Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi sürüyor. Savaşta 3. güne girilirken taraflar henüz müzakere masasına oturmadı. Rusya 150 bin nüfuslu Melitopol’e girdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev yönetiminin müzakereler için bugünü işaret ettiğini duyurdu. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre müzakere ihtimali ardından orduya 'dur' emri veren Putin, Ukrayna'nın müzakereleri reddetmesi üzerine emri geri çekti. Rusya Savunma Bakanlığı, tüm birlikte bütün istikametlerde saldırı emri verildiğini açıkladı. ABD Başkanı Biden ise "Ukrayna konusunda Rusya'ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır” dedi ve yaptırım uygulamaktan yana olduklarını söyledi.

CANLI | Savaşta 3. gün: Rusya, bütün birliklere saldırı emri verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını açıklamasından sonra, Rusya birliklerinin Ukrayna’da ilerleyişi sürüyor. Harekatın 3. gününde Rusya 150 bin nüfuslu Melitopol’e girdi. Böylece Ukrayna’da ilk defa yüksek nüfuslu bir kent, Rusya kontrolüne girmiş oldu.

Rusya'ya yönelik dünya çapında çeşitli yaptırım kararları alınırken NATO, Ukrayna'ya daha fazla silah göndereceğini duyurdu.

GECE BOYUNCA ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında Rus askeri birlikleri başkent Kiev'in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin gecenin zor geçeceği ve Kiev'in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Kremlin, Ukrayna'nın müzakere etme ihtimali ardından Putin'in Rus ordusuna 'dur' emri verdiğini, ancak müzakerenin Ukrayna tarafından reddedildiğini, bunun ardından Putin'in de emrini geri çektiğini söyledi.

CANLI ANLATIM

23:55 Lviv Belediye Başkanı: Molotofları hazırlayın

Ukrayna’nın batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, halka seslendi. Başkan Sadoviy açıklamasında, "Savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve molotofkokteyllerini hazırlayın" şeklinde konuştu.Öte yandan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Ukrayna’nın Odessa şehrindeki halkın Rus tankları için molotofkokteylleri hazırladığı kaydedildi.


canli-savasta-3-gun-rusya-butun-birliklere-saldiri-emri-verdi-985347-1.

23:30 Fransa daha fazla askeri ekipman gönderecek

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Fransa'nın Ukrayna'ya daha fazla askeri teçhizat teslim edeceği ve Rusya'ya yönelik yaptırımları artıracağı belirtildi.


23:25 Harkov’da çatışmalar şiddetlendi

Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve Donbas bölgesine yakın olan Harkov şehrinde bu gece çatışmalar şiddetlendi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, “Rusya herhangi bir saldırı ihtimalinde ilk Harkov’a saldıracak” ifadelerini kullanmıştı.


23:15 Ukrayna: 3500’den fazla Rus askeri öldürüldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500'den fazla Rus askerin öldürüldüğünü bildirdi. Podolyak, “Sabah itibarıyla 3 bin 500'den fazla Rus askeri öldürüldü ve 200'ü esir alındı” ifadesini kullandı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile sınırındaki bölgelere ilave askeri birlikler yerleştirmeye başladığı belirtildi.


23:10 Litvanya, hava sahasını Rusya’ya kapattı

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, ülke hava sahasının gece yarısından itibaren Rus uçaklarına kapatılacağını bildirdi. Simonyte, "Saldırganların uçaklarına özgür gökyüzünde uçuş yok" ifadesini kullandı. Gün içinde Romanya’da aynı kararı almıştı.


22:40 Pentagon: Rusya 150 bin asker görevlendirdi

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna topraklarına düzenlediği harekat için 150 binden fazla asker görevlendirdiği ve bunların yarıdan fazlasının Ukrayna içine giriş yaptığı belirtildi.


22:35 Ukrayna Deniz Kuvvetleri, “Rusya Federasyonu'na ait savaş gemisi, kendi savaş uçaklarını 'dost ateşi' ile Karadeniz'de imha etti” açıklamasını yaptı.


22:25 Ukrayna’da başkent Kiev’in ardından Odessa bölgesinde de 19:00-06:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.


22:20 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, tweet atarak, BM'den Rusya'yı güvenlik konseyi oylamasından çekmesini istedi.


canli-savasta-3-gun-rusya-butun-birliklere-saldiri-emri-verdi-985337-1.

