Cannes Film Festivali’nin bu yılki resmi seçkisi 14 Nisan’da Paris’te açıklandı. Basın toplantısından önce, genç direnişçiler sahneyi işgal ederek bir bildiri okudu. Günlerdir Paris’in République Meydanı’ndaki yaşıtlarının başkaldırısına benzer bir tavırla söz alan gençler, görsel işitsel üretim sektöründe, özellikle de sinemada çalışanların iktidarın yeni İş Yasası dayatmasına ve sanatsal üretim alanında çalışanları destekleyen devlet bütçesinin azaltılmasına karşı çıktılar.

Altın Palmiye için 20 film, henüz jürisi belli olmayan Belli Bir Bakış bölümünde ise 17 film yarışacak. Festival yönetimi bu elemeyi izledikleri 1869 uzun metrajlı film arasından seçmiş. Biz bu yıl aslında Cannes’da Semih Kaplanoğlu’nu “Buğday” ile yarışmada görmeyi umut ediyorduk. Anlaşılan Thierry Frémaux’nun başını çektiği seçki komitesi, Nuri Bilge Ceylan dışındaki Türkiyeli sinemacıları Cannes’da görmeye hazır değil. Gedikliler arasında Dardennes Kardeşler, Ken Loach, Pedro Almodovar, Jim Jarmush, Brillante Mendoza, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Xavier Dolan, Olivier Assayas gibi isimler yer alıyor.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde resmi yarışma jüri başkanlığını Avustralyalı yönetmen George Miller yapacağı açıklandığında, “Mad Max”ın yaratıcısının bu görevi alması bazılarını şaşırtmıştı. Ancak, “serbest piyasacı” Pierre Lescure’ün “sinema bilgesi” Gilles Jacob’dan Festival yönetimimi devraldığı geçen yıldan itibaren “İkinci Cannes döneminin” başlayacağını bu sayfalarda duyurmuştuk. Seçkide rol alan ve festivale katılacak Hollywood yıldızlarının (ilk kez Cannes’a gelecek Julia Roberts ve George Clooney gibi) bu yıl doruk yapacağını açıklayan yöneticiler, geçen yılki karamsar öngörümüzü ne yazık ki teyit edeceğe benzer... Prensip olarak hiçbir yarışmaya katılmayan Woody Allen’in “Cafe Society” ile üçüncü kez festivali açacak olması sevindirici.

Festivalin bu yılki afişi de alışılmışın dışında bir tercihle çıktı karşımıza. Afişte, Jean-Luc Godard’ın Alberto Moravia’nın romanından uyarladığı “Le Mépris-Nefret”inde, Michel Piccoli’yi Capri’deki efsanevi Villa Malaparte’nin merdivenlerini çıkarken görüyoruz.

Kısa film ve Cinéfondation jürisinin başında ise Cannes’ın gediklilerinden Japon kadın yönetmen Naomi Kawase yer alacak. Kawase ekibiyle 5008 film arasından seçilen 10 kısa film ve 18 Sinema okulu filmini (Cinéfondation) değerlendirecek.

Rezan Yeşilbaş ve Kaan Müjdeci Atelier’de

Bu yıl Festivalin Atelier’sinde, yani projeleri umut vaat eden sinemacıların yer aldığı atölyede Türkiye’den iki yakın arkadaş yer alıyor. 2012’de “Be Deng-Sessiz” ile Kısa Film Altın Palmiyesini kazanan Rezan Yeşilbaş ilk uzun metrajlı filmi “Yatılı Okul” ile, “Sivas”tan sonra ikinci filmini hazırlayan Kaan Müjdeci de “Iguana Tokyo” projeleri ile katılıyor.