Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Cargill işçileri, Bursa’da başlattıkları direnişi İstanbul Cargill genel merkezi önünde sürdürüyor. BirGün’e konuşan işçiler “Çocuklarımız için mücadele diyoruz. İşe iade edilene kadar direnişe devam edeceğiz” dedi.

Cargill işçilerinin direnişi sürüyor: Çocuklarımızın yüzünü güldürmek istiyoruz

NERGİS ŞENGEL/MELTEM DEMİRALP

ABD’li gıda tekeli Cargill’in Bursa Orhangazi’deki fabrikasında sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, 492 gündür direnişte. Firmanın Ataşehir’deki genel müdürlüğünde üç gün önce direnişe başlayan işçiler geceleri de genel merkez binasının önünü terk etmiyor.

SENDİKALAŞMAYA İZİN VERİLMELİ

BirGün’e konuşan Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş işyeri örgütlenme sorumlusu Suat Karlıkaya, eylemlerin haklarını alana kadar devam edeceğini kaydetti. Karlıkaya, “Bu direniş çeşitli safhalardan geçen bir direniş. Arkadaşlarımızın işe geri alınması için mücadele veriyoruz. Haksız gerekçelerle işten çıkarılan 14 arkadaşımızın işe iadesini ve Cargill’in anayasal hak olan sendikalaşmaya izin vermesini istiyoruz” dedi.

ÇOCUKLARIMIZ İYİ YAŞASIN DİYE

Direnişin kendilerini için bir okul olduğunu ifade eden direnişçi Muharrem Özcan, çocuklarını daha iyi koşullarda yaşatabilmek adına işverenlere karşı mücadele ettiklerini belirtti. Özcan: “14 arkadaşımızla beraber haksız nedenlerden dolayı işten çıkarıldık. 491 gündür işe geri alınmak için eylem yapıyoruz. Direniş bir okuldur. Hepimiz işçiyiz, emekçiyiz ve çocuklarımız iyi yaşasın diye çalışıyoruz.”

İŞVERENLERE BOYUN EĞMEMELİYİZ

İşlerine geri iade edilme talebinde bulunan Özcan, “İşverenler diye boyun eğmememiz gerektiğini, hakkımızı sonuna kadar savunmamız gerektiğini anladık. Biz burada eylemimizi sabote edecek hiçbir şey yapmıyoruz. Nefret söylemleri ya da hakaret sözcükleri kullanmıyoruz. Haklıyız ve hakkımızı arıyoruz. Direnişi kazanana kadar buralardayız. Bu haksızlığın son bulmasını ve işe geri iademizi istiyoruz. Çocuklarımızın ailelerimizin yüzünü güldürmek istiyoruz” diye konuştu.

‘BURADAN GİTMEYECEĞİZ’

Direnişçi Oğuz Çömez ise eylem süreçlerini ‘hak hikâyesi’ olarak tanımladı. İşçi sınıfına umut olduklarına dikkat çeken Çömez, “Ya bu haksızlığa boyun eğecektik ya da bir direniş sergileyecektik. Kazandığımız zaman işçiler bizden cesaret alacak ve haksızlıklara karşı direnecekler. Bizlerin buraya geliş sebebi Cargill’in hukuk sürecine uymasını istememizdendi. Cargill işe geri alındığımızı resmi olarak açıklamadığı sürece buradan gitmeyeceğiz” dedi.