Salihli’nin Çapaklı köylüleri, bölgede yapılması planlanan biyogaz enerji santralına karşı direndikleri için jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alınmasını protesto ettiler. Yapılan açıklamada, “Halkın jandarmasının halka karşı uyguladığı bu baskı ve şiddet asla kabul edilemez” denildi.

Çapaklı’da jandarma saldırısı protesto edildi: Salihli halkı yalnız değildir


BİRGÜN İZMİR

Manisa'nın Salihli ilçesi Çapaklı Mahallesi’nde, 34,4 bin metrekarelik alanda Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Biyogaz Enerji Santralı ve Gübre Üretim Tesisi’ne karşı gelen yurttaşlara geçtiğimiz günlerde jandarma darp ederek gözaltına almıştı.

Yaşanan olayların ardından bugün Çapaklı köyünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını EGEÇEP Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş ve Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege okudu.

Yapılan açıklamada, yöre halkı tarafından istenmediği halde biyogaz tesisi kurulmak istenildiği vurgu yapılarak, şunlar ifade edildi:

“Salihli ve Çapaklı halkı, tesisi istemediklerini defalarca belirtmiş, bu isteklerini Mahkemeye de taşımıştır. Mahkeme süreci devam ederken biyogaz şirketi, sahaya iş makinelerini sokarak çalışmalara başlamıştır. Bu hukuk tanımaz davranış karşısında Çapaklı halkı, 24.07.2020 günü meşru direnme hakkını kullanmış, iş makinelerinin bölgeyi terk etmesini istemiştir. Bu haklı istekleri, Salihli Kaymakamı tarafından da uygun görülmüş ve Mahkeme süreci tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istemiştir. Ancak şirket, tüm bunlara karşın çalışmalarını sürdürmekte ısrar ederek iş makinelerini yeniden sahaya sokmuş, yol yapımına başlamıştır. Bu duruma tepki gösteren Salihli ve Çapaklı halkı, haklı olarak yeniden iş makinelerinin çalışmasına engel olmak istemiştir. Halkın bu haklı isteğine yardımcı olması gereken jandarma, bunu yapacağına hukuksuz şirketin yanında yer almış ve halka aşırı şiddet göstererek müdahalede bulunmuştur. Bir kez daha yineliyoruz: halkın jandarmasının halka karşı uyguladığı bu baskı ve şiddet asla kabul edilemez.”

"HALKIN DİRENMESİ MEŞRUDUR"

Açıklama şu şekilde sonlandırıldı:

“Mahkeme süreci devam ederken, şirkete ait kamyon ve iş makinelerinin sahaya gelerek çalışmalara başlaması üzerine, gerek Salihli ve gerekse Çapaklı halkı, tesisin kurulmak istendiği sahaya gelerek bu yasa dışı çalışmaların derhal durdurulmasını istemişti. Konuyla ilgilenen Salihli Kaymakamı, Mahkeme kararına kadar çalışmaların durdurulacağını açıklamasına karşın şirket, yeniden iş makineleri ile gelerek yol yapım çalışmalarına başlamış, yöre halkını ve hukuku hiçe saymıştır. Bunun üzerine tesisler alanında toplanan halk, sloganlar atarak, bu çalışmaların yasa dışı olduğunu, mahkemenin henüz karar vermediğini belirtip çalışmalara engel olmak istemiştir. Halkın bu haklı isteği karşısında jandarma, şirket yetkililerini uyarıp çalışmaları durdurmasını istemek yerine halka saldırmış, darp ederek birçok kişiyi darp ederek gözaltına almıştır. Gözaltına alınanlar, sorgularından sonra, suçsuz oldukları anlaşılarak serbest bırakılmışlardır. Bu da halkın, direnmesinin meşruluğunu göstermektedir. Saldırı emrini verenlerin derhal görevden uzaklaştırılmasını, Mahkeme süreçleri sonlanıncaya kadar şirketin çalışmalarının durdurulmasını istiyoruz. Bu yapılmadığı taktirde, doğacak olaylardan yetkilileri sorumlu tutacağımızı, Salihli ve Çapaklı halkının yanında yer alacağımızı, onların meşru direnme haklarını savunacağımızı açıkça duyuruyoruz. Salihli halkı yalnız değildir.”