Cannes Film Festivali organizasyonu, İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan eylemlere destek verdiği için molla rejimi tarafından gözaltına alınan Taraneh Alidusti'ye destek verdi. Cannes Film Festivali organizasyonu, Alidusti'nin serbest bırakılması yönünde çağrı yaptı.

Cannes Film Festivali'nden İran'da gözaltına alınan Taraneh Alidusti'ye destek

Fransa merkezli Cannes Film Festivali organizasyonu, İran'da saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybeden Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan eylemlere destek verdiği için 'protestoları kışkırtmak' suçlamasıyla gözaltına alınan ünlü oyuncu Terane Alidusti için açıklama yaptı.

Cannes Film Festivali'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, organizasyonun Alidusti'nin İran'da gözaltına alınmasını sert bir dille kınadığı ve derhal serbest bırakılma çağrısı yaptığı belirtildi.

Alidusti'nin 2022'de "Leyla'nın Kardeşleri" filmindeki rolü dolayısıyla Cannes'da olduğu anımsatılan açıklamada, "Cannes Film Festivali, (Alidusti'nin) özgürlük ve kadın hakları için yürüttüğü barışçıl mücadelesiyle dayanışma içinde ve ona desteğini sunuyor" ifadesi kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

İranlı oyuncu Taraneh Alidusti, saçının bir kısmı gözüktüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve komaya girerek yaşamını yitiren Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan eylemlere destek vermek için 10 Kasım'da sosyal medya hesabından başörtüsüz bir fotoğrafını yayınlamıştı.

Alidusti, Mahsa Amini'nin ölümünden sonra başlayan "protestoları kışkırtmak", "yanlış ve çarpıtılmış içerik yayımlamak" ve "İran karşıtı grupları desteklemek" suçlamalarıyla 17 Aralık Cumartesi günü gözaltına alınmıştı.

Terane Alidusti, 2016’da en iyi yabancı film Oscar’ı alan "Furuşende (Satıcı)" filmindeki rolü ile dünya çapında üne kavuşmuştu.