Bu yazı yayınlandığında, 64. Cannes film festivalinin ödülleri açıklanmış olacak.

Bu yazı yayınlandığında, 64. Cannes film festivalinin ödülleri açıklanmış olacak. Festivalin son günü olan Cumartesi 21 Mayıs’ta ise her yıl olduğu gibi paralel yarışmaların ve jürilerin ödülleri Cumartesi günü açıklandı. Emir Kusturica başkalığındaki jüri, “Un Certain Regard-Belli Bir Bakış” ödülünü iki filme verildi. Biri Koreli yönetmen Kim Ki-Duk’un “Arigang”ı ikincisi ise Alman Andreas Dresen’in bizim de çok beğendiğimiz “Halt auf freier strecke-Yolda Kalmak”ına verildi. Jüri özel ödülü “Dönüş” ve “Sürgün” ile ses getiren Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev’e giderken, En İyi Yönetmen Ödülü İranlı muhalif yönetmen Mohammad Rasoulof ve yarışmanın en güzel filmlerinden “Be Omid e Didar-Görüşmek Üzere”sine verildi.
Bu yıl 50. Yaşını kutlayan “Semaine de la Critique-Eleştirmenlerin Haftası”nda Nespresso Büyük Ödülü Amerikalı Jeff Nichols’un “Take Shelter” filmi alırken, ikinci ödülü Arjantinli Pablo Giorgelli’nin “Las Acacias” (Akasyalar) filmi aldı.  Yönetmenlerin Onbeşi’nde (Quinzaine des Réalisateurs) Avusturyalı Karl Markovics’in “Atmen”i ve Belçikalı Bouli Lanners’in “Les Géants”ı iki başlıca ödüle layık görüldü. Cinéfondation Kısa Metrajlı film ödülleri ise şöyle paylaştırıldı: 1.lik ödülü “Der Brief-Mektup” ile Alman yönetmen Doroteya Droumeva’ya; 2.lik ödülü”Drari” ile Fransız Kamal Lazraq’a; 3.lük ödülü ise “Ya-Gan-Bi-Hang” ile Güney Koreli Son Tae-gyum’a verildi.
FIPRESCI ve Ökümenik Jüri Ödülleri
Festivalin en saygın ödüllerinden Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu FIPRESCI ödüllerinde, resmi yarışma seçkisinde—bizim de üç Altın Palmiye adayımız arasında bulunan—Aki Kaurismaki’nin “Le Havre”ı alırken, Un Certain Regard bölümünde Pierre Scholler’in “L’Exercice de l’Etat-Devlet Yönetimi” aldı. Jeff Nichols ödüllerine FIPRESCI yan bölümler ödülünü de ekledi.

Sinema sektöründe çalışan farklı ülkelerden Hıristiyanlardan oluşan Ökümenik Jüri'nin ödülü ise yine bizim favorilerimizde Paolo Sorrentino’nun “This Must Be the Place-Doğru Yer Burası Olmalı”sı aldı. Cannes’da iki yıldır verilen LGBT “Queer Palm” ödülü ise Güney Afrikalı Oliver Hermanus’un “Skoonheid” filmine layık görüldü.