Yoğun güvenlik önlemleri altında sükûnetle biten 69. Cannes Film Festivali’nde George Miller başkanlığındaki jüri şaşırtıcı ödül listesi ile anlaşılan sakinliği bozmak istedi. Jarmush ve özellikle de Maren Ade’nin liste dışı kalması tepki yarattı. Ökümenik (ruhani) jüri ile aynı filmlerin seçimi de düşündürdü.

69. Festival sona ererken, jüri açıklandığında içimizden geçen (ve sizlerle paylaştığımız) önsezi ne yazık ki gerçekleşti. “Mad Max’cı” Avusturyalı başkan Miller’ın ekibinde sadece iki yönetmen vardı, Lazslo Nemes ve Arnaud Desplechin, geri kalan üyelerin eğilimleri başkanları kadar belirsizdi. Sonuçta, ödül dağılımı bu jüri derlemesine bizce çok uydu. Ken Loach’a ödül, hatta Altın Palmiye verilmesinden en mutlu olacak destekçilerden olsak da, “Ben, Daniel Blake” gerçekten İngiliz ustanın en zayıf filmlerinden biri. Film, her yıl sinemayı bırakacağını açıklayıp Cannes’a geri gelen Loach’a jürinin 79. baharında şanlı bir jübile yapmak istediğini düşündürüyor. Neyse, ruhani jüri ile neredeyse aynı filmleri ödüllendirmeleri düşündürücü...

“Dolanmania” Cannes’ı 2014’den beri sarmıştı. Xavier Dolan, bizce bu yılki filminden çok daha iyi olan “Mommy” ile iki yıl önce Jean-Luc Godard ile birlikte (büyük rezalet!) Jüri Özel Ödülünü paylaştıktan sonra, Kanadalı “harika çocuğun” geri geldiğinde ödül listesindeki yerini yukarılara doğru çıkartacağı belliydi. Sonuçta “kuru gürültü” nitelediğimiz “Sadece Dünyanın Sonu”nun en azında Altın Palmiye değil de Büyük Ödül almasına sevineceğimiz aklımızdan geçmezdi. Yıldız oyuncuların ağırlıkta olduğu jüri yine Fransa’nın yıldızlarını toplayan kadroya göz kırpmış olabilir.

Diğer şaşkınlık İranlı Asghar Farhadi’nin iki ödül birden alması. 2003 yılında Patrice Chéraux başkanlığındaki jüri seçkiyi eleştirerek neredeyse tüm ödülleri Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak’ının dahil olduğu üç filme dağıttığından beri, festivalde kural bir filmin yedi ödülden sadece birini alması şeklinde değiştirilmişti. Kuralı hiçe sayarak Farhadi’ye En İyi Senaryo ve oyuncusu Shahab Hosseini’ye En İyi Erkek Oyuncu’ya ödül verilmesi sanırız daha sonra da tartışma konusu olacak. Oyuncu ödülüne diyeceğimiz bir şey yok, bizim de favorilerimizdendi. Ancak “Müşteri” ikinci bir ödülü hak etmiyordu.

cannes-da-sasirtan-son-140466-1.

İki Rumen filmi bizce seçkinin en iyileriydi, anlaşılan Cristian Mungiu’nun “Bakalorya”sı için aldığı En İyi Yönetmen’iyle yetineceğiz. Olivier Assayas’ın ödülü Mungiu ile paylaşması başkalarını şaşırta da bizi sevindirdi. Brillante Mendoza’nın “Ma’Rosa”sını sevmiş, gönlümüzden listede yer almasını beklemiştik. Ama çok sayıda ve çok iyi kadın rollerinin yer aldığı seçkide başrol oyuncusu Jaclyn Jose’nin En İyi Kadın ödülü aklımıza gelmemişti, yine de sevindirici. İngiliz Andrea Arnold’a Cannes’da üçüncü kez Jüri Özel Ödülü getiren “American Honey”sine paye verilmesine diyecek söz bulamıyoruz.

Sonuçta jüriler bizler kadar sübjektif kararlar alıyor, alacak. Bu yüzden tartışılacak bir şey yok aslında. Ama her sene çok iyi filmler unutulmaya devam edecek ödül listesinde. Bu yılın unutulanlar Maren Ade (Toni Erdmann), Jim Jarmush (Paterson), Alain Guiraudie (Dik Durmak-Rester Vertical) ve en önemlisi Cristi Puiu’nun bizce Altın Palmiyelik “Sieranevada”sı.

Diğer ödüller

Belli Bir Bakış: Resmi seçkinin Belli Bir Bakış – Un Certain Regard bölümünün ödülleri 21 Mayıs gecesi açıklandı. Finlandiya filmi “Olli Maki’nin Hayatının En Mutlu Günü” bizce haklı bir başarı elde etti.

Ökümenik Jüri: Farklı kültürlerden gelen Hıristiyanlar ile sinema camiasından profesyonellerden oluşan Ökümenik Jüri ödülü Xavier Dolan’ın “Sadece Dünyanın Sonu”filmi ana ödülü alırken, Andrea Arnold imzalı “American Honey” ve Ken Loach’un “I, Daniel Blake”i mansiyona layık görüldü.

FIPRESCI Ödülleri

Geçtiğimiz ay Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu FIPRESCI Başkan’lığına ikinci kez seçilen Alin Taşçıyan, bu yıl aynı zamanda Cannes’daki 9 kişilik jürinin de başını çekiyordu. FIPRESCI jürisi ana yarışma ödülünü Maren Ade’nin “Toni Erdmann”ına, Un Certain Regard ödülünü Rumen Bogdan Mirica’nın “Caini-Köpekler”ine, yan seçkiler ödülünü ise Eleştirmenlerin Onbeşi’nde yer alan Fransız Julia Ducournau’nun “Grave-Feci” filmine verdi.

*****

Ödül listesi

Altın Palmiye

‘I, Daniel Blake/Ben, Daniel Blake’- Ken LOACH

Büyük Ödül

‘Juste La Fın Du Monde/Sadece Dünyanın Sonu’ - Xavier DOLAN

En İyi Yönetmen

Cristian Mungiu ‘Bacalaureat/Bakalorya ve

Olivier Assayas ‘Personal Shopper’

En İyi Senaryo

Asghar Farhadi ‘Forushande/Müşteri’

Jüri Özel Ödülü

‘American Honey’, yönetmen Andrea Arnold

En İyi Kadın Oyuncu

Jaclyn JOSE ‘Ma Rosa’, yönetmen Brillante MENDOZA

En İyi Erkek Oyuncu

Shahab HOSSEINI, “Forushande/Müşteri’ Asghar FARHADI

Kısa Filmler

Altın Palmiye

‘Timecode’, yönetmen Juanjo GIMENEZ

Altın Kamera (İlk Film ödülü)

‘Divines/Harikalar’, yönetmen Houda BENYAMINA yönetmenlerin Onbeşi seçkisinden