YouNow gördüğüm, incelediğim kadarıyla biraz da kontrolsüz bir ortam. İzleyip izlememek bizim elimizde olsa da çocuklarımız için dikkatli olmalıyız

Canlı yayın artık çocuk oyunu

Elimden geldiğince size yeni teknolojileri, yükselen, moda olan sosyal medya değerlerini anlatmaya çalışıyorum. Başlıktan da anlayacağınız gibi son dönemin en çok moda olan sosyal medya aktivitesi ‘canlı yayın’ konusunda popülerliğini her geçen gün artıran bir uygulamadan bahsedeceğim. YouNow.com, sitesi üzerinden ya da iOS, Android işletim sistemine sahip telefon, tabletten canlı yayın hizmeti veren bir platform. Bu platform daha once blog.tv olarak yayın yapıyordu. İsim, tasarım, yazılım değişikliği ve en önemlisi kullanıcılarına bir gelir modeli sunması sayesinde hızla popülerliğini artırdı ve sosyal medya canavarlarının dikkatini çekmeyi başardı. Hatırlarsanız bu tarzda yayın yapan Periscope’u anlatmıştım. YouNow beni çok şaşırttı; performansı Periscope’u epey sollamış. Çok daha iyi görüntü kalitesi, kullanım kolaylığı, takipçiler ile sınırsız yazışma imkânı ve en önemlisi düşük pil ve sistem tüketimi ile Periscope’u tercih etmememiz için pek çok avantajla karşımıza çıkıyor. Periscope düşük görüntü kalitesi, sınırlı yazışma imkânı, yüksek sistem ve pil tüketimi ile cihazlarımızı epey zorluyordu.

YouNow’a girmek için Facebook, Google+ ya da Twitter hesabınız olması yeterli. Bağlandıktan sonra profil sayfanızı oluşturup yayına başlayabilirsiniz. Yayında bazı incelikler var. Beğeni toplamak çok önemli. Ne kadar çok beğeni alırsanız ana sayfada o kadar öne çıkabiliyorsunuz. Böylece daha çok takipçi kazanmak mümkün. Her kullanıcı yaptığı yayınlar sayesinde puanlar topluyor ve bu puanları platform içinde kullanabiliyor.

Şimdi işin biraz daha ciddi taraflarına bakalım. YouNow gördüğüm, incelediğim kadarıyla biraz da kontrolsüz bir ortam. İzleyip izlememek bizim elimizde olsa da çocuklarımız için dikkatli olmalıyız. 10-15 yaşlarında çocukların yaptığı yayınları izledim. Evlerini, ortamlarını tüm detaylarıyla anlatıyorlar. Bu çok ciddi bir tehlike. Hırsızlar bu platformu takip edip epey iş yapabilir! Aman dikkat. İşin bir diğer tarafı da bu tip platformların olmazsa olmazı cinsellik! Bu konuda da çok dikkatli olmak gerek. Siz siz olun çocuklarınızı internette çok kontrolsüz bırakmayın. Sonra hiç istemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Bu platformun ‘şimdilik’ en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi gelir modelinin olması. Üstelik YouTube’dan çok daha avantajlı bir gelir paylaşımına sahip olduğunu da eklemeliyim. YouNow ile iş ortağı olursanız ve iyi bir kitleniz de varsa geçiminizi bile sağlayabilecek parayı kazanabilme şansı var. Dedim ya ‘şimdilik’ ilgi yoğunluğu arttığında paylaşım oranlarında bir düşme olması bir ihtimal. Şimdilik iyi para veriyorlar. İş ortağı olabilmek kolay değil tabii. Belli bir kitle ve yoğun izlenirliğe sahip olmak en önemli şart.

Geçen gün, Apple Türkiye’nin davetiyle ofislerine gittim. İngiltere’den Apple Watch ürününden sorumlu bir yetkili ile uzun bir sohbet ve saat incelemesi yapma fırsatım oldu. 31 Temmuz’da Türkiye’de de satışa sunulan Apple Watch dünya genelinde çok ciddi talep gördü. Giyilebilir teknoloji her geçen gün hayatımıza biraz daha giriyor ve devam da edecek. Bugüne kadar çıkmış tüm akıllı saatleri inceledim. Apple Watch bunların içerisinde en iyisi diyebilirim. Dış görünüş ve kullanılan malzeme kalitesi, şıklığı gerçekten etkileyici. Apple’ın en büyük farkı olan basit arayüz, kolay kullanım felsefesi ile ben teknolojik cihazlardan anlamam lafını unutturuyor. En anlamayan kişinin bile 5 dakika içerisinde adapte olup kullanması mümkün. Yazılım olarak baktığınızda da dengeli işletim sisteminin devamı olan iOS burada da kendini hissetiriyor. Saatin alt tarafında bulunan algılayıcılar, detektörler sayesinde vücudunuzla ilgili tüm performans bilgileri toplanıp gün içinde ne kadar oturduğunuz, kaç kalori harcadığınız ne kadar egzersiz yaptığınız kayıt altında tutuluyor. İstediğiniz zaman bu verileri inceleyebiliyor; aylık, yıllık performansınızı takip edebiliyorsunuz. Hatta güzel bir özelliği de uzun süre oturduğunuzda ‘Haydi Timur biraz kalk hareket et’ diye uyarması. Pek çok iOS uygulaması saat üzerinden de eşzamanlı çalışıyor. Mesajlar, sosyal medya hesaplarınız, mailler telefonu cebinizden çıkartmadan önünüze geliyor. Üzerinde çok iyi bir mikrofon olması da özellikle araç kullanırken çok yardımcı oluyor. Böylece herhangi ek bir cihaza gereksinim duymadan güvenli bir şekilde konuşmalarınızı yapabiliyorsunuz. İş dünyasının çok hoşuna gidecek bir özellikten bahsetmeden edemeyeceğim. Toplantıya girdiğiniz iş arkadaşınızda da Apple Watch varsa özel haberleşme teknikleri geliştirebilirsiniz. Nasıl mı? Saatinizin ekranına örneğin 2 kere vurduğunuzda ‘hayır’ 3 kez vurduğunuzda ‘evet’ anlamına gelsin diye anlaşırsanız, rahatlıkla haberleşmeniz mümkün. Siz ekrana kaç kez vurursanız karşı tarafın bileğinde o kadar sayıda titreşim göndermiş oluyorsunuz. Ekrana elle çizim yaparak da ona mesaj göndermek mümkün.İncelemenizi öneririm.