17-28 Mayıs arasında Cannes’da sinema şöleni var. 70. yılını kutlayacak Cannes Film Festivali Arnaud Desplechin’in yarışma dışı gösterilecek “Les Fantomes d’Ismael-İsmael’in Hayaletleri” ile açılıyor

Cannes Festivali 70 yaşında

Dünyanın en büyük sinema buluşması 17-28 Mayıs tarihleri arasında 70. baharını kutluyor. Bu yıl festival Fransa’nın en parlak yönetmenlerinden Arnaud Desplechin’in yarışma dışı gösterilecek “Les Fantomes d’Ismael-İsmael’in Hayaletleri” ile açılıyor. Açılış ve kapanış gecelerini bu özel yılda İtalyan oyuncu Monica Belluci yapacak. Festivalin ilk gününün tek yarışma filmi 2014’te ‘Leviathan’ ile Cannes’da En İyi Senaryo Ödülünü kazanan Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev’in ‘Nelyubov-Aşk Hatası.’

Jüriler belli oldu

Pedro Almodovar’ın başkanlığındaki Resmi Yarışma Jürisi üyeleri belli oldu. Geçen yıl ödül töreninden eli boş dönen Alman yönetmen, senaryo yazarı ve yapımcı Maren Ade, mesleğinin doruğunda Amerikalı oyuncu Jessica Chastain, Çinli oyuncu ve yapımcı Fan Bingbing, Fransa’nın önemli sanatçılarından oyuncu, yönetmen, senaryo yazarı ve şarkıcı Agnes Jaoui, Cannes’ın gediklilerinden Koreli yönetmen ve senarist Park Chan-wook, Amerikalı popüler oyuncu, aynı zamanda şarkıcı ve yapımcı Will Smith, yıllardır Cannes’da bir türlü ödüllendirilemeyen İtalyan sinemasının en önemli isimlerinden Paolo Sorrentino ve Oscar ve César ödüllü Fransız müzisyen Gabriel Yared.

Resmi seçkinin diğer yarışması Un Certain Regard-Belli Bir Bakış’ın jürisini ise Amerikalı oyuncu Uma Thurman yönetecek. Kendisine bu görevde Mısırlı yönetmen Mohamed Diab, Fransız oyuncu Reda Kateb, Belçikalı yönetmen Joachim Lafosse ve Karlovy Vary festivalinin sanat direktörü Karel Och eşlik edecek.

En iyi ilk filme verilen Caméra d’Or-Altın Kamera Ödülü Jürisine Fransız oyuncu Sadrine Kiberlain, kısa filmlerin her iki seçkisi, Cinéfondation ve Kısa Film Yarışmasına ise Romen yönetmen Cristian Mungiu başkanlık edecek.

cannes-festivali-70-yasinda-287842-1.Amerikan parasının fendi festivali yendi

Amerikalı Noah Baumbach ve Koreli Bong Joon-ho’nun Resmi Yarışmada yer alan filmlerinin büyük ölçüde Amerikan İnternet dizi ve film kanalı Netflix tarafından finanse edildiği ortaya çıkınca, dağıtım yapılamayacağı için sinema çevrelerinde bu iki filmin yarışmadan çekileceği söylentileri çıkmıştı. Festival yönetimi geçen günlerde resmi bir basın açıklamasıyla bu haberi yalanladı. Ancak aynı açıklamada, Netflix ile yapılan müzakerelerin sonuç vermediği ve bu iki filmin Fransa’da dağıtımının yapılamayacağı da ‘üzülerek’ eklenmiş. Bu deneyimden hareketle, Cannes yönetimi gelecek yıldan itibaren festivalde yarışmak isteyen Netflix destekli filmlerin Fransa’da sinema salonlarında dağıtılmasını ve gösterimini şart koşacağını da belirtiyor.