İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde Hipokrat Yemini değiştirilerek "hastanın cinsel yönelimi" kısmı sansürlendi. Yemini okuyan bazı öğrenciler ise sansürlenen kısmı, söylemeye devam etti.

Çapa Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde Hipokrat Yemini sansürlendi

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde öğrencilerin mesleğe başlamadan önce okuduğu, “Hekimlik Andı” olarak bilinen Hipokrat Yemini’nin ‘hastanın cinsel yönelimi’ bölümü sansürlendi.

Çapa Tıp Fakültesi’nde yemin töreni yapıldı. Paylaşılan videolarda yemini okuyan görevlinin, hastanın cinsel yönelimi’ bölümünü sansürlediği görüldü. Bazı öğrenciler ise bu sansürü tanımayarak, ilgili bölümü okudu.

Paylaşılan videonun 28. saniyesinde yeminin sansürlendiği görülüyor.

Video şöyle:

SAKARYA’DA DA YAŞANMIŞTI

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2021’deki mezuniyet töreni öncesi, Hipokrat Yemini’nden “cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölüm çıkarımıştı.

Öğrencilerin tepkisi üzerine, “mezuniyet töreni” programından çıkarılan yemin bir gün öncesinden öğrencilere okutuldu. Üniversitenin dayattığı metne tepki gösteren bazı öğrencilerin “Hipokrat Yemini”ni okuduğu öğrenildi.