Cannnes Uluslararası Film Festivali 65. kez sinemaseverlerle buluşuyor. ‘Moonrise Kingdom-Aydoğuşu Krallığı’ filmiyle açılışını yapacak olan festival Wes Anderson’un yanısıra Lee Daniels, Andrew Dominik ve Jeff Nichols Amerikan sinemasını resmi yarışmada temsil edecek


65. yaşını kutlayan Cannes Uluslararası Film Festivali seçkisi geçtiğimiz günlerde Paris’te açıklandı. 16-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenen festivale bu yıl ABD sineması damgasını vurmuş. “Moonrise Kingdom-Aydoğuşu Krallığı” filmiyle festivalin açılışını yapacak Wes Anderson’un yanısıra Lee Daniels, Andrew Dominik ve Jeff Nichols Amerikan sinemasını resmi yarışmada temsil edecek. Kanadalı yönetmen David Cronenberg ana seçkiye bir kez daha seçilirken, oğlu Brandon Cronenberg, resmi yarışmanın Belli Bir Bakış bölümünde “Antiviral” adlı ilk filmiyle yarışacak.

Resmi yarışma filmlerini İtalyan yönetmen Nanni Moretti başkanlığındaki jüri ödüllendirecek. Geçtiğimiz yıl Nuri Bilge Ceylan ile birlikte Büyük Ödülü paylaşan Belçikalı Dardenne kardeşlerden Jean-Pierre Dardenne kısa film ve sinema okulları temsilcilerinin yarıştığı Cinéfondation jürisine başkanlık edecek. Resmi yarışmanın diğer bölümü Belli Bir Bakış-Un Certain Regard jürisinin başını ise İngiliz aktör Tim Roth çekecek.

Resmi seçkide yer alan filmlerin çoğunun altında Cannes’ın gediklilerinin imzası var: Kiarostami, Salles, Loach, Haneke, Mungiu, Resnais, Reygadas, Audiard, Carax... 27 Mayıs’taki kapanışını ise Nisan ayı başında yaşama veda eden Fransız yönetmen Claude Miller’in “Thérese Desqueyroux” yapacak.

64. festivalde Altın Palmiye’yi “Hayat Ağacı” ile alan Terrence Malick’in yeni filmi “The Funeral-Cenaze” bitmediğinden seneye kalırken, festival yöneticisi Thierry Frémaux 16 Mayıs’a kadar resmi seçkiye (her yıl olduğu gibi!) birkaç film daha eklenebileceğini duyuruyordu.

FESTİVALDE TÜRKİYELİLER

Genç yönetmen Rezan Yeşilbaş “Kadın Üçlemesi”nin ikinci filmi olan “Sessiz-Be Deng” ile resmi seçkinin Kısa Metrajlı filmler bölümünde yarışacak. Fatih Akın, babasının memleketi Sürmene’nin Çamburnu beldesinde çektiği “Der Müll im Garten Eden-Cennet Bahçesinde Çöplük” adlı belgesel ise Özel Gösterimler seçkisinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl “Bir Zamanlar Anadoluda” ile Cannes’da Büyük Ödülü alan Nuri Bilge Ceylan, bu kez Fransız Yönetmenler Birliğinin “Carosse d’or-Altın Fayton” ödülünü almaya gelecek.

*

Resmi yarışma filmleri

"Moonrise Kingdom", Wes Anderson (açılış filmi) -ABD
“De rouille et d’os”, Jacques Audiard-Fransa
“Holly Motors”, Leos Carax-Fransa
“Cosmopolis”, David Cronenberg-Kanada
“The Paperboy", Lee Daniels-ABD
“Killing Them Softly”, Andrew Dominik-ABD
“Reality”, Matteo Garrone-İtalya   
“Amour”, Michael Haneke-Avusturya
“Lawless”, John Hillcoat-Avustralya
“In Another Country”, Hong Sang-soo-Güney Kore
“The Taste of Money”, Im Sang-soo-Güney Kore
“Like Someone in Love”, Abbas Kiarostami-İran
“The Angels’ Share”, Ken Loach-İngiltere
“V Tumane”, Sergei Loznitsa-Ukrayna
“Beyond the Hills”, Cristian Mungiu-Romanya
“Après la bataille”, Yousry Nasrallah-Mısır
“Mud”, Jeff Nichols-ABD
“Vous n’avez encore rien vu”, Alain Resnais-Fransa
“Post Tenebras Lux”, Carlos Reygadas-Meksika
“On The Road”, Walter Salles-Brezilya
“Paradis: Amour”, Ulrich Seidl-Avusturya
“The Hunt”, Thomas Vinterberg-İsveç