Cannes'ın bu seneki baş jürisi Cate Blanchett

Sinemanın en prestijli festivallerinden Cannes'da bu yılın baş jürisi Avustralyalı Aktris Cate Blanchett oldu.

İşyerinde cinsel tacize karşı Hollywood kampanyasının öncülerinden Oscar ödüllü Avustralyalı Aktris Cate Blanchett, bu yılki Cannes Film Festivali’nin baş jürisi seçildi.

48 yaşındaki Blanchett, 8 Mayıs’ta başlayacak olan festivalin tarihindeki 12. kadın baş jüri olacak.

CİNSEL TACİZE KARŞI ÖNCÜ İSİMLERDEN OLDU

Hollywood’da bu yıl film yapımcısı Harvey Weinstein, onlarca kadın tarafından cinsel taciz ve tecavüzle suçlanmıştı. Kadınların #Metoo (Ben de) kampanyasıyla yaygınlaşan açıklamalar, sinema ve dizi sektöründe yıllardır gizli kalan cinsel saldırıları açığa çıkarmıştı.

Cate Blanchett, Harvey Weinstein’e tepki gösteren ilk kadınlardan biriydi. Blanchett, son filmi ‘Thor: Ragnarok’un prömiyeri öncesi yaptığı açıklamada “İster film yapımcısı olsun ister ABD Başkanı, güç sahibi her erkek, kadınları işyerinde ya da başka bir yerde cinsel olarak korkutma, istismar etme ayrıcalığına sahip olduğunu düşünür. Bunlar, yaptıklarının hesabını vermeli” demişti.

Blanchett, Hollywood’da Meryl Streep ve Jennifer Lawrence gibi isimlerle birlikte işyerinde cinsel tacize karşı “Time’s Up” (Süre doldu) inisiyatifini başlatan 300 kadından biriydi.

2 AKADEMİ ÖDÜLÜ VAR

Blanchett, 2014’te Woody Allen’ın ‘Blue Jasmine’ filmiyle en iyi kadın oyuncu Oscar’ına layık görülmüştü. 2005 yılında ise Martin Scorsese’in ‘The Aviator’ filmindeki Katherine Hepburn rolüyle Oscar’da en iyi yardımcı kadın aktris ödülünü almıştı.

Cannes’da geçtiğimiz yılın baş jürisi İspanyol Yönetmen Pedro Almodovar’dı. Altın Palmiye ödülü İsveçli yönetmen ve senarist Ruben Östlund'un yönettiği ‘The Square’ın olmuştu.