Cannes’da jüri kolayı ve vasatı seçti

Pedro Almodovar’ın başkanlığındaki jüri, bu vasat seçkide kolayı seçerek, suya sabuna dokunmayan bir Altın Palmiye verdi. İsveçli Ruben Östlund’un ‘The Square’i (Dörtgen) ilk saati gerçekten keyifli, geri kalan bir buçuk saati ilk saatin tekrarı.

2014’te Jane Campion başkanlığındaki jüri Nuri Bilge Ceylan’ın 'Kış Uykusu'na Altın Palmiye’yi (haklı olarak) verdiğinde, tartışanlar yine de olmuş, ama en azından herkes jürinin bu 'cesur' kararını alkışlamıştı. O yıldan beri art arda tüm jüriler aynı cesareti gösterip, şaşırtıcı bir karar veremedi. Keza Almodovar ve ekibi de suya sabuna bulaşmayacak ama bazılarının bizleri kızdırdığı bir seçim yaptı.

Sofia Coppola’nın En İyi Yönetmen Ödülü ile başlayalım, zira gerçekten en az hak edilen ödül bu olsa gerek. Bu kararı verenlere 1971’de aynı filmi yapan Don Siegel’i bir daha izlemelerini öneririz. Lanthimos’un En İyi Senaryo’su yönetmen olarak ödül alsa anlardık, ama 'ölen babasının intikamını göze göz, dişe diş' alan bir yeni yetmenin hikâyesi gerçekten çok zayıf. Ve Lynn Ramsey’e iki ödül verilmesi sadece şaşırtıcı değil, 2003'ten beri 'her film bir tek ödül alacak' yönetmeliğine de ters. Bir kez daha senaryo 'pedofillerin elinden küçük kızları para için kurtaran psikopat katil' ile özetleneceğine göre anlamsızlık hâd safhada. Joaquim Phoenix’in En İyi Erkek Oyuncu ödülü de tartışılır. Anlaşılan 'her filme tek ödül' yönetmeliği, En İyi Senaryo’yu iki film paylaştığı için (geçen sene Farhadi’de olduğu gibi) göz ardı edilmiş.

Diğer ödüller ise bizim öngördüğümüz şekilde. 'Kalp Atışı 120'nin Büyük Ödülü'nü, Diane Kruger’in En İyi Kadın Oyuncu’sunu tahmin etmiş, Zvyagintsev’e Jüri Ödülü’nden iyisi, hatta Altın Palmiye’yi yakıştırmıştık. Nicole Kidman’ın ise bir ödül alacağından emindik. Altın Kamera’nın vasat bir Fransız filmine gitmesine (Léonor Séraille’ın 'Jeune Femme-Genç Kadın'ı) üzüldük, ancak bu filmin özelliği tüm ekibinin baştan sona kadın olmasıydı. Film en azından sinema dünyasının cinsiyetçi tutumuna kafa tutuyor.

Bu arada Almodovar dediğini yaptı ve Netflix filmlerini ödül listesine almadı. Ama jüri yedi ödülden üçünü (Phoenix, Coppola, Kidman) Amerikalılara vererek (Kidman’ı da Avustralyalıların en Amerikalısı sayarsak), 70. yılın en fazla Amerikan ödüllü festivallerden biri olmasını sağladı.

Un Certain Regard Ödülleri
Cumartesi akşamı törenle verilen Belli Bir Bakış bölümü ödüllerinde büyük ödülü (Prix Un Certain Regard) İranlı Mohammed Rasoulof’un 'Lerd' (Balçık) filmi aldı. İtalyan oyuncu ve yönetmen Sergio Castellito’nun filmi 'Fortunata'nın kadın oyuncusu En İyi Oyuncu ödülünü alırken, Mathieu Amalric’in 'Barbara'sı 'Sinemada Şiirsellik' ödülü aldı. En İyi Yönetmen ödülünü Amerikalı Taylor Sheridan 'Wind River' ile, Jüri Ödülü ise Meksikalı Michel Franco 'Las Hijas de Abril' (Nisan Kızları) ile aldı.

FIPRESCI ve Ökümenik Jüri Ödülleri
Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu FIPRESCI ödülleri Resmi Yarışmada Fransız Robin Campillo’nun '120 Battements par minutes-Kalp Atışı 120'ye, Un Certain Regard-Belli Bir Bakış ödülü bizim de büyük keşfimiz Rus Kantemir Balagov’un 'Tesnota-Daralma'sına ve paralel yarışmalar Yönetmenlerin Onbeşi ve Eleştirmenler Haftası ödülü Portekizli Pedro Pinho’nun 'A Fabrica de Nada' (Hiçbir şey Fabrikası)na verildi.
Farklı kültürlerden gelen Hıristiyanlar ile sinema camiasından profesyonellerden oluşan Ökümenik Jüri’nin ödülü ise bizim de çok sevdiğimiz Japon Naomi Kawase’nin 'Hikari' (Aydınlık)’ına verildi.

Ödül Listesi:
Altın Palmiye: The Square (Dörtgen) Ruben Östlund
70. Yıl Özel Ödülü: Nicole Kidman
Büyük Ödül: 120 battements par minute (Kalp Atışı 120) Robin Campillo
En İyi Yönetmen: Beguiled (Aldatılmış) Sofia Coppola
En İyi Erkek Oyuncu: Joaquin Phoenix (Lynn Ramsey’in You Were Never Really Here )
En İyi Kadın Oyuncu: Diane Kruger «(Fatih Akın’ın Aus Dem Nichts-Birdenbire)
Jüri Ödülü: Nelyubov (Sevgisiz) Andrey Zvyagintsev
En İyi Senaryo Ödülü: Yorgos Lanthimos ve Efthimis Filippou Kutsal Geyiğin Katli ile birlikte Lynne Ramsay You Were Never Really Here
Altın Kamera (İlk Film): Jeune femme (Genç Kadın) Léonor Séraille
Kısa Film Altın Palmiyesi: Tatlı bir Gece Qiu Yang (Çin)
Kısa Metraj Mansiyon: Tavan Teppo Airaksinen (Finlandiya)