zaporojskaya Nükleer Santrali'nde çıkan yangına dair açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Rus ordusu Avrupa'nın en büyük nükleer güç santrali Zaporojskaya Nükleer Santrali'ne dört bir yandan ateş açıyor. Yangın çıktı bile. Patlarsa, Çernobil'in 10 katı büyüklükte olacak. Ruslar derhal ateşi kesmeli, itfaiye ekiplerine izin verip güvenlik alanı oluşturmalı."


03:48 | Meksika'dan Ukrayna'nın silah desteği talebine ret: İnsani yardım gönderilecek

Ukrayna Parlamentosunun silah desteğine olumsuz yanıt veren Meksika, sadece insani yardımda bulunacağını bildirdi.

Ulusal Saray'daki günlük basın toplantısında konuşan Andres Manuel Lopez Obrador, Rusya-Ukrayna savaşında çözümün diplomasiden geçtiğini savunarak "Biz hiçbir yere silah göndermiyoruz, biz barışçılız. Vatandaşlara koruma ve insani yardım yapılacak" ifadelerini kullandı.


03:31 | Zaporojskaya Nükleer Santrali'nde yangın

Ukrayna'nın güneyinde bulunan Zaporojskaya Nükleer Santrali'nde (NPP), yangın çıktığı bildirildi.

Enerhodar şehrinde yer alan nükleer santral Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olarak biliniyor.


01:45 | Moody's Ukrayna'nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Ukrayna'nın kredi notunu "B3"ten "Caa2"e düşürdü.

Moody's'den yapılan açıklamada, Ukrayna'nın kredi notunun düşürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, ülkenin kredi notunun "B3"ten "Caa2"ye indirildiği ve kredi notunun daha fazla düşüş için incelemede kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının Ukrayna'nın borcunu ödeme kabiliyetini zedeleyeceği belirtilen açıklamada, savaşın Ukrayna'nın üretim kapasitesinde hasar yaratması nedeniyle ekonomik ve mali gücü üzerinde ciddi etki yaratacağı ifade edildi.

Moody's, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından 25 Şubat'ta Rusya ve Ukrayna'nın kredi notlarının incelemeye alındığını bildirmişti.


00:56 | Uluslararası Halter Federasyonu, Rus ve Belaruslu sporcuları uluslararası müsabakalardan men etti

Uluslararası Halter Federasyonu, Rus ve Belarus haltercilerinin uluslararası müsabakalardan men edildiğini açıkladı.

Federasyonun açıklamasında, kararın gerekçesinin Ukrayna’daki durum olduğu, Rusya’da da kuruluşun bünyesinde etkinlik gerçekleştirilmesinin yasaklandığı bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"IWF Yönetim Kurulu, Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere toplandı ve Rusya ve Belarus'tan tüm sporcuların, takım yetkililerinin ve teknik yetkililerin herhangi bir uluslararası veya kıtasal halter etkinliğine katılımını bir sonraki duyuruya kadar askıya alma kararı aldı. Ayrıca bir sonraki duyuruya kadar bu ülkelerde IWF etkinliklerinin düzenlenmemesi kararlaştırıldı. Söz konusu istisnai tedbirler, Ukrayna'daki olağanüstü durum göz önünde bulundurularak yürürlüğe alındı."


00:40 | ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer güçlerin de dahil olduğu stratejik kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatından bu yana Rusya'nın nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında değişiklik görmediklerini belirtti.

Kirby, günlük basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Rusya'nın stratejik kuvvetlerini teyakkuza geçirmesi kapsamında nükleer silahlarını konuşlandırmasında herhangi bir değişiklik görüp görmediklerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "Rusya'nın stratejik nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmedik ve elbette ki bunu her gün yaptığımız gibi yakından takip ediyoruz. Şunu da yine ifade etmeliyim ki Bakan (Lloyd) Austin stratejik caydırıcılığımıza güveniyor ve kendi ülkemizi savunmamız konusunda rahat.”


00:30 | Ukrayna Devet Başkanı Zelenski, NATO'ya sert bir tepki göstererek, "İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye" ifadelerini kullandı. Zelenski: "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi.

savasta-10-gun-zelenski-den-nato-ya-elestiri-yagmuru-987896-1.

Zelenski, yaptığı açıklamada, bugün düzenlenen NATO zirvesini, "zayıf ve kafaları karıştıran bir zirve" olarak niteledi. "Herkesin Avrupa için özgürlük mücadelesini bir numaralı hedef olarak görmediğinin açık olduğu bir zirve gerçekleştirildiğini" belirten Zelenski, şöyle devam etti:

"NATO ülkelerinin tüm istihbarat teşkilatları düşmanın planlarını, Rusya’nın taarruza devam etmek istediğini çok iyi biliyor. Dokuz gündür acımasız bir savaş görüyoruz; şehirlerimizi yok ediyorlar, insanlarımızı, çocuklarımızı bombalıyorlar. Yeni saldırılar ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilerek NATO kasıtlı olarak Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmamaya karar verdi.

İttifakın bugün yapabildiği tek şey, Ukrayna için tedarik sisteminden 50 ton dizel yakıt göndermekti. (Yakıt) Muhtemelen Budapeşte Memorandumu’nu yakıp daha iyi yanmasını sağlamamız için ama o (memorandum), bizim için zaten Rus birliklerinin ateşinde yandı."

"NATO bugün uçuşa yasak bölge oluşturmayı reddederek Ukrayna şehirlerinin ve köylerinin daha fazla bombalanması için yeşil ışık yaktı." diyen Zelenski, şunları kaydetti:

"Ama kimi koruyabileceğinizi ve Kuzey Atlantik İttifakı ülkelerini koruyabilip koruyamayacağınızı bilmiyorum. Ortak Avrupa’mız için özgürlüğümüz için ortak özgürlüğümüz için dökülen litrelerce kanımız için litrelerce yakıtla kendinizi bizden koruyamazsınız."

Zelenski, "NATO ülkelerinin, güya Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmakla Rusya'nın NATO'ya karşı doğrudan saldırganlığını kışkırtacağı yönünde bir masal oluşturduklarına inanıyoruz. Bu, kendi kendine hipnoz. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor." dedi.