21:40 Biden: Yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır

ABD Başkanı Joe Biden, CNBC kanalına verdiği röportajda, “Ukrayna konusunda Rusya'ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır” dedi. Ekonomik, politik ve askeri yaptırımları tercih ettiklerini belirten Biden, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı için kısa ve uzun vadede ciddi bedeller ödeyeceğini belirtti. Biden, “Putin, NATO’yu bölemedi. İstediğinin tam tersi olmaya başladı” ifadelerini kullandı.


21:15 Çekya’dan silah ve mühimmat yardımı

Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, ülkesinin Ukrayna'ya silah ve mühimmat yardımı yapacağını açıkladı. Bakan Cernochova, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin, Ukrayna'ya makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat sağlayacağını belirtti.


20:50 Almanya, Ukrayna’ya tanksavar füzesi gönderecek

Almanya hükümeti, Ukrayna’ya Hollanda üzerinden 1000 adet tanksavar ve 500 Stinger füzesi sevkiyatına izin verdi. Ukrayna’ya gönderilecek füzelerin, ilk olarak Hollanda’ya satılarak, Almanya’nın onayının ardından Ukrayna’ya gideceği öğrenildi.

NATO ortaklarının ve AB üyelerinin, Ukrayna'ya Alman yapımı silah tedarik etmesi yasaklanmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da şimdiye kadar Ukrayna'ya ölümcül silah tedarik etmeyi reddetmişti.


canli-savasta-3-gun-rusya-butun-birliklere-saldiri-emri-verdi-985330-1.

20:40 Zelenski: Erdoğan ve Aliyev, müzakere organize etmeyi önerdi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Erdoğan ve Aliyev, Rusya ile müzakere organize etmeyi önerdi” dedi.

‘Ülkeyi özgürleştirene kadar savaşacaklarını’ söyleyen Zelenski, son açıklamasında “Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkarma kararı için herkese minnettarım” ifadelerini kullandı.


20:35 Ukrayna, Rus birliklerinin Zaporijya nükleer santraline yaklaştığını duyurdu.


20:20 Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) öncü ekibin Ukrayna’ya ulaştığını ve insani yardım çalışmalarının başladığını duyurdu.


20:15 İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü: Boğazlar Rus gemilerinin geçişine açık

İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü, Türkiye'deki boğazların, Rus gemilerinin geçişine açık olduğu bilgisini verildi. Sputnik’e konuşan sözcü, “Boğazlar açık. Bize böyle bir kararın bilgisi gelmedi” dedi.


19:55 İngiltere: Rusya’nın ilerleyişi yavaşladı

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da ilerleyişinin yavaşladığı iddia edildi. Açıklamada Rusya'nın ‘lojistik sorunlar yaşadığı’ ifadesi yer aldı. Bakanlık açıklamasında, Kiev'in kontrolünün ele geçirilmesinin Rusya'nın öncelikli askeri hedefi olduğu aktarıldı.

İngiltere Savunma Bakanlığı ayrıca, İngiliz ordusunun NATO'nun doğu cephesini desteklemek için Rusya’nın sınır komşusu Estonya’ya doğru yola çıktığını belirtti. Bakanlık, birliklerin ulaşmasıyla Estonya’daki askeri mevcudiyetlerinin iki katına çıkacağını kaydetti.


canli-savasta-3-gun-rusya-butun-birliklere-saldiri-emri-verdi-985323-1.

19:25 Kiev’de sokağa çıkma yasağı pazartesiye kadar uzatıldı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sokağa çıkma yasağı pazartesi gününe kadar uzatıldı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko tarafından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin kente girişi ihtimaline karşı sokağa çıkma yasağının pazartesiye kadar uzatıldığı açıklandı. Kiev halkının araç kullanmaları da yasaklanırken, "Sokağa çıkma yasağı sırasında sokakta bulunanlar sabotajcı olarak değerlendirilecektir" denildi. Hava saldırısına ilişkin alarmların çalınması durumunda en yakın sığınaklara geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, "Metrolar, sığınak olarak kullanılacak" ifadelerine yer verildi.


19:20 İngiltere ve Hollanda başbakanları, Rusya’nın SWIFT işlemlerinden çıkarılmasını görüştü

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonla gerçekleştirdikleri görüşmede, Rusya’nın uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılması olasılığını ele aldıklarını belirtti.

Johnson, “Bugün, Mark Rutte ile görüştüm, kendisine Ukrayna’ya savunma yardımı tedarikini sağlamadaki önemli desteğinden dolayı teşekkür ettim. Ayrıca, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını ilişkin acil eylemlere duyulan ihtiyacı ele aldık” ifadelerini kullandı.


19:10 Pentagon: Rusya'nın sınıra yığdığı askerlerin yarısı şu anda Ukrayna'nın içinde

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'ya çoğu kısa menzilli balistik füze olmak üzere 250 füze fırlattığını ve Ukrayna sınırına yığılan Rus askerlerinin yüzde 50'sinin şu anda ülkede olduğunu belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Pentagon yetkilisi, çevrim içi yaptığı toplantıda, gazetecilere Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını yakından takip ettiklerini belirten yetkili, "Bu sabah itibarıyla Ukrayna'ya 250 füze atıldığını ve bunların çoğunun da kısa menzilli balistik füzeler olduğunu gördük." diye konuştu.

Her iki tarafın da çatışmalarda askerlerini kaybettiğini dile getiren yetkili, Rus hava saldırılarında sivillerin ve sivil yapıların da zarar gördüğünü bildirdi.


18:37 Rusya Savunma Bakanlığı: Bütün istikametlerde saldırı emri verildi

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ülkesinin Ukrayna'ya saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın Rusya ile müzakereleri reddetmesi nedeniyle saldırıları yoğunlaştıracaklarını kaydeden Konaşenkov, "Kiev'in müzakereyi reddetmesi üzerine tüm birliklere bütün istikametlerde saldırıya geçme emri verildi" ifadesini kullandı.

Bugün Sçastye, Muratovo, Starognatovka, Oktyabrskaya ve Pavlopol yerleşim yerlerinin kontrol altına alındığını aktaran Konaşenkov, "Ukrayna halkına sesleniyoruz. Kiev'deki suçlu yetkililerden, evlerindeki ve şehirlerin yerleşim alanlarındaki tüm ağır silahları derhal kaldırmalarını talep edin. Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna şehirlerinin hiçbir yerleşim alanını vurmadığını bir kez daha vurgulamak isterim" diye konuştu.


18:21 Rusya devlet televizyonları, Avrupa Yayın Birliği'nden çekildi

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasına yasak getirilmesine tepki olarak Rus devlet televizyon kanalları, Avrupa Yayın Birliği'nden (EBU) çekildiklerini duyurdu.

Perviy, VGTRK televizyon kanalları grubu ve Ostankino Radyo Evi'nden yapılan ortak açıklamada, "Rusya'nın Eurovision Şarkı Yarışması-2022'den çıkarılmasına cevap olarak EBU'dan çekildiğimizi duyuruyoruz" ifadesi kullanıldı.


18:15 Rusya Devlet Başkanlığı sitesine siber saldırı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanlığının internet sitesine sürekli siber saldırı yapıldığını bildirdi.

Peskov, devlet başkanlığı sitesine yönelik siber saldırılara ilişkin, "Saldırılar sürekli yapılıyor. Web sayfası sık sık donuyor" ifadesini kullandı.

Bazı Hacker toplulukları, Ukrayna'ya saldırması nedeniyle Rusya'ya karşı siber savaş açmıştı. Sosyal medyadan, dünyadaki bilgisayar korsanlarına Rusya'yı hedef alma çağrısı yapan topluluk, Kremlin'in internet sitesi dahil devlete ait pek çok siteyi erişilmez hale getirdiklerini duyurmuştu.

canli-savasta-3-gun-kremlin-putin-in-dur-emrini-geri-cektigini-acikladi-985316-1.


16:56 Ukrayna’dan Rusya'nın “Kiev müzakereleri reddetti” açıklamasına yanıt

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kiev'in ateşkesle ilgili müzakereleri reddetmediği, ancak Rusya'nın ültimatomunu kabul etmediği ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı danışmanı, Ukrayna'nın müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu ama Rusya'nın ilk başta müzakere için sunduğu koşulların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yetkili, Rus askerlerinin Ukrayna'daki ilerleyişini dün askıya aldığı açıklamasının da doğru olmadığını belirtti.


16:50 Blinken, Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık askeri yardım yetkisi verdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığı’nı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne 350 milyon dolarlık askeri yardım yapma konusunda yetkilendirdiğini açıkladı.


16:16 Kiev’de sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Kiev Belediye Ba��kanı Vitali Klitşko, bu akşam yerel saatle 17:00 ile yarın sabah 08:00 arasında Kiev’de sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Önceki sokağa çıkma yasakları 22:00 ile 07:00 arasında uygulanıyordu.

Kararı Twitter’dan duyuran Klitşko, “Sokaktaki her sivil düşmanın sabotaj ve keşif birliklerinin bir parçası olarak görülecektir” dedi.


16:14 Erdoğan, Zelenski ile telefonda görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesinde bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.


15:50 Peskov: Putin Rus ordusuna 'dur' emri verdi ancak Ukrayna müzakereyi reddedince emri geri çekti

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün müzakere beklentisiyle orduya ilerlemeyi durdurma talimatı verdiğini ancak Ukrayna tarafının müzakereyi reddetmesi nedeniyle Rus güçlerinin bugün ilerleyişini sürdürdüğünü belirtti.

Peskov, "Ukrayna yönetimiyle yapılması beklenen müzakereler nedeniyle Rusya Başkomutanı ve Devlet Başkanı, dün ana Rus güçlerinin ilerleyişini durdurması yönünde emir verdi. Fakat Ukrayna tarafının müzakereyi reddetmesi nedeniyle bu sabah ana Rus güçlerinin ilerleyişi harekat planına uygun olarak yeniden başladı" dedi.

Putin'in 'dur' emri sonrasında bazı noktalarda askeri faaliyetlerin devam ettiğini, mobil milliyetçi ve Banderacı gruplarla çatışmalar yaşandığını söyleyen Peskov, "Bu gruplar, 'cihat mobil' usulüyle saldırı araçları yükledikleri taşıtlar özellikle de kamyonlar kullanıyorlardı. Artık bunlara 'Bandera mobil' deniyor" diye konuştu.


15:18 Fransa, Manş Denizi’nde bir Rus kargo gemisine el koydu

Fransa Donanması, Manş Denizi’nde St. Petersburg limanına gitmekte olan bir Rus kargo gemisini durdurdu. Fransız yetkililerin BBC’ye verdiği bilgiye göre donanma, yeni AB yaptırımları nedeniyle böylesi bir müdahale yaptı.

Bir yetkili “127 metre uzunluğundaki Baltic Leader adlı otomobil taşıyan gemi dün gece durdurulduktan sonra Fransa’nın kuzeyindeki Boulogne-Sur-Mer limanına götürüldü” dedi ve ekledi: “Bu Fransız hükümetinin emriyle yapıldı. Geminin AB’nin yaptırım listesinde yer alan bir şirkete ait olduğundan şüpheleniliyor. Fransız gümrük memurları şu anda gemiyi inceliyor. Geminin tayfası da yetkililerle işbirliği içinde.”

Rus haber ajansı RIA da Fransa’daki Rus büyükelçiliğinin Fransız yetkililerden açıklama talep ettiğini aktardı.

Rusya'nın Fransa Büyükelçiliği, Manş Denizi'nde 'Baltic Leader' adlı bir Rus kargo gemisinin durdurularak gözaltına alındığını doğruladı. Diplomatik temsilcilik, gemi kaptanının elçiliğe telefonla ulaştığını belirtti.

canli-savasta-3-gun-rusya-melitopol-de-kontrolu-ele-gecirdi-985297-1.


14:55 Ukrayna Büyükelçiliği: Bayraktar SİHA’ları Rusya konvoyunu vurdu

Türkiye'den Ukrayna ordusuna gönderilen silahlı insansız hava araçları (SİHA) bir Rus konvoyunu hedef aldı.

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği, resmi Twitter hesabından görüntü paylaşarak, vurulan araçların Rus ordusuna ait olduğunu belirtti.

Paylaşımda, “Ukrayna Hava Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Herson şehrine giren Rus konvoyu etkisiz hale getirdi” denildi.


13:50 Ukrayna: Fransa silah göndermeye hazır

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian'la yaptığı görüşmeye ilişkin Twitter hesabından bilgi paylaştı. Kuleba, Fransa'nın Ukrayna'ya asker ve teçhizat göndermeye hazır olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi: "Fransa, Rusya'nın SWIFT sisteminden men edilmesini destekliyor. Rusya'nın işgalini durdurmak için üçüncü bir AB yaptırım paketi uygulamaya çağırdım. Fransa, Ukrayna'nın kendisini savunmasına yardımcı olmak için silah ve askeri teçhizat sağlamaya da hazır."


13:24 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Barış içinde yaşayabiliriz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Kiev'in çevresindeki önemli noktaların kontrol altında olduğunu söyledi. Zelenski, "Düşman saldırılarına direndik ve başarıyla püskürttük. Neyi koruduğumuzu biliyoruz. Bizler ülkeyi, toprağı, çocukların geleceğini koruyoruz. Çatışmalar devam ediyor. Kiev'in etrafındaki şehirlerimiz ordumuz tarafından kontrol ediliyor. Düşmanın planlarını bozduk" ifadelerini kullandı.

Kiev'in kontrolleri altında olduğunu belirten Zelenski, "Gelip bize yardım etmek isteyen kim varsa onları silahlandıracağız" açıklamasında bulundu.

Zelenski ayrıca, Ukrayna yurttaşlarının AB üyelik hakkı kazandığını ve önemli ölçüde destek alacaklarını duyurarak, "Bu savaşı durdurmamız gerekiyor, barış içinde yaşayabiliriz" dedi.

Zelenski, "Ölmek ve başkalarını öldürmek için neden Ukrayna'ya gönderildiğini anlayamayan binlerce kurban ve yüzlerce esir var. Hükümetinize savaşın durdurulması gerektiğini ne kadar hızlı söylerseniz, insanlarınız o kadar hayatta kalacaktır" dedi.

Zelenski, "Macaristan ve Almanya'nın SWIFT kararını destekleyecek kadar cesur olduğunu umut ediyoruz" diye konuştu.


12:38 Lviv Belediye Başkanı: 60 Rus askeri, Ukrayna ordusu ile çatıştıktan sonra geri çekiliyor

Başkent Kiev'de siren sesleri duyulurken, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentine Rusya'nın asker indirdiği bildiriliyor. Lviv Belediye Başkanı, 'ilk saldırının püskürtüldüğü' açıklaması yaptı.


12:30 Polonya, Rusya ile oynayacağı Dünya Kupası ön eleme maçına çıkmayacak

Polonya Futbol Federasyonu Başkanı Cezary Kulesza, Rusya ile oynanacak Dünya Kupası ön eleme maçına çıkmayacaklarını açıkladı.

Kulesza, "Daha fazla söz yok, harekete geçme zamanı. Polonya, Rusya'ya karşı Dünya Kupası play-off maçı oynamayacak" dedi.


12:20 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, "Şimdiye kadar Rus güçleri tarafından yapılan saldırılarda 3'ü çocuk, 198 sivil hayatını kaybetti. 33'ü çocuk, 1115 kişi ise yaralı" açıklaması yaptı.


11:49 Çekya ve Hollanda’dan Ukrayna'ya silah yardımı

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi devam ederken Avrupa ülkelerinden Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat desteği devam ediyor. Çekya Hükümeti 8,6 milyon dolar değerinde silah ve mühimmatın Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Hollanda da Ukrayna'nın talebine karşılık olarak en kısa zamanda Ukrayna'ya 200 hava savunma roketi yollayacağını açıkladı.


11:46 Kiev metrosu tümüyle sığınak moduna geçirildi, seferler durduruldu

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Kiev metrosunun tümüyle sığınak moduna geçirildiğini ve yolcu taşımacılığı yapılmayacağını açıkladı.


11:34 Fransa Ulusal Savunma Konseyi bugün bir kez daha toplanacak

Fransa lideri Emmanuel Macron'un Ulusal Savunma Konseyi'ni bugün saat 16.00'da bir kez daha toplayacağı açıklandı.


11:00 Ukrayna Dışişleri Bakanı'ndan 'Rusya'yı tamamen izole edin' çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba “Güzel, huzurlu şehrimiz Kiev, Rus kara kuvvetleri ve füzelerinin saldırısı altında bir gece daha geçirdi. Bunlardan biri Kiev'de bir apartmana çarptı. Dünyadan Rusya’nın tamamen izole edilmesini talep ediyorum. Büyükelçileri sınır dışı edin. Petrol ambargosu koyun. Rus ekonomisini yok edin. Rusya Federasyonu'nun savaş suçlularını durdurun" dedi.


10:56 Kiev’de sivillerin yaşadığı binaya bomba düştü.

Rusya’nın askeri operasyonlarında Ukrayna başkenti Kiev’in Zhuliany bölgesinde apartmanlar vuruldu.

Ülkede bomba ve çatışma sesleri duyulurken, Kiev’deki Julyani semtinde bulunan bir site binasına bomba düştü. Dumanların yükseldiği binanın 4-5 katı patlamanın ardından zarar gördü.

Saldırıda ölen ya da yaralanan kişi sayısına yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

canli-savasta-3-gune-girildi-muzakere-pazarligi-suruyor-985265-1.

canli-savasta-3-gune-girildi-muzakere-pazarligi-suruyor-985264-1.


10:30 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Size bu sabah söyleyebileceğim bir şey varsa, o da bu savaşın devam edeceğidir... Bu kriz sürecek, bu savaş sürecek ve beraberinde gelen tüm krizlerin kalıcı sonuçları olacak" dedi.


10:15 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tekrar patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çaldı.


09:40 Ukrayna lideri Zelenski, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuğunu açıkladı. Zelenski, ''Partnerlerimizin gönderdiği silahlar ve ekipmanlar Ukrayna'ya doğru yola çıktı. Savaş karşıtı koalisyon işe yarıyor'' dedi.


9:20 Rusya Savunma Bakanlığı: Melitopol kentinin tamamı kontrol altına alındı

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Azov Bölgesin'e bağlı Melitopol kentinde tam kontrolü sağladığını açıkladı.

Özel askeri harekatın 3. gününde son durum hakkında bilgi veren Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Melitopol şehrinde Rusya Silahlı Kuvvetleri birlikleri tarafından tam kontrol sağlandı. Rus askerler, barışçıl sakinlerin güvenliğinin sağlanması ve Ukrayna istihbarat servislerinin ve milliyetçilerin provokasyonlarının önlenmesi için tüm önlemleri alıyor" dedi.

Konaşenkov, Rus güçlerinin gece boyunca Ukrayna'nın askeri tesislerini hava ve kara bazlı kruz füzeleri kullanarak yüksek hassasiyetli silahlarla vurduğunu açıkladı.


09:06 Zelenski: Ben burdayım, silahlarımızı bırakmayacağız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesaplarından paylaştığı bir video ile "Ben buradayım" mesajı verdi.

Zelenski, videoda "Herkese günaydın. Sahte haberlere inanmayın. Ben buradayım. Silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Silahlarımız gücümüzdür. Burası bizim toprağımız. Ülkemiz. Bizim çocuklarımız. Bütün bunları koruyacağız" ifadelerini kullandı.


09:00 Biden, Ukrayna'ya 350 milyon dolarlık askeri yardımı onayladı

ABD Başkanı Joe Biden da, ABD Dışişleri Bakanlı��ı'na 350 milyon doları savunma ihtiyaçlarına ayrılmak üzere olmak üzere Ukrayna'ya toplamda 600 milyon dolar yardım tahsis etmesi talimatını verdi.


8:48 Ukrayna: Rusya'ya ait helikopter ile 3 uçak vuruldu

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait helikopter ve 3 uçağın vurulduğunu bildirdi.

Başkanlığın Facebook hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait bir helikopter, 2 Su-25 savaş uçağı ve İl-76 nakliye uçağını vurduğu belirtildi.

Rus birliklerinin Kiev bölgesinin Vasilkov kentine paraşütlerle inmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, başkent Kiev sokaklarında çatışmaların sürdüğü aktarıldı.


8:20 Kiev yetkilileri, bölge sakinlerini Rus güçlerine karşı sokak çatışmalarının sürdüğü konusunda uyarıyor. İnsanları sığınak aramaya çağırıyorlar.


7:52 Ukrayna açıklarında Japon firmaya ait kargo gemisi vuruldu

Ukrayna açıklarında Japon firmaya ait bir kargo gemisine füze isabet ettiği, bir mürettebatın yaralandığı bildirildi. Kargo gemisinin halihazırda seyrüseferini sürdürebildiği ve hasar tespit çalışmaları için Türkiye'ye doğru yol aldığı kaydedildi.

Kyodo, yabancı haber ajanslarına dayandırdığı bilgiye göre, Ukrayna otoriteleri, geminin Rusya kuvvetlerince vurulduğunu aktardı.


7:50 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kent merkezi yakınlarında yerel saatle 05.45 sularında çok sayıda silah sesi yankılandı.


7:15 ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği, ülkedeki ABD'lilere en yakın sığınakları bulmaları yönünde uyardı

ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'da "koşulların bir anda kötüleşebileceği" konusunda uyarıda bulunarak, ülkedeki ABD vatandaşlarına en yakın sığınakları bulmaları yönünde çağrıda bulundu. Büyükelçilik yaptığı açıklamada, "Ukrayna genelinde güvenlik durumu son derece değişken olmaya devam ediyor ve koşullar bir anda kötüleşebilir. ABD vatandaşları uyanık kalmalı ve en yakın sığınağın veya korunaklı alanının yerini bilmelidir" dedi.


06:17 S&P, Rusya ve Ukrayna'nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya'nın döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB+"ya ve yerel para cinsinden kredi notunu da "BBB"den "BBB-"ye düşürdü. Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ülkenin bankacılık sisteminin büyük bir kısmı da dahil olmak üzere güçlü uluslararası yaptırımlara yol açtığı kaydedildi.

S&P, Ukrayna'nın da uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunun "B"den "B-"ye düşürüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısının Ukrayna'nın ekonomik büyümesi, finansal istikrarı, dış konumu ve kamu maliyesi için risk oluşturduğu kaydedildi.

Ayrıca bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Ukrayna'nın uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunu "B"den "CCC"ye düşürdüğünü duyurdu.


05:00 New York'taki BM Genel Merkezi'nde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının kınanması teklifiyle toplanan Güvenlik Konseyi'nde, Rus Büyükelçinin veto hakkını kullanmasına sinirlenen Kislitsa, "Ülkeme karşı yürütülen bu savaş, binlerce Rus askerinin cesetleri Rusya'daki annelerine gönderilmeden sona ermeyecek." ifadesini kullandı.


canli-savasta-3-gune-girildi-muzakere-pazarligi-suruyor-985254-1.

04:56 Guterres, Amin Awad'ı BM Ukrayna Kriz Koordinatörü olarak atadığını duyurdu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın kınama kararının kabulünü veto ettiği, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin çekimser kaldığı Güvenlik Konseyi toplantısının hemen ardından Ukrayna'daki krizin yönetimi için koordinatör atadığını duyurdu.

Genel Sekreter, "Yanıtımızı güçlendirmek için bugün Amin Awad'ı BM Ukrayna Kriz Koordinatörü olarak atad��ğımı duyuruyorum." ifadesine yer verdi.


4:45 Washington Post: ABD'nin Zelenski'ye tahliye teklifinde bulundu

ABD'nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye Rusya tarafından 'yakalanması ya da öldürülmesini' önlemek için kendisini Kiev'den çıkarmayı teklif ettiği ancak Zelenski'nin bu teklife şu ana kadar olumsuz yanıt verdiği iddia edildi.

Washington Post gazetesinin ABD'li ve Ukraynalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD hükümeti, Zelenski'ye 'Rusya tarafından yakalanması ya da kaçırılmasını önlemek için kendisine Kiev'den ayrılması için yardım etmeye hazır olduğunu' belirtti.

Ancak Zelenski, bu teklifleri şu ana kadar reddederek, 'ülkesinin başında kalacağını' belirtti.

Zelenskiy, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Rusların 1 numaralı hedefinin kendisi, 2 numaralı hedefinin de ailesi olduğunu ancak ülkesini savunmak için görevinin başında olacağını" söylemişti.


03:42 ABD Hazine Bakanlığı'ndan Putin ve Lavrov'a yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışi��leri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi'nin 11 üyesinin yaptırım listesine alındığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla koordineli olarak, Ukrayna'ya yönelik saldırının "mimarlarına" yaptırım uyguladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Başkan Putin ve Bakan Lavrov, Rusya'nın demokratik egemen bir devlet olan Ukrayna'yı sebepsiz ve hukuksuz bir şekilde işgal etmesinden doğrudan sorumludur." değerlendirmesi yer aldı.


03:00 Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etmesinin ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, 43 ülkenin imza koyduğu ortak bildiriyi okudu.

ABD Daimi Temsilcisi, Rusya'nın oylamada veto kararı ile yetkisini suiistimal ettiğini belirterek, Ukrayna'daki durumla ilgili "Burada saldırgan olan Başkan Putin'dir. Bunun başka bir orta yolu yoktur." ifadesini kullandı.

Thomas Greenfield, Ukrayna'yı ve BM Şartı'nı desteklemeye devam edeceklerini kaydetti ve "Bu konuyu, Rusya'nın vetosunun geçerli olmadığı Genel Kurul'a taşıyacağız ve dünya ulusları Rusya'yı sorumlu tutmaya devam edecek." diyerek sözlerini noktaladı.



02:17 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Twitter üzerinden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna için yapılan oylamanın sonuçlarını değerlendirdi.

İşgalin kınanması için ‘evet’ oyu veren ülkelere teşekkür eden Zelenski “Rusya’nın vetosu Güvenlik Konseyi’ndeki plakasının, Avrupa haritasının ve dünyanın üzerinde bir kan lekesidir. Savaş karşıtı koalisyon derhal harekete geçmeli!” dedi.


02:00 Ukrayna'nın Vinnytsia bölgesinde Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğü bildirildi.

Vinnytsia İl Devlet İdaresi Başkanı Sergiy Borzov, sosyal medya sayfasından yaptığı açıklamada, Kalinovka kasabası yakınlarında Ukraynalı askeri pilotlar tarafından Rus Su-25 savaş uçağının düşürüldüğünü kaydetti.

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus hava indirme birliklerini taşıyan bir uçağın vurulduğunu duyurdu.


01:30 Zelenski: Bu gece zor geçecek

canli-savasta-3-gune-girildi-kiev-de-patlama-sesleri-985167-1.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bu gecenin zor geçeceğini ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiğini söyledi. Zelenski yaptığı konuşmada, "Bu gece gündüzden daha da zor geçecek. Birçok şehrimiz saldırı altında: Çernihiv, Kharkiv, Donbas'taki kızlarımız ve erkeklerimiz, güneydeki şehirlerimiz... Kiev'e özel dikkat göstermeliyiz. Başkenti kaybedemeyiz" ifadelerini kullandı.


00:20 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin sözcüsü, "Rusya ile müzakere için yer ve zamanı görüşüyoruz. Ateşkes ve barışı konuşmaya hazırız" dedi.

Zelenskiy'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, ülkesinin Rusya'nın müzakere teklifini reddettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, iki ülkenin görüşmelerin yeri ve zamanı konusunda istişarelere devam ettiğini bildirdi.

Nikiforov, Facebook'tan yaptığı açıklamada, ülkesinin ateşkes, barış ve müzakere için her zaman hazır olduğunu ve bunun onların değişmeyen pozisyonu olduğunu ifade etti.

Müzakere teklifini reddettiklerine ilişkin açıklamaların doğru olmadı��ını ifade eden Nikiforov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in teklifini kabul ettik. Şu saatlerde taraflar müzakere sürecinin yer ve zamanı konusunda istişarelere devam ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Nikiforov, müzakereler ne kadar çabuk başlarsa, normal hayata dönme şansının o kadar artacağını belirtti.


00:17 Rusya Savunma Bakanlığı, Cuma akşam saatlerinde Ukrayna’nın güneyindeki Azov bölgesinde gerçekleştirilen deniz çıkarması sonucu Rus askeri birliklerin Melitopol şehrine girdiğini bildirdi.
Hiçbir direnişle karşılaşmadıklarını belirten Rusya, şehirde Sovyetler Birliği bayraklarıyla karşılandıklarını ifade etti.


00:10 Kiev'de patlama sesleri

canli-savasta-3-gune-girildi-muzakere-pazarligi-suruyor-985174-1.

Kiev'de tekrar patlama sesleri duyulmaya başlandı ve sirenler çalıyor.

Kiev'de yerel saat 22.34'te sirenler çalmaya başladı, ardından patlama sesleri duyuldu.

Şehirde 20.45'ten sonra da patlama sesleri duyulmuştu.


00:06 Litvanya, Rusça TV kanallarını engelledi

Litvanya'da Radyo ve Televizyon Komisyonu (LRTK), Rusça yayın yapan 6 televizyon kanalının yayınının askıya alındığını duyurdu.

Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonunun (LRT) haberine göre, LRTK Başkan Yardımcısı Ricardas Slapsys yaptığı açıklamada, "Altı Rusça televizyon kanalının geçici olarak askıya alınması kararı verildi." dedi.

Açıklamada, Planeta RTR, Rossiya 24, Belarus 24, NTV Mir kanallarının yayınlarının 5 yıl, PBK ve TVCI televizyonlarının yayınlarının da 3 yıl askıya alındığı belirtildi.


00:00 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle ABD'nin Rusya Devlet Ba����kanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı. Detaylar ise daha sonra açıklanacak